Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dobytí Bachmutu nemusí být výhrou. Kam se Rusové vydají dál a proč je to rizikové?

Autor: DVL, ČTK, swp - 
22. května 2023
05:00

Pokud se Rusové skutečně zmocní Bachmutu, čeká je podle expertů a analytiků řada problémů. Po dobytí města by se totiž museli vydat dál na další území, aby se vyhnuli politickým důsledkům, to by je však postavilo do špatné pozice - museli by se vystavit ukrajinským obráncům, kteří číhají na dobře vyvýšených obranných pozicích. Navíc je údajně ruská armáda nedostatečně připravená k dalšímu postupu. Nicméně podle expertů hrozí také stáhnutí ruských jednotek na jih, kde se očekává, že začne nová ukrajinská protiofenziva. Je možné, že pokud Rusové obsadí Bachmut, Ukrajina přijde o podporu Západu?

Institut pro studium války (ISW) uvedl, že pokud ruské síly získají Bachmut, nebudou mít pravděpodobně dostatek sil k dalšímu postupu. Informoval o tom deník Newsweek.

William Courtney, bývalý americký velvyslanec, který nyní působí v think tanku RAND Corporation, řekl, že pokud ruské síly získají zbytek Bachmutu, Ukrajinci se vrátí do dobře připravených pozic na vyvýšeném místě západně od města.

Analytik bezpečnosti firmy Global Guardian Zev Faintuch sdělil novinářům, že pokud Rusko zabere Bachmut, jeho další postup by mohl být na města Kosťantynivka a Slovjansk. Tím by se však podle experta ruské jednotky ohrozily, neboť by se tak staly zranitelnými vůči útokům Ukrajinců. 

„Ani jedna z těchto možností není pro Rusko dobrá,“ sdělil Newsweeku. „Obě cesty jsou do kopce, což poskytuje Ukrajině dobré obranné pozice.“ Dodal, že pokud by Rusové zůstali stát na místě, mělo by to politické důsledky. 

„Bez ohledu na to, co se Rusko rozhodne udělat, otevře se ukrajinskému protiútoku,“ dodal Faintuch. „Co udělá Ukrajina po skončení bitvy o Bachmut, závisí na tom, kam půjdou ruské síly,“ pokračoval expert. 

Bývalý důstojník britské vojenské rozvědky Philip Ingram řekl, že pokud Rusové získají Bachmut, shromáždí tam své síly, a tak by se mohlo ulevit Wagnerově skupině. 

„Rusko poté přejde k útoku na další město stejným způsobem - srovná všechny budovy se zemí a vytvoří podmínky, které donutí ukrajinské obránce se stáhnout,“ uvedl Ingram. 

„Je možné, že ukrajinský ústup z Bachmutu by uvolnil ruské jednotky k opevnění pozic na jihu před očekávanou protiofenzívou z Ukrajiny v nadcházejících měsících,“ řekl profesor Joshua Tucker.

Michael Kofman, ředitel ruských studií na think-tanku CAN v Arlingtonu ve Virginii, sdělil, že ukrajinská obrana Bachmutu byla účinná, protože vyčerpávala ruské válečné úsilí, ale že Kyjev by se nyní měl dívat dopředu. Informoval o tom zpravodajský web Firstpost. „Strategie však mohou dosáhnout bodů klesajících výnosů a vzhledem k tomu, že se Ukrajina snaží získat zdroje pro ofenzivu, mohlo by to bránit úspěchu důležitější operace,“ okomentoval Kofman. 

Skončí podpora Západu?

Hrozí, že pokud Bachmut padne, Západ přestane podporovat Ukrajinu a začne prosazovat mírová jednání s Ruskem? Na to odpověděl zpravodaji Kyiv Post bývalý britský podplukovník Glen Grant, nyní expert na obranu v think tanku The Baltic Security Foundation. 

„Bachmut je pro Rusko politicky důležitý, Prigožin slíbil, že ho může dobýt. Kvůli tomu Zelenskyj věří, že pokud město udrží, může porazit Prigožina a jeho Wagnerovu skupinu a mezitím naštvat ruskou armádu... to je důvod, proč je Bachmutu připisována falešná hodnota,“ řekl Grant. 

Expert se také vyjádřil k tomu, jaké země by Ukrajinu nepřestaly podporovat i přesto, že by Bachmut padl: „Velká Británie - absolutně ne; Pobaltí - absolutně ne, Polsko - absolutně ne; Finsko - absolutně ne; Švédsko - absolutně ne; Německo - absolutně - ne.“

Podle George Barrose z Institutu pro studium války (ISW) využívají Ukrajinci Bachmut k tomu, aby Rusy vykrváceli. „Dokonce i kdyby ukrajinské síly učinily rozhodnutí se z města stáhnout, znamenalo by to taktickou prohru, ale operační vítězství,“ uvedl Barros.

Američan Malcom Nance, který strávil tři dekády ve vojenské rozvědce a byl v ukrajinské cizinecké legii, uvedl, že podle něj by Západ nepřestal podporovat Ukrajinu, pokud by přišla o Bachmut. „Pokud by taková fáma byla pravdivá, tak proč Západ nepřestal s dodávkami zbraní po pádu Severodoněcka a Lysyčanska? Bachmut je hřbitovem Wagnerovců,“ řekl Nance. 

„Nejsem ve vládě, ale mluvil jsem s mnoha globálními vojenskými osobnostmi, které podporují Ukrajinu, a nemyslím si, že je tu nějaká spojitost mezi tím, co se děje v Bachmutu, a podporou Západu. Bachmut už nemá žádný taktický význam, protože byl zničen,“ okomentoval David Plaster, americký veterán, který trénoval ukrajinské vojáky ještě před počátkem války. 

„Krvavá, dlouhá a marná“

Během nepokojů na Ukrajině v roce 2014 si proruští separatisté nárokovali město jako součást svého území a pokusili se ho obsadit a začlenit do samozvané Doněcké lidové republiky (DNR). Ukrajinské síly město udržely pod správou Kyjeva. 

Během současné ruské agrese proti Ukrajině se o Bachmut vedly nejkrvavější střety za celou válku. Rusové se intenzivně snažili město dobýt už od počátku srpna loňského roku, předtím od května na Bachmut útočili raketami. Boje kolem Bachmutu zintenzivněly poté, co ukrajinská armáda v listopadu 2022 znovu získala kontrolu nad městem Cherson.

Bachmut leží na zásobovací trase mezi Doněckou a Luhanskou oblastí a jeho dobytí by Rusům mohlo poskytnout odrazový můstek k postupu na dvě větší města Kramatorsk a Slovjansk a zároveň by znamenalo pro Moskvu nový impuls po měsících neúspěchů na bojišti. 

Boje u Bachmutu jejich účastníci připodobňují k první světové válce. Agentura AFP napsala, že bitva je stejně jako boje na západní frontě ve Francii v roce 1916 „krvavá, dlouhá a marná“. „Vypadá to jako u Verdunu v první světové válce. Každá strana se snaží nechat vykrvácet tu druhou,“ řekl generálporučík Frederick Hodges, který býval velitelem amerických sil v Evropě. Agentury boje označují za nejdelší bitvu od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. 

Rusové se většího posunu za rozsáhlé pomoci žoldnéřů z Wagnerovy skupiny dočkali až v lednu, kdy obsadili Soledar ležící asi 16 kilometrů na sever od Bachmutu. 

Zpravodajská televize CNN počátkem března uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Podle údajů NATO je tento poměr 5:1. 

V poslední době se objevují zprávy o ukrajinských protiútocích v oblasti Bachmutu, po kterých Rusové na několika místech ustoupili. V uplynulém týdnu nejprve velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj a později třeba i britské ministerstvo obrany informovali o postupu ukrajinských vojáků na křídlech u Bachmutu a zesíleném tlaku na ruské síly severně a jižně od města, spekulovalo se dokonce o možném obklíčení Rusů. Americký Institut pro studium války (ISW) v páteční analýze uvedl, že ukrajinští obránci převzali iniciativu a během čtvrtka dosáhli v útočných operacích v okolí Bachmutu takticky významných úspěchů.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa