Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavel na místě, kde Zeman nebyl osm let: Prezident v Terezíně varoval před únavou z války

Aktualizováno -
21. května 2023
22:14
Autor: ČTK - 
21. května 2023
13:45

Prezident Petr Pavel dnes při tryzně v Terezíně apeloval na to, aby se nerezignovalo na snahu porazit Rusko na Ukrajině. Motivací by podle něj měla být historická zkušenost. Pavel to dnes uvedl v projevu při pietní akci k uctění obětí nacistické perzekuce na terezínském Národním hřbitově. Tryzna se koná u příležitosti 78. výročí konce druhé světové války. Projev prezidenta ČR zazněl na pietě naposledy v roce 2015 z úst Miloše Zemana.

„Na tomto místě bych chtěl apelovat, abychom nerezignovali na naši společnou snahu Rusko na Ukrajině porazit, a odmítnout tak ignorovaní pravidel mezinárodního řádu, kterého jsme svědky. Motivací by nám měla být právě naše historická zkušenost, o které dnes mluvíme. Je správné, že si ji připomínáme a dáváme do souvislosti s dnešní situací, jen tak se můžeme vyhnout opakování chyb v minulosti,“ řekl prezident.

Poukázal, na to, že občany v Česku a v celé Evropě trápí těžkosti každodenního života způsobené ekonomickými i sociálními důsledky války. „Únava z války dostává politiky pod tlak a znesnadňuje úsilí o zodpovědné hospodaření se státními financemi. Udržet jednotu k podpoře Ukrajiny tak bude stále náročnější,“ míní.

Pevnost v Terezíně se podle Pavla stala symbolem toho nejhoršího, čeho je člověk schopen. Podotkl, že odpovědnost za zločiny, které páchali předkové, je nutné přijmout a poučit se z nich. „Jen nerad jsem se dočetl, že některé budovy v tomto městě jsou v havarijním stavu nebo že se jejich část dokonce zřítila,“ zmínil. Podle něj je důležité, aby vláda intenzivně hledala cesty, jak „postupné destrukci“ tohoto místa zabránit, protože je zdrojem historické paměti. Památník umožňuje předávat svědectví dalším generacím a podle Pavla je to důležité i kvůli současným hrozbám, jako jsou různé formy extremismu, fobií nebo vypjatého nacionalismu.

Pietní akce se pravidelně zúčastňují pamětníci, diplomati, skauti a politici. Stejně jako v loňském roce, kdy vypukla válka na Ukrajině, Památník Terezín ani letos nepozval na akci představitele Ruska a Běloruska.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155 000 Židů z celé Evropy. Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35.000 lidí. Většinu ostatních pak nacisté zavraždili po transportu ve vyhlazovacích táborech.

Vzpomínková akce organizovaná Památníkem Terezín se pořádá pravidelně třetí květnovou neděli, předloni byla pieta kvůli pandemii přesunuta na září a rok předtím byla kvůli covidu zrušena. Neuskutečnila se tak poprvé od roku 1946.

Video  Pavlovi na Pražském jaru: Přivítání primátorem Svobodou, fanfáry, potlesk a pohled z čestného lože  - Instagram - P. Pavel
Video se připravuje ...

JaNat ( 22. května 2023 15:56 )

Ale neztrapnila. Celou dobu tu o mně lžeš, rýpeš i do manžela, že ode mne zdrhl a snažíš se mě před ostatníma zpochybnit. Lžeš o nás jen a jen. Dlouho jsem mlčela, ale co je moc to je moc, dostal jsi to pak najednou a doted se z toho nemůžeš oklepat. Tvůj problém. Ostatní to brali s humorem, jen ty ne. Pokud ty tady prezentuješ svůj osobní život jako na talíři, prosím, ale neočekávej to od jiných. A už mě stejně jako xiioma nebavíš, vy dva se potřebujete hádat, diskutovat neumíte a pak jen fńukáte, když dostanete na frak.

JaNat ( 22. května 2023 15:43 )

Sám naseká - Krychler, ne ty. OMG.

JaNat ( 22. května 2023 15:40 )

Fńukáš tady jen ty, protože se najdou lidé, kteří toho tvého, mocnými dosazeného, prezidenta nemusí. Když ti nevadí, že byl komouš, nemůže ti vadit, že byl Babiš v Stb. Stbáků bylo mezi politikama tolik, že kdyby byl jediný atribut pro vstup do polistopadové politiky čistý "stranický" rejstřík, nesestavil by nikdo doposud vládu. Lžeš, zase lžeš jen abys mě zpochybnil, nikdy jsem nedělala tajemství koho jsem volila/ nevolila, chtěla volit a nemohla. Prostě už jen zoufale kdákáš.

JaNat ( 22. května 2023 15:36 )

Kde jsem koho urazila, konkrétně! Jsi vulgární, to slovo se neříká. Po právu zasloužíš? Co má tohle znamenat? My jsme někde ve škole nebo u soudu nebo si hraješ na moji matku? Co si vůbec o sobě myslíš? Tím pro tebe končí co? Že zítra sem vlezeš a zase budeš provokovat, rýpat a navážet se do jiných a když dostaneš od někoho odvetu, tak to házíš na něj. Sorry, máš problémy a myslíš si, že smíš jen rozdávat. Už jsi dostala od mnohých co proto a furt provokuješ jak malá rozmazlená holka. Diskutuj a nebudeš mít problémy, ale ty jsi holt haštěřivá a denně si potřebuješ to tu svoji dávku vzteku tady vybít.

JaNat ( 22. května 2023 15:25 )

No vždyt jsem to psala, objektivita na nule. Nic si nevymýším. To zase jen ty zavíráš oči a chuděrku prezidenta jen omlouváš. A prý nějaké přeřeky, typicky Petr Fab. Vše zmalicherńuješ, když jde o Pavla. Moje překlepy s tím nesrovnávej, nejsem prezident. Ty tvé bláboly fakt sotva někoho zajímají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa