Stanice metra Kobylisy má už od prvního května jednoho černého pasažéra, je jím v České republice zvláště chráněná kavka obecná. Pták, který běžně žije ve stepích a lesích, si oblíbil stanici metra, a jak se zdá, jen tak ji opustit neplánuje. Záhadou tak zůstává, kde kavka shání potravu a vodu, pravděpodobnost, že by z metra vylétla ven a poté se znovu vrátila, je podle odborníků prakticky nulová.

Dopravní podnik proto instaloval i vstupu do metra ceduli, aby Pražané kavku nekrmili. „Vážení cestující, do prostoru nástupiště omylem zaletěl chráněný pták. Pro šanci na jeho úspěšnou záchranu vás, na základě sdělení odchytové služby, žádáme, abyste ho nekrmili,“ stojí na ceduli.

Dopravní podnik společně se Záchrannou stanicí hl. m. Prahy instalují každou noc, kdy je metro mimo provoz, sklopnou past. Kavka má uvnitř nabídku těch nejlepších pochutin včetně vody, opeřenec ji ale s ledovým klidem ignoruje a dál posedává u stropu nástupiště. „Není příliš pravděpodobné, že by kavka mohla přežít více než dva týdny bez potravy a vody. Navíc se zdá, že nestrádá. Je pravděpodobné, že si našla nějaký zdroj potravy, možná jí stačí zbytky jídla, co lidé ve stanici vyhodí, možná ji někdo přikrmuje,“ říká Veronika Kraslová ze Záchranné stanice.

I proto ta cedule se zákazem krmení, největší šance totiž je, že pták dostane hlad a nakonec ho pochoutky ve sklápěcí pasti přeci jen nalákají. Odchytit opeřence jinak než pomocí pasti je totiž nemožné.

Hit sociálních sítí

Netradiční pasažér budí poprask i na sociálních sítích, vtipným příspěvkům se nebrání ani sám dopravní podnik. „V přepravním prostoru stanice Kobylisy máme v posledním týdnu jednoho černého pasažéra. Odmítá se prokázat jízdním dokladem a dokonce úspěšně uniká i odchytové službě.“

Na sociálních sítích se na začátku května vyjádřil i tiskový mluvčí pražských hasičů. „Ve stanici metra Kobylisy lítá kavka. Během provozu nelze ptáka chytat, odchytová služba kavku nemohla chytit ani v noci, do tubusu nepůjdou během provozu ani hasiči,“ okomentoval snahu ptáka odchytit jeho jmenovec Martin Kavka „Tak držíme kolegům palce, aby Kavku jednou chytili,“ dodal s vtipem.

O pár dní později připsal ještě jeden tweet včetně gifu s pochodující kavkou. „Kobylisy jsou moje rodná čtvrť. Bydlel jsem tam přes 30 let. Nekrmte mě!“ Kavka baví na sociálních sítích i veřejnost, stále je však nejdůležitější ptáka odchytit a pustit do volné přírody. Dlouhý pobyt v metru by nemusel přežít.

Video
Video se připravuje ...

Sčítání ptáků 2023 Videohub

 

Fotogalerie
7 fotografií