Obžaloba viní Václava Š. (68) z toho, že se 1. listopadu 2022 úmyslně ukrýval v zahradním domku, a vyčkával na děti, které ho chodily dlouhodobě provokovat. To obžalovaný zásadně popírá. Když je hezké počasí, tráví v zahradním domku čas normálně. V inkriminovaný den se před dětmi schovával, myslel si, že ho díky tomu nechají spíš na pokoji.

„Asi po třech minutách, co na mě před domem pokřikovali, jsem vzal vzduchovku s tím, že vystřelím a tím je zastraším. Nijak jsem nemířil, jen jsem část hlavně vystrčil ze zašupovacích dveří a vystřelil jsem," popisoval u soudu Václav Š. Krátce po výstřelu byl několik minut klid. Václav si myslel, že děti utekly. „Po několika minutách však začaly pokřikovat znovu, tak jsem se zvedl a odešel koukat se na televizi do domu,“ dodal. 

„Najednou jsem slyšel, že mi spadla popelnice, myslel jsem si, že mi chtějí vlézt na zahradu. Tak jsem znovu vylezl z domu a viděl jsem těžkooděnce. Hned mě vytáhli, dělali mi stěry z rukou, jestli jsem střílel. Nevím, proč se mnou normálně nemluvili a nezeptali se mě, co jsem udělal,“ vypověděl Václava Š.

Obžalovaný nemá oprávnění držet zbraň, vzduchovku si pořídil, aby v sousedním rybníčku ochránil kachňata před potkany. Kriminalisté však na místě zajistili další 3 vzduchovky a několik jiných střelných zbraní, které si obžalovaný sám zkonstruoval. „Vyráběl jsem to spíš z hecu mezi kamarádama, že něco takového dokážu. Vyrobil jsem je včetně součástek, líbí se mi jako předmět, ale střílení mě jinak nebaví," hájil se Václav Š. 

Podle soudní znalkyně Jany Markvartové utrpěl poškozený Martin T. poranění v podobě zástřelu, avšak diabolka nepronikla do dutiny břišní, tím pádem ho zranění neohrožovalo na životě. „Proto jsem toto poranění charakterizovala jako ublížení na zdraví. Operace i rekonvalescence proběhla bez komplikací,“ uvedla. 

Soudkyně závěrem soudního líčení informovala, že bude chtít vyslechnout i poškozeného, nezletilého Martina T. „Výslech proběhne bez účasti obžaolvaného a také bez přítomnosti veřejnosti a médií," informovala soudkyně Zuzana Kotyzová. Soud plánuje vyslechnout i další svědky - kamarády poškozeného, kteří byli na místě, když došlo ke střelbě a také sousedy obžalovaného Václava Š.

Fotogalerie
7 fotografií