Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Západě by měla téct krev! Ruský analytik hrozí teroristickým útokem za pomoc Ukrajině

Autor: Darina Jíchová, lig - 
23. května 2023
19:43

Ruské obrazovky jsou neustále plné propagandy a kremelské rétoriky, která nezaznívá jen z úst Vladimira Putina a jeho politiků, ale také z řad moderátorů a dalších propagandistů. Mezi poslední výlevy patří výstup analytika Igora Šiškina, který ve svém projevu napadl Západ kvůli pomoci Ukrajině. Vyzval k teroristickým útokům na západní spojence Kyjeva, nechal se slyšet, že by „Západ měl krvácet“, uvedl server Newsweek.

Mnoho západních zemí včetně Česka, Británie nebo Spojených států pomáhá Ukrajině, ať už finančně, dodávkami zbraní a munice, nebo na poli humanitární, případně kombinací všeho. A jsou to právě západní moderní zbraně a systémy, které udávají směr války a stojí za úspěchem Ukrajiny, právě pomocí nich bude moct Kyjev zahájit další fázi protiofenzivy, při té podzimní se podařilo osvobodit řadu okupovaných měst a obcí.

Tuto západní podporu však odsuzuje Moskva a kremelská elita často argumentuje proti pokračující pomoci, podle nich Západ překračuje své pravomoci, když zásobuje Kyjev „mocnými“ zbraněmi. Západní města a lídři jsou tak neustálým terčem ruských výpadů, například v pořadu velkého podporovatele Putina Vladimira Solovjova zaznělo už několik jaderných hrozeb například směrem k Londýnu.

Šiškin: Výhra na Ukrajině, nebo teror na Západě

Novinářka Julia Davisová tento týden sdílela Šiškinův výstup, kdy volal po tom, aby „na Západě proudily potoky krve“. „Jsou stále bezostyšnější,“ postěžoval si na Západ Šiškin. „A to jen proto, že za strany Ruska ještě nepřišla žádná odveta,“ pohrozil. „Strach a moc to je jediné, co na ně zafunguje. Nezastaví se, dokud nepocítí skutečný strach. Proto máme pouze dvě možnosti,“ nechal se slyšet Šiškin. „Buď plně a vítězně dokončíme naši speciální vojenskou operaci, nebo pokud tento cíl z nějakého důvodu není v současné době splnitelný, musí oni (Západ – pozn. red.) utrpět ztráty,“ navázal Šiškin.

„Jestli Francie dodá Kyjevu zbraně, které zabijí ruské občany, potoky krve potečou francouzskými ulicemi. Jestli Němci pošlou tanky, které zabijí ruské vojáky, krev poteče německými ulicemi,“ uvedl analytik. A tyto útoky podle Šiškina podniknou „prodloužené ruce Kremlu“, konkrétně pak „bojovníci proti kolonialismu“. Vyhnul se však jmenování, které teroristické organizace by Moskva mohla využít.

Lekuch: Radši atomovku

Šiškinovi kontroval další znalec ve studiu spisovatel Dmitrij Lekuch, který navrhoval jaderný útok proti Západu, to je podle něj dobrá alternativa odplaty za pomoc Kyjevu. „Jestli bychom podnikli takové teroristické akty, nezasáhli bychom elity. Kdybychom se stali teroristickým státem, uškodí to nám, nikoli jim. A jestli se na chvíli chceme cítit jako teroristická země, tak bych radši zasáhl Londýn atomovou bombou,“ reagoval na Šiškina Lekuch. Takové výroky jsou na obrazovkách ruské státní televize od počátku Putinovy agresivní války na Ukrajině poměrně běžné.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelování ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa