Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Léto se blíží: Kam v Praze k vodě? A o kolik si plavci připlatí?

/
  • Zejména v létě tu bývá doslova natřískáno, ani vysoký věk stadionu v Podolí neubírá na atraktivitě.
    27. května 2023 ● 06:25

    Léto se blíží mílovými kroky a brzy začnou i opravdové pařáky. V takovém počasí je nejlepší utéct někam k vodě. Praha nabízí řadu venkovních bazénů a koupališť a to jak s přírodní vodou, tak s upravenou. Vlivem vysokých cen energií musela některá místa zdražit, návštěvníci se však mohou těšit i na novinky. 

  • 1.

    Bazén Podolí

    Zejména v létě tu bývá doslova natřískáno, ani vysoký věk stadionu v Podolí neubírá na atraktivitě.
    Autor: Fotografové Blesku, J. Berger, V. Šimánek, ČTK

    Plavecký bazén v Podolí patří mezi ty nejznámější a nejnavštěvovanější v celé Praze. Postaven byl v 60.letech minulého století a při své návštěvě Prahy tu plavala dokonce i princezna Diana. Česká unie sportu, která bazén provozuje, od začátku energetické krize upozorňovala, že ceny energií jsou na hraně únosnosti. Bazén ale přežil, návštěvníci se však musí připravit na zdražení. 

    Ceny letního vstupného jsem zvýšili cca o 17 %. Aktuálně cena za vstupné s platností od 8:00 do 20:00 stojí 280 korun při zakoupení do 15 hodin a od 15 hodin zaplatí dospělý návštěvník 210 korun. Děti do 15 let pak zaplatí 170 korun, odpoledne 150 korun. Novinkou proti loňskému roku je, že jsme otevřeli nový tobogán, který byl v loňském roce uzavřen. Tobogán prošel kompletní výměnou tubusu, technologie a dojezdového bazénku,“ říká Jan Bezděk, ředitel České Unie Sportu.

  • 2.

    Bazén Klánovice

    Bazén v Klánovicích
    Autor: Camping Klánovice

    Koupaliště Klánovice se nachází v Praze 9 Klánovicích, v jedné z nejhezčích pražských obcí. Najdete zde areál ideální k relaxaci, k aktivnímu odpočinku nebo k příjemnému posezení pod slunečníky. Je tu připraven bazén 25 x 15 metrů a 14 x 20 metrů s pozvolným vstupem do vody, brouzdaliště pro nejmenší 4 x 4 metrů. Nechybí moderní sociální zařízení, převlékárny, bohaté občerstvení a dvě zahrádky. Hned vedle se nachází kemp a jen pár kroků rozlehlý Klánovický les.

    I zde letos museli zdražit. „Cena u kategorie dospělí se zvedla o cca 10 %.  U skupiny - děti, studenti, důchodci, ZTP byla cena zachována. Letos čekají na návštěvníky nové trampolíny pro děti, nový mobiliář koupaliště a pořídili jsme i  novou technologii v úpravně vody, což sice návštěvníci neuvidí, zajistí to ale lepší hygienu,“ říká Boris Kučera, majitel areálu.

  • 3.

    Koupaliště Motol

    Lidé si užívali horké počasí v koupališti Motol v Praze (28.7.2020)
    Autor: Blesk: Tondra Tran

    Přírodní koupaliště v Motole je skryté za neprostupnou houštinou keřů, a tak jen málokoho napadne, že se nachází jen pár metrů od rušné pražské silnice. Koupaliště přímo pod motolskou nemocnicí je vhodné i pro děti, nabízí písečné dno a pozvolný přístup do vody. Návštěvníky jistě potěší, že ceny zůstaly stejné jako v předešlém roce, tedy 100 korun za dospělého a 60 korun za dítě. „Pro letošek se návštěvníci mohou těšit na upravený vstup do vody a také upravenou pláž pro nudisty,“ říká provozovatel koupaliště Milan Kirlík.

  • 4.

    Žluté lázně

    Žluté lázně
    Autor: archiv

    Žluté lázně jsou ideálním místem pro ty , kteří kromě polehávání u vody chtějí přidat i nějakou tu aktivitu. „Areál Žluté lázně v pražském Podolí otevřel své brány a odstartoval tak svoji 113 sezónu. Návštěvníci sportovně rekreačního prostoru přímo u Vltavy se mohou těšit na tradiční léto plné koncertů, kulturních a sportovních akcí i zajímavých událostí. Chybět nebude oblíbené letní kino, stand-up comedy, živé koncerty a akce pro děti. Připravená je také půjčovna plavidel pro vodní sporty, beachvolejbalové kurty, dětský koutek se slanou vodou i občerstvení s pestrou nabídkou. Vstupné zůstává stejné,“ říká tisková mluvčí Žlutých lázní Hana Tietze.

  • 5.

    Petynka

    Petynka má nový bazén i zázemí
    Autor: MČ Praha 6

    Petynka nabízí vyhřívaný bazén, tudíž svoji sezónu zahájila už 20. května. Další výhodou je plně bezbariérový vstup, který ocení nejen rodiče s kočárky, ale také hendikepovaní. Bohužel i na Petynce byli nuceni s ohledem na vyšší ceny energií zdražit. „ V průměru jsme ceny zvedli o cca 20 % z důvodu vyšších provozních nákladů, hlavně za energie,“ říká Petr Šimánek, Provozní manažer sportovně-rekreačního areálu Petynka. Celodenní vstupenka tak vyjde na 220 korun pro dospělé a 130 korun pro děti do 15 let a seniory. Návštěvníci se ale mohou těšit i na novinky. „Zrekonstruovali jsme schody k bazénu a přilehlé zdi, zrevitalizovali jsme hřiště na plážový volejbal, zastínili jsme dětské hřiště a připravili jsme nabídku občerstvení.“

  • 6.

    Další místa

    Pražané si i v dalším týdnu užijí letní počasí.
    Autor: Blesk:David Malík

    V Praze je samozřejmě celá řada dalších míst, kde se lze ve vedrech ochladit, v posledních letech se staly velmi populární tzv biotopy, ty lze navštívit v Radotíně a ve Lhotce. Jejich obliba je mezi veřejností ovšem dost vysoká, a proto je lepší si před návštěvou vždy na webu zkontrolovat aktuální obsazenost.

    Za přírodní vodou lze také vyrazit k Šeberáku nebo k Hostivařské přehradě. Tady se však v průběhu léta, kdy je delší dobu teplé počasí, objevují sinice. Proto je v těchto případech vždy lepší zkontrolovat stav vody na webu pražské hygienické stanice. Lze využít i rybníky a nádrže bez zázemí, zde je však třeba počítat s koupáním na vlastni nebezpečí. Takovým příkladem je třeba nový rybník na Letné nebo retenční nádrž Asuán v Nových Butovicích.

    Video
    Video se připravuje ...

    Podolí slaví 50 let: Princeznu Dianu z bazénu vyhodili Matěj Smlsal, Jan Jedlička

    Fotogalerie
    86 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy