Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kontroly na vnitřní hranici Schengenu kvůli migrantům? Rakušan popsal situaci

Autor: ČTK - 
26. května 2023
15:24

Kontroly na vnitřní hranici schengenského prostoru jsou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) krajním opatřením. „V této chvíli k tomu nemusíme přistupovat,“ řekl Rakušan na dnešním setkání se spolkovou ministryní vnitra Nancy Faeserovou. Hlavním tématem jejich setkání byl režim na česko-německých hranicích. Německá ministryně uvedla, že otevřené hranice jsou důležité pro občany v každodenním životě a nerada by to měnila. Proto Německo od znovuzavedení kontrol upustilo, dodala.

„Udělali jsme všechno pro to, aby se bezpečnostní situace zlepšila i bez uzavření hranic,“ uvedla Faeserová.

Ministryně ve čtvrtek oznámila, že Německo kvůli ilegální migraci posiluje policejní hlídky u hranic s Českem a Polskem. Policisty doplní mobilní jednotky a policie bude intenzivněji dělat takzvané skryté namátkové kontroly. Vít Rakušan před dvěma týdny uvedl, že nepředpokládá, že by Německo kvůli migraci zavedlo pravidelné kontroly na hranicích s Českem.

Německá policie v dubnu podle dřívějších údajů spolkového ministerstva vnitra zaznamenala nejvíce případů ilegálního překročení hranice ve směru z Polska. Bylo to 2427 případů. Na hranicích s Rakouskem jich evidovala necelých 1300 a na hranici s Českem devět stovek.

Saský ministr vnitra Armin Schuster řekl, že migrace představuje obrovský problém, který má významný dopad na Sasko. Největší tlak je na německo-polské hranici. Počet ilegálních migrantů, kteří překračují česko-saskou hranici, se podstatně snížil, což není náhoda, uvedl Schuster s poukazem na Rakušana, který připomněl, že Česká republika zavedla loni kontroly na česko-slovenské hranici.

„Tím se tlak na nás zmenšil, my to v Sasku cítíme a jsme také za to vděční,“ řekl. Díky kontrolám klesl podle Rakušana počet lidí tranzitujících přes ČR o 98 procent, což se projevilo i na česko-německé hranici. „V současné době je situace stabilizovaná,“ uvedl.

Sasko se bude podle ministra vnitra Schustera soustředit na polsko-německou hranici. Poděkoval Faeserové, že je ochotna se zabývat tím, co Sasko trápí. Počet ilegálních migrantů, kteří byli zadržení na území Saska a jsou vybaveni běloruskými pasy, se podle ministra zvýšil o 68 procent. Faeserová uvedla, že je nutné si uvědomit, co by zavedení kontrol znamenalo pro život obyvatele, pro obchodníky. Vhodné je podle ní přenést dobré zkušenosti z německo-české hranice na německo-polskou hranici.

Česko bylo aktivní podle Rakušana hned na začátku konfliktu na Ukrajině. „Proto jsme zavedli kontroly na hranicích česko-slovenských, to byla naše reakce. Nyní pracují společné hlídky na slovenské straně, tam už kontrolují vlaky, nemáme proto problém s tím, že bychom vraceli migranty,“ řekl Rakušan.

Faeserová již dříve odmítla požadavky zástupců Saska a Braniborska, aby na hranicích s Českem a Polskem byly zavedeny stálé kontroly. Trvá na tom, že předpokladem pro takový krok by bylo závažné ohrožení veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti a považuje ho za „opatření poslední instance“.

Dočasně kontroly nyní zavedlo Slovensko na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Maďarskem, a to kvůli zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v době konání mezinárodní konference v Bratislavě a také akce motocyklového klubu Hells Angels. Období možných kontrol potrvá do 8. června.

Video  Ministr Vít Rakušan o vládním daňovém balíčku i rušení pošt  - David Polák
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 9. června 2023 15:04 )

Jen řeči o ničem. Pustili sem Ukrajince, pustí i Afričany z Itálie, když si to bude
EK přát. Zásadní změnu bez EU a pevný názor může přinést pouze ŠD.

pupak ( 27. května 2023 01:44 )

Hlavně se smysl Schengenu měl přehodnotit daleko dřív, nejpozději v roce 2015.
Nějaké kontroly na česio- slovenské, nebo česko-německé hranici sice smysl mají, ale když země na vnější hranici Schengenského prostoru nemají možnosti, nebo vůli vnější hranici proti ilegálním migrantům bránit, tak mají být ze Schengenu okamžitě vyloučeny.
Vzpomínám si, jak jezdily komise důležitých panáků z původních zemí kontrolovat před vstupem do Schengenu naše vnéjší hranice, v ČR naštěstí jen mezinárodní letiště, ale na Slovácích si smlsli.
Mimo jiné Řekové, Italové a Španělé.
Teď si vlastní hranice před invazí doktorů a inženýrů nejsou schopni uhlídat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa