„Smyslem projektu Stezky z lásky je najít dobrovolníky, kteří chtějí dát kus sebe a svého volného času do obnovy poničených turistických tras, hlavně po působení kůrovce a těžbě dřeva,“ říká šéf Klubu českých turistů (KČT) Jiří Homolka.

Poškozených je podle KČT asi 4 tisíce kilometrů, což je 10% všech značených turistických tras. „Pěší síť má v Česku přibližně 40 tisíc kilometrů,“ dodal předseda.

Pryč z „václaváků“

Cílů má však ambiciózní projekt více. „Chceme navrhnout trasy nové, díky kterým je dostaneme z nevhodných terénů, zprůchodnit podmáčené úseky a také vést trasy mimo takzvané turistické ‚václaváky‘,“ popsal šéf KČT.

Video
Video se připravuje ...

Obnovit turistické trasy v Česku chce projekt Stezky z lásky. Michal Charbulák

Problémem jsou podle něj také trasy vedoucí po asfaltových silnicích s velkým provozem. „Chceme je odtud dostat pryč,“ řekl s tím, že se budou obnovovat úseky po celém Česku.

Nadšenci, hlaste se!

Projekt Stezky z lásky odstartoval v poslední květnový pátek v Bocanovicích na Frýdecko-Místecku. Parta dobrovolníků postavila podvalový chodník přes močál na žluté trase poblíž železniční zastávky. V plánu je už dalších pět akcí.

„Na webu stezkyzlasky.cz se mohou hlásit zájemci, přijmeme tipy na úseky k úpravě. Některé práce jsou kvalifikovanější, jiné jsou o nošení materiálu, někde se uplatní více kluci, jinde holky,“ uzavřel Jiří Homolka.

Fotogalerie
10 fotografií