Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pavel se nečekaně obul do vlády: Rozhodovat se nemá shora. A chystá změnu ve své kanceláři

Autor: ČTK - 
18. května 2023
15:42

Prezident Petr Pavel kritizoval dnes na sněmu Svazu měst a obcí (SMO) v Olomouci na případu rušení poboček České pošty komunikaci vlády Petra Fialy. Nemá za správné, že se reformy plánují z centra bez seznámení se s pohledem dotčených obcí. Uvedl, že opačný proces by byl určitě složitější a náročnější, ale zahrnout do rozhodovacích procesů místní znalosti je zásadní. Vláda nejprve informovala o záměru zrušit 300 poboček, až poté jednali její zástupci o plánu s jednotlivými obcemi.

Prezident také konstatoval, že vnímá stížnosti starostů na nedostatečné financování přenesených agend ze strany státu a další problémy. Uvedl, že je nemůže přímo řešit, proto se rozhodl, že od 1. června začne při Kanceláři prezidenta republiky fungovat oddělení regionů a komunit. Bude připravovat podklady a sbírat příklady dobré praxe.

Na dvoudenním sněmu SMO delegáti diskutují o financování samospráv i o vládním úsporném balíčku. V pátek na něm vystoupí premiér Petr Fiala (ODS). Svaz odmítl návrh vládní koalice na zvýšení daně z nemovitosti bez ohledu na místní podmínky, pokládá to za krok špatným směrem. Podle svazu jde o obohacování státu na úkor samospráv. SMO tak reagoval na dohodu vládní koalice zvýšit kvůli konsolidaci veřejných financí daň z nemovitosti v některých případech až na dvojnásobek, přičemž dodatečný výnos nad dosavadní daň má být příjmem státu.

SMO je nevládní organizací sdružující přes 2800 měst a obcí, v nichž žije 8,5 milionu obyvatel České republiky.

Video  Pavel na Liberecku  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 22. května 2023 19:12 )

A kdo mu to poradil a za jakým účelem?

hejhej ( 21. května 2023 20:45 )

Soudruhovi Pávkovi nevěřím ani slovo

JaNat ( 19. května 2023 13:16 )

On jiné nemá.

JaNat ( 19. května 2023 13:16 )

Kašli na ni.

JaNat ( 19. května 2023 13:11 )

Copak ti je pomooc hori?
Petr FAB: trpí utkvělou představou, že se ženské ukrývají pod všemi nicky.
Fabka si spletla nicky jak vidím, to patřilo tobě. Ale chápu, ono je něco jiného, když to samé dělá někdo jiný, že? Ty si taky vždycky dáš sama přes hubu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa