Kocourek do Víru na Vysočině jezdil na dovolenou. S rodinou, často ve společnosti herce Miroslava Donutila či kamaráda a asistenta při svých vystoupeních Františka Kocmana. Chodili na ryby, relaxovali. Osudný 7. červenec 1991 si Kocman pamatuje jako včera.

„Bavil se s klukama u automatu, měl dobrou náladu. Pak si přisedl zpátky k pivu, řekl mi Frankie, zdar a položil hlavu na mé rameno. Myslel jsem, že si chce jen odpočinout, ale bohužel to tak nebylo,“ vzpomíná Kocman. Tygra Borise, jak zněla Kocourkova umělecká přezdívka, zradilo srdce. Když dorazila s hodinovým zpožděním záchranka, bylo už pozdě. 

Hostinec ve Víru se stal takřka kultovním místem především pro turisty. Více než občerstvení okukovali místo, kde Kocourek sedával. V roce 2015 ale chátrající objekt zavřeli. Jeho majitel nyní na jeho místě plánuje penzion.

I více než tři desetiletí po svém nečekaném odchodu zůstává brněnský patriot a obdivovaný silák pro pamětníky legendou. „Franta Kocourek patří k Brnu stejně jako Špilberk, Petrov nebo klub Šelepka! Byl hybnou silou tehdejší brněnské Bohémy, a doslova na nás vyskakoval za každým rohem,“ ubezpečuje country zpěvák a moderátor Waldemar Plch.

Natiskl falešné parte

Kocourek, který pracoval také v brněnském krematoriu, připravil pro své kamarády nejedno šokující překvapení. Například si nechal natisknout parte a poté zjišťoval, kdo dorazil na jeho fingovaný pohřeb. „Ti se na mě pěkně vys…,“ zlobil se na oko na kamarády, kteří nepřišli.  

Fámy kolem smrti

Kromě očitých svědků většina příznivců siláka jeho smrti nevěřila. Ve stejnou dobu totiž televize odvysílala záznam jeho vystoupení na brněnském náměstí Svobody. „Spousta lidí říkala, jak mohl umřít, vždyť byl teď v televizi. Nechápali, že šlo o předtočený záznam,“ upozornil zvukař a silákův kamarád Karel Popelka.

Tygr Boris

Kocourek si vysloužil přezdívku Tygr Boris. V jeho show nechybělo ohýbání železa, rozbíjení kamene na hrudi, přejíždění jeho hrudníku koly aut. František Kocman působil jako jeden z jeho dvou pomocníků. „Nastoupil jsem někdy v roce 1978 a vydržel až do nešťastné události ve Víru. Chybí nám jeho humor, dobrá nálada, kamarádství,“ svěřil se Kocman.

Pocta Kocourovi

Na Františka Kocourka jeho kamarádi stále vzpomínají, pořádají pravidelná setkání. Předloni mu v brněnské čtvrti Řečkovice odhalili pomník. Jeho osobní asistent František Kocman založil také muzeum, ve kterém jsou k vidění různé artefakty a velkoformátové fotografie.spojené s osobou siláka.

VIDEO: Bolek Polívka s dcerou Annou v Manéži