Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Speciální vlak, ale i řádění vandala: Trať s nejslavnější zastávkou v Česku oslavila 130. narozeniny

Autor: hra - 
22. května 2023
13:37

Jedna z nejkrásnějších železničních tratí v Čechách, která vede ze Strakonic do Vimperka, slavila 130. narozeniny. Milovníci železnic připomněli tuto událost jízdami speciálně vypraveným motorovým vlakem. Oslavy se pokusil narušit vandal, který v noci před akcí posprejoval motoráčku jeden vagón. Radost z akce si ale železniční nadšenci nenechali zkazit.

Štifterův pošumavský železniční spolek připravil celodenní oslavy, při kterých si lidé užili nostalgické jízdy historickým motoráčkem. „První zvláštní vlak v čele s motorovou lokomotivou Hektor T435 vyjel už v 8 hodin ráno ze Strakonic. Stavěl i v nejslavnější zastávce v Česku v Hošticích. Ve Vimperku byl připraven program včetně prohlídky původní motorové výtopny i železničního minimuzea, vybudovaného z lampárny. Je plné dobových exponátů,“ řekl jednatel spolku Vladislav Šlégr.

Expozici už léta budují nadšenci a milovníci šumavských lokálek. „Máme tu historické lampy, uniformy a vše, co k životu na dráze patřilo. Řada exponátů je ještě z dob Rakouska-Uherska,“ dodal muž, jehož otec, děda i praděda zasvětil život železnici. Oslav se zúčastnilo přes tisíc lidí. Jedinou vadou na kráse bylo vandalství.

Někdo během noci z pátku na sobotu postříkal ve Strakonicích jeden z vagonů historické soupravy. „To se těžko chápe. Vždyť to není ani pěkný,“ nevěřili ráno vlastním očím lidé, kteří se vydali na nostalgickou jízdu. Ještě než vyjela souprava ze stanice, zdokumentovali poškození vagónu policisté. Po vandalovi pátrají.

Stěžuj si na lampárně

Toto úsloví se používá dlouhá léta. Jen málokdo ale ví, kde se vzalo. Víte, že lampárna skutečně existovala? Kdysi bývala v každé železniční stanici. „Bývala to malá budova, ve které lampař denně čistil všechny lampy na železnici. Ve větších stanicích měl plné ruce práce, než do nich dolil petrolej,“ vysvětlil Vladislav Šlégr z Štifterova pošumavského železničního spolku. Klíče od lampárny jsou součástí expozice ve vimperském železničním minimuzeu.

Víte, že

Dnes vede trať ze Strakonic až do Volar? Je na ní 9 nádraží a 5 železničních zastávek. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi