Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavlovi na Vysočině: Nejdřív selfie se školáky a pak křeče ve finále biatlonové štafety

Aktualizováno -
25. května 2023
17:09
Autor: ČTK, vja - 
25. května 2023
05:00

Prezident Petr Pavel pokračuje v návštěvách regionů. S manželkou Evou navštěvuje 25. a 26. května Vysočinu. Prohlédl si školu, zamíří i do některých firem. Prezident se v Jihlavě zapojil také do biatlonové štafety. A zatímco střelba mu šla skvěle, ve finiši běhu dostal křeč a jeho tým prohrál. Jako prezident už Pavel navštívil Moravskoslezský a Liberecký kraj. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu byl na návštěvě v Ústeckém a Karlovarském kraji. 

Prezidenta při návštěvě provází hejtman kraje Vítězslav Schrek (ODS a STO). V Jihlavě se prezident setkal s krajskou radou a zastupiteli i jihlavským primátorem Petrem Ryškou (ODS) nebo se zástupci Vysoké školy polytechnické Jihlava.

„Probrali jsme samozřejmě i vysokorychlostní trať, záměr celé trati, která bude protínat Vysočinu se zastávkou v Jihlavě,“ řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Přítomní podle něho diskutovali také o postoji kraje k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech nebo k budování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Na Vysočině jsou lokality, kde by mohlo vzniknout.

Video  Prezident Pavel na Vysočině  - Blesk/Vojtěch Jandera
Video se připravuje ...

„Začínáme návštěvu kraje Vysočina. Jde o kraj s velkým potenciálem, ale i zde trápí obyvatele řada problémů. Odliv mladých, nedostatek lékařů, sucho či kůrovec. Chci se seznámit s příklady dobré praxe i návrhy řešení, zaměřím se hlavně na zemědělství a odolnost společnosti,“ napsal prezident ve čtvrtek ráno na Twitter.

Návštěvu Vysočiny Pavel zahájil v pelhřimovské základní škole, která vyučuje děti s mentálními handicapy. Prohlídku školy, která se stará o výuku pěti desítek dětí s postižením, prezidentovi nabídlo vedení kraje.

„Myslíme, že po cestách po regionech budou panu prezidentovi nabízet především prestižní gymnázia, která samozřejmě máme taky. Ale mně přišlo důležité panu prezidentovi a jeho paní ukázat i školu, kterou navštěvují žáci se speciálními potřebami,“ řekl ČTK k výběru školy v Komenského ulici hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). 

Příjezd hlavy státu s manželkou Evou dopoledne v Pelhřimově sledovaly desítky místních. „Pana prezidenta obdivuju, mám ho moc ráda,“ řekla ČTK Marta, která si kvůli prezidentské návštěvě vzala volno z práce. Tři deváťáci z městské základní školy řekli, že je přivedla učitelka. „Jsme rádi, že jsme to mohli vidět,“ řekli. Volbu prezidenta sledovali a kdyby mohli, rádi by prý i volili.

Pavel „sundal“ všech pět terčů na střelnici

Následně se přesunul na sportoviště Český mlýn, kde se přidá k biatlonové štafetě. Jihlavské sportoviště se v průběhu brífinku zaplnilo místními. Na místě bylo několik stovek lidí (asi 300 odhadem), zejména studenti z okolních škol. Pavel měl v týmu primátora Jihlavy Petra Ryšku a dva studenty z místních škol. Ve štafetě běžel jako poslední. Zvítězila nakonec sestava kraje Vysočina, závod byl však velmi těsný. Petr Pavel „sundal“ všech pět terčů na střelnici.  Ve finiši běhu ale prezidenta postihla křeč a zřejmě kvůli ní jeho tým nezvítězil. Pavel si vyzkoušel skateboard. Zkoušel zejména stabilitu stání na „prkně“. O jízdu se raději nepokoušel.

„Moje poučení z dnešní štafety v Jihlavě zní: nikdy nepodceňuj přípravu. Chtěl jsem jít příkladem v udržování zdravého životního stylu a také v nasazení a moc to nevyšlo. Za tu křeč se docela stydím, ale beru to sportovně a příště si dám větší pozor. Moje návštěva Vysočiny určitě není poslední. Pane hejtmane, těšte se na odvetu!“ okomentoval svůj výkon na Instagramu prezident.

Večer stráví Pavel v Horáckém divadle, kde se uskuteční slavnostní udělování Záslužných medailí Kraje Vysočina členům integrovaného záchranného systému.

Druhý den návštěvy bude prezident na Třebíčsku. Navštíví Jemnici, Farmu Kožichovice nebo zemědělské družstvo v Hrotovicích. „Volba hrotovického družstva měla hned několik důvodů. Ideálně tady využívají odpadní teplo pro vytápění hned několika nejen svých objektů. Vyhlášený je jejich odchov sumečků afrických, družstvo navíc příkladně hospodaří s vodou a vlastní technologické know-how bioplynové stanice,“ uvedl hejtman Schrek.

Prezident zavítá na Vysočinu po čtyřech letech. Naposledy byl v kraji Pavlův předchůdce, Miloš Zeman, v červnu 2019.

Pavel o Zemanově muži Mynářovi

Prezident Pavel je připravený zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře mlčenlivosti ve věci úniku informací, požádala o to BIS. „Mohu v principu říct, že jsem připraven ten krok podniknout, protože si neumím představit jediný rozumný důvod, proč by Vratislav Mynář neměl být zbaven mlčenlivosti, aby mohl vypovídat,“ prohlásil Pavel. 

Pavel k Řehkovi

Pavel zaznamenal problémy mezi Černochovou a náčelníkem generálního štábu armády. Nechce do toho ale zasahovat dřív, než bude problémy řešit premiér. „Nechci do toho vstupovat dříve, než premiér. Nerad bych, aby se problémy, které se mají řešit uvnitř, řešily skrze média a veřejnost,“ komentoval Pavel.   

Pavel k inkluzi

Škol starajících se výhradně o zdravotně postižené děti by mělo být víc, stoprocentní inkluze není pro všechny děti tou nejlepší volbou, řekl dnes prezident Pavel na návštěvě Vysočiny. Navštívil při ní také pelhřimovskou školu, která se stará o vzdělávání dětí s mentálním postižením.

„Některé děti opravdu potřebují speciální péči. A přesto, že to není pro rodiče asi úplně komfortní, tak bychom měli mít na zřeteli zájem dítěte. Děti konkrétně v této škole se rozhodně cítí velice dobře a já jsem z toho měl mimořádně dobrý pocit. Myslím si, že by takových zařízení určitě mělo být víc,“ řekl Pavel.

Ve speciálních školách v Česku je nyní zhruba 3700 tříd a podle organizace Society for All (SOFA), která dříve fungovala pod názvem Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, jsou většinou plné.

Video  Pavel na Liberecku  - ČTK
Video se připravuje ...

roxin ( 27. května 2023 08:25 )

Hm, že bys zase počkal s odpovědí do nočních hodin aby sis rozmyslel nějakou hloupost 10iletého dítěte???

xiioma ( 27. května 2023 08:18 )

roxin ( 27. května 2023 07:01 )

Mě by zase zajímalo proč nereaguješ na některé příspěvky během dne a necháváš si je až když tu nikdo není.

roxin ( 27. května 2023 06:55 )

Nezapomněla o něm jsem psala 15.25

roxin ( 27. května 2023 06:53 )

Asi tak jak Klaus BEZ NOVINÁŘŮ na dovolenou soukromou nebo chceš tajnou? kdyby to haló bylo potom je něco jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa