Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejmladší bratr krále Karla III. je v Praze. Princ Edward vyrazil na pivo s Pavlem

Aktualizováno -
23. května 2023
20:15
Autor: Martin Valeš, ČTK, trm - 
23. května 2023
07:13

Britský princ Edward přijel na návštěvu České republiky. Do Prahy dorazil v odpoledních hodinách z Německa. Po přivítání na britské ambasádě zamířil nečekaně do hospody v doprovodu prezidenta Petra Pavla. Ten jej má v plánu přijmout i ve středu ráno na Pražském hradě. Středobodem princovy návštěvy bude Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) určená studentům mezi 14 a 24 lety, navštíví ale také obec Vestec u Prahy a pokloní se u Národního památníku hrdinů heydrichiády v Praze. V Česku pobude do čtvrtka.

Bratr britského krále Karla III. zdědil titul vévody z Edinburghu po svém zesnulém otci princi Philipovi, který program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) založil. V Česku jej plní každoročně kolem 7000 studentů.

Účastníci po celém světě v rámci DofE prokazují a rozvíjejí své dovednosti, pohyblivost, týmovou práci a dobrovolnickou činnost. Může to připomínat české bobříky, ovšem v Británii či jiných zemích je účast v programu zvučnou součástí životopisů mladých. Ti nejvytrvalejší po roce a půl dostanou cenu zlaté úrovně, a když mají štěstí, obdrží ji z rukou některého člena britské královské rodiny.

Z ambasády na pivo

Na setkání s některými z nich budou dnes mířily první kroky britského vévody a hraběte v Praze. Na britské ambasádě se kromě studentů setkal Edward s britským velvyslancem v Česku Matthewem Fieldem a výkonným ředitelem DofE Tomášem Vokáčem.

Potom nečekaně zamířil do Malostranské besedy s prezidentem Petrem Pavlem, který snímek s pivem sdílel na sociálních sítích. 

Program DofE v Česku funguje od roku 1995, nyní na více než 320 školách. Každý jeho účastník si vytyčí cíle, kterých chce dosáhnout v dobrovolnických, pohybových či dovednostních aktivitách, a ty následně plní po dobu šesti, 12 nebo 18 měsíců. Čím déle program studenti plní, tím vyšší na konci dostanou ocenění. Zlatou medaili obdrží z rukou prince Edwarda ve středu 42 Čechů a Češek, kteří v posledních letech úspěšně dokončili zlatý program DofE.

Pokloní se Gabčíkovi a Kubišovi

Ve středu po deváté hodině přijme prince na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Poté Edward navštíví Vestec, ve zhruba třítisícové obci zasadí strom v Aleji prince Philipa, jež vznikla loni k příležitosti nedožitých 100. narozenin manžela Alžběty II. Tam na něj počká mj. hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, jak vyplývá z jejího pracovního kalendáře. Na programu má princ i setkání s místopředsedkyní Sněmovny Věrou Kovářovou.

Návštěvu ve čtvrtek zakončí položením věnce u Národního památníku hrdinů heydrichiády u kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. V tomto pravoslavném chrámu se po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skrývali a po boji s nacistickou přesilou později zemřeli českoslovenští parašutisté vycvičení v Británii. Jozef Gabčík a Jan Kubiš si na Heydricha počíhali 27. května 1942.

Porucha na trati

Zeštíhlená královská rodina a šetrnost k přírodě. Tak si mj. své panování představuje nový vládce Spojeného království, Karel III. A v takovém duchu chtěl poslat do světa svého mladšího bratra Edwarda. Do Prahy proto měl vyrazit ekologicky – vlakem. Ráno však došlo ke komplikacím a plán se změnil, jak Blesk Zprávy informovalo britské velvyslanectví. S tím patrně padá i záměr navštívit památník Nicholase Wintona na Hlavním nádraží připomínající vlaky židovských dětí posílané do britského azylu před hrozícím holokaustem.

„Bohužel z důvodu poruchy trakčního vedení na německé trati v úseku Hamburk - Berlín došlo k vedení vlaku EC 379 Berliner Kiel - Praha odklonem po jiné trati. Německý dopravce DB z tohoto důvodu avizoval zdržení vlaku z Berlína na úrovni asi 90 minut,“ komentoval pro Blesk Zprávy mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „Z uvedeného důvodu na straně německého provozovatele infrastruktury a dopravce nakonec princ Edward k cestě z Berlína do Prahy vlak nevyužije. Ke zdržení vlaku došlo v zahraničí a ČD nemají žádný vliv na tuto situaci.“

Kdyby vlak použil, cestoval by běžnou linkou a běžným vozem jako ostatní cestující. „Jedná se o běžný velkoprostorý vůz 1. třídy, který je zařazen do všech spojů Berliner a také do některých dalších spojů Českých drah na jiných linkách. Žádný zvláštní vůz pro prince Edwarda ve vlaku zařazen není,“ doplnil mluvčí.

Třináctý v pořadí na trůn

Králův a Edwardův otec, princ Philip (†99), byl až do smrti znám coby vévoda z Edinburghu – titul mu udělil před svatbou s Alžbětou (†96) její otec, král Jiří VI. V roce 1956 Philip založil nápaditý program pro ambiciózní mládež, inspiroval se odznaky ze své střední školy Gordonstoun.

Princ Edward je 13. v pořadí nástupnictví na britský trůn, za ním následuje jeho syn James (15), který nedávno zdědil od Edwarda titul hrabě z Wessexu. Až po Jamesovi je jeho starší sestra lady Louise Windsorová (19). Pro jejich mladší příbuzné, zejména princeznu Charlotte (8, třetí v pořadí na trůn) už platí modernizovaná pravidla, jež starší sestry nediskriminují ve prospěch mladších bratrů.

Princ Edward v Praze v roce 2013: S manželkou Sophií vyrazili na Pražský hrad, kde je přivítal tehdejší prezident Zeman s první dámou Ivanou. Princ Edward v Praze v roce 2013: S manželkou Sophií vyrazili na Pražský hrad, kde je přivítal tehdejší prezident Zeman s první dámou Ivanou. | Archiv Blesku

Edward byl v Praze i v roce 2017, předtím v roce 2013 ho i s jeho manželkou Sophií přivítal na Hradě tehdejší prezident Miloš Zeman s první dámou Ivanou.

Video  Král a královna poprvé z balkonu paláce!  - Blesk TV a Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 24. května 2023 08:08 )

To měl asi hospodský radost. Dva si dají předražené pivo aa jinak musí být putyka prázdná a hlídanádvojí ochrankou.

Reinalda ( 24. května 2023 04:51 )

A ten váš názor zahrnuje i další organizace a hnutí co učí mladé lidi chodit do přírody a pomáhat lidem? Co skauti nebo pionýři?

Reinalda ( 24. května 2023 04:42 )

Malostranskou besedu bych tedy putykou nenazývala. Byl jste tam někdy?

Reinalda ( 24. května 2023 04:20 )

Tak hlavně si nedovolí nechat na sebe čekat čtyřicet lidi. Kdybyste jel na nějakou akcí, tak půjdete na vlak, který má ohlášené zpoždění 90 minut? Asi se také pokusíte to vyřešit jinak.

1917 ( 23. května 2023 22:33 )

Doufám, že si princ Edward na to pívo vzal plechové trenýrky, jinak potěž Pán Bůb!!!!

Zobrazit celou diskusi