Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

ANO zúčtovalo s rebelem Vondrákem. Přišel o místo ve sněmovním školském výboru

Autor: ČTK - 
17. května 2023
17:54

Sněmovna dnes odvolala na návrh opozičního hnutí ANO nyní nezařazeného poslance Ivo Vondráka ze školského výboru, jemuž předsedal. Návrh podpořila i většina koalice. Vondrák v únoru opustil poslanecký klub ANO a následně i hnutí, které za něho do výboru vyslalo se souhlasem dolní komory Janu Hanzlíkovou.

Pro Vondrákovo odvolání z výboru hlasovalo 117 ze 138 přítomných poslanců. Vedle zákonodárců opozičních ANO a SPD zvedli pro návrh ruku také poslanci vládních ODS, TOP 09 a Pirátů, část zástupců STAN a jednotlivci z KDU-ČSL. Dva poslanci ANO později upravili své hlasování do stenoprotokolu, když sdělili, že hlasovali pro návrh, na výsledkové listině ale mají uvedeno, že se hlasování zdrželi.

Vondrákův konec ve školském výboru pravděpodobně otevře prostor k tomu, aby jeho novou předsedkyní mohla být později zvolena stínová ministryně školství ANO Jana Berkovcová. Členkou výboru je od začátku volebního období.

Z dřívějšího vyjádření předsedy poslanců ODS Marka Bendy vyplynulo, že dodání koaličních hlasů pro Vondrákovo odvolání bylo součásti širších dohod s ANO. Poslanci hnutí ustoupili od blokování schvalování sporného zapojení Senátu do volby radních České televize a Českého rozhlasu, které Sněmovna předtím schválila ve čtvrtém dějství finálního kola projednávání.

Návrh změn ve sněmovních orgánech byl širší. Sněmovna v souvislosti se zvolením Hanzlíkové do školského výboru projednala také její rezignaci na členství v kontrolním výboru. Do něj za ANO nově zamířil Pavel Růžička.

Vondrák dlouhodobě kritizoval poměry v ANO a v lednové prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Vondrák zůstává hejtmanem Moravskoslezského kraje. Školský výbor byl jediným výborem, jehož byl ve Sněmovně členem.

Video  Pavel po jednání s Vondrákem: Moravskoslezský kraj trápí odliv mladých.  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 20. května 2023 15:18 )

lufenda:
Macura alespoň opusti post primátora, Vondrák se drží poslaneckého mandátu i hejtmana.

lufenda ( 19. května 2023 21:01 )

Vondrák a Macura. Příklad toho kam se propadla úroveň českých politiků. Pokud se oba veřejně postavili proti kandidátovi hnutí za které se dostali do vysoké politiky, k prestižním skvěle placeným postům, měli rezignovat na všechny funkce a prebendy z toho plynoucí. Kreatury.

jajas ( 18. května 2023 09:34 )

No a vo tom to je....."pokud by měl v sobě jen trochu slušnosti".....

Uživatel_5522193 ( 17. května 2023 22:50 )

Zase o jednoho darmožrouta méně.Měli by pořádně vyčistit ten Augiášův chlív 🙃ale ve velkém,drží si koryta jak 💩 košile.

hejhej ( 17. května 2023 21:41 )

Vondrák , pokud by měl v sobě jen trochu slušnosti, tak by vzdal poslaneckého mandátu i funkce hejtmana. Byl zvolený za ANO, odešel z hnutí ANO, měl odejít i z fukcí. On se těch výhodných koryt drží jak hov... košile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa