Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dominik Feri vyzradil jméno svědkyně v jeho kauze. Přestupkové řízení ale odložili

Autor: ČTK - 
24. května 2023
14:30

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) odložil řízení o tom, zda se bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri vyzrazením jména svědkyně v jeho kauze dopustil přestupku. Uvedl to dnes server Deník N s odvoláním na zmocněnkyni poškozených žen Adélu Hořejší i někdejšího politika.

Dominik Feri, který čelí obžalobě ze znásilnění, v únoru na chodbě soudu před novináři opakovaně jmenoval jednu z žen, jejíž případ policie prověřovala a posléze ho odložila. Policisté vyhodnotili jednání jako možný přestupek.

Feri se podle obžaloby dopustil dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. U hlavního líčení ale muž jakékoli sexuální násilí ze své strany odmítl. Ve svém vyjádření pro média pak jednu ze svědkyň v případu uvedl jménem. Hořejší ho za to zkritizovala, jde podle ní o zastrašování.

Trestní řád zakazuje dále poskytovat informace od orgánů činných v trestním řízení, které umožňují zjištění totožnosti obviněného, poškozeného, zúčastněné osoby či svědka. Případem se zabývala nejprve policie, následně ÚOOÚ.

Státní zástupkyně v obžalobě popisuje tři skutky, dva z roku 2016 a třetí z roku 2018. Ve dvou případech viní Feriho ze znásilnění, ve třetím z pokusu o znásilnění. Bývalému poslanci hrozí až desetileté vězení, obžaloba totiž tvrdí, že se jednoho ze skutků dopustil na tehdy sedmnáctileté dívce.

Podle Feriho k intimnostem docházelo se souhlasem dívek. Po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval Feri na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Video  Dominik Feri u soudu 25.4.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa