Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lipavský zamířil do Saúdské Arábie. Po Zelenském jednal v Rijádu i ruský ministr vnitra

Aktualizováno -
23. května 2023
12:35
Autor: ČTK, bel - 
23. května 2023
11:55

Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev, na kterého západní země uvalily sankce kvůli válce na Ukrajině, dnes jednal v Saúdské Arábii se svým protějškem, princem Abdal Azízem bin Saúdem. Kolokolcev zemi navštívil jen pár dní poté, co v pátek na summit Ligy arabských států (LAS) v Džiddě přijel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Do Saúdské Arábie nyní zamířil i český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Saúdská Arábie ohledně války Ruska na Ukrajině udržuje neutrální postoj, poskytla už ale Kyjevu humanitární pomoc. S Moskvou Rijád čile obchoduje a mimo jiné za velmi výhodné ceny nakupuje ruskou naftu.

Pozvání pro Volodymyra Zelenského na summit LAS bylo podle saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána součástí snahy Rijádu zprostředkovat mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Zelenskyj na summitu vyzval k podpoře svého mírového plánu pro Ukrajinu a uvedl, že některé země, i z arabského regionu, zavírají oči před zločiny Ruska.

Ruský ministr vnitra v Rijádu

Nyní však do Saúdské Arábie dorazil i ruský ministr vnitra Kolokolcev. Jednal s princem Abdal Azízem bin Saúdem. „Během setkání hovořili o tom, jak posílit bezpečnostní spolupráci mezi ministerstvy vnitra obou zemí, a také o dalších tématech společného zájmu,“ uvedla ve své zprávě státní tisková agentura SPA.

Kolokolcev je na sankčním seznamu USA už od roku 2018, a to kvůli postupu Ruska v Sýrii a na Ukrajině. Kromě toho vůči němu po ruské invazi na Ukrajinu uplatňují své sankce i Evropská unie, Británie, Austrálie, Kanada, Japonsko a Nový Zéland. Kolokolcev jako ministr vnitra mimo jiné koordinuje tvrdé zásahy proti nezávislým médiím v Rusku a policie hraje podstatnou roli při potlačování jakýchkoli demonstrací proti válce na Ukrajině, napsala AP.

Lipavský v Saúdské Arábii i Iráku

V Saúdské Arábii si přitom politici aktuálně podávají dveře poměrně rychle. Do Rijádu nyní zamířil na jednání i český ministr zahraničí Jan Lipavský.

V Rijádu má proběhnout setkání Lipavského se zástupci saúdské vlády, české ambasády a také podnikatelské fórum. To samé o den později v Iráku, kam zamíří Lipavský později.

„Ministrova politická jednání s vrcholnými představiteli Saúdské Arábie a Iráku se budou věnovat tématu rozvoje bilaterálních vztahů i aktuálnímu politickému a bezpečnostnímu vývoji v blízkovýchodním regionu, v němž obě země hrají klíčovou roli. V Iráku se šéf české diplomacie setká se zástupci spojeneckých vojenských misí, v nichž působí i čeští experti. V neposlední řadě se v Saúdské Arábii uskuteční pracovní jednání věnované stavu a situaci lidských práv v zemi,“ uvedlo ministerstvo zahraničí na svém webu.

Bude řešit dopady války i situaci v Súdánu

Na Blízký východ s Lipavským letělo 15 českých podnikatelů z oblastí obrany, petrochemie, lázeňství, IT, hudebního průmyslu nebo stavebnictví.

„V Saúdské Arábii bude klíčovým tématem dění v regionu, například v Súdánu, kde Rijád pomohl vyjednat dočasné příměří a organizoval odtud evakuace, a to i pro jednu českou rodinu,“ uvedl Lipavský před odletem z letiště v pražských Kbelích. „Budeme se ale bavit i o dopadech války na Ukrajině a energetické bezpečnosti...Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě,“ dodal.

Evropská unie je podle Hospodářské komory ČR druhým největším obchodním partnerem Saúdské Arábie. Konkrétně Česko může podle komory využít příležitostí v tamním rozvíjejícím se těžebním průmyslu a nabídnout své technologie. Na obranu pak vydává Rijád šest až osm procent HDP a je druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě.

Budu ale mluvit také o občanské společnosti, postavení žen ve společnosti a budu jednat s předsedkyní komise pro lidská práva,“ dodal Lipavský k cestě do země, která se na žebříčcích mezinárodních institucí hodnotících svobodu občanů a přístup k osobním právům pravidelně umisťuje na posledních příčkách.

V Iráku se Češi zapojují do stabilizace země

„Co se týče Iráku, kam se následně přesouvám, tam je situace o mnoho složitější. Irák od roku 2014 sváděl boje s tzv. Islámským státem. Česko se zapojuje do stabilizace země, a to jak vojensky, tak materiálně a humanitárně. Chci ale mluvit i o výhodné komerční spolupráci,“ řekl Lipavský. Dodal, že se v Iráku setká také s prezidentem a premiérem, tamními veliteli mise NATO i příslušníky české armády.

Irák má podle Hospodářské komory zájem o spolupráci s českými firmami v oblastech filtrace a čištění vody, obranném průmyslu nebo stavebnictví, konkrétně výstavby či modernizace rozvodních sítí a elektráren.

Video  Ministr Lipavský na Ukrajině: Zavítal na ostřelované předměstí Kyjeva  - Blesk - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

roxin ( 23. května 2023 12:08 )

Všichni fialoví se rozutekli na všechny strany a "začali šetřit".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa