Česká pošta v rámci restrukturalizace a úsporných opatření hodlá v hlavním městě zrušit 35 poboček z celkových 106. Většinu z nich chce nabídnout k prodeji, pokud se nejedná o objekt České pošty, budou ukončeny nájemní smlouvy. Některé prostory se už nyní objevují i v nabídkách realitních kanceláří.

Místo pošty bydlení?

Starostové městských částí kritizovali rušení poboček a především formu, jak se o ní dozvěděli. Nyní by z uzavřených poboček, které chce pošta prodat, mohla mít prospěch celá Praha. Podle Starostky Prahy 2 a radní pro sociální oblast Alexandry Udženije by se Praha měla snažit vhodné pobočky od pošty koupit a přestavět je na byty.

„Získání pražských objektů, kterých se chce Česká pošta v rámci své restrukturalizace zbavit a které jsou vhodné pro bydlení, by Praze významně pomohlo s kapacitami nájemního bydlení. Nedopustím, aby se tyto prostory proměnily v další kanceláře či krátkodobé bydlení a hostely. Chci, aby město žilo a mladí lidé měli kde bydlet. Samozřejmě vím, že to není samospasné řešení, ale jsme v situaci, kdy každý byt se počítá,“ říká radní.

Má na mysli i konkrétní objekt v Moravské ulici právě na Praze 2. Pobočka pošty zde sice zůstane zachována, pošta však nabídla k prodeji část domu se samostatným vchodem. Jedná se o prostory od třetího do šestého nadzemního podlaží o celkové ploše 1322 metrů čtverečních, a to s minimální nabídkovou cenou 62,4 milionu korun bez DPH. Elektronická aukce se měla konat už 16. května. Vedení Prahy ale zasáhlo a po diskuzi s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) se podařilo aukci zastavit. Rakušan také slíbil, že Praha bude o dalších prodejích informovaná s větším předstihem.

„Moc děkuji za konstruktivní dialog všech zúčastněných stran. Tento výsledek v podobě zastavení aukce je především ukázkou dobré spolupráce Prahy se státem. Jsem ráda, že je Praha v tomto směru aktivní a zvažuje všechny možnosti, jak rozšířit svůj bytový fond,“ pochválila pražské radní předsedkyně zastupitelského klubu STAN Kateřina Arnotová.

Aukce i realitky

V nabídce realitních kanceláří se objevila také pobočka v Kubelíkově ulici na Praze 3. Makléř Stanislav Šelder prostory velké přes 200 metrů čtverečních nabízí za 13 milionů s tím, že jsou vhodné jako sídlo firmy nebo pro zbudování kanceláří. 

K prodeji i část pozemku na Zbraslavi. „Pozemek se nachází v městské části Praha 5 – Zbraslav mezi ulicemi Žitavského a Spojařů. Jedná se o pozemek (zbořeniště) trojúhelníkovitého tvaru, který je připlocen k susednímu pozemku  na němž se nachází plechová garáž a je zanesen odpadem. K pozemku není samostatný přístup. Nemovitost je prodávána formou E-aukce, která bude probíhat na webovém portále,“ píše Česká pošta k prodeji pozemku o výměře 21 metrů čtverečních za který chce minimálně 130 830 korun.

Co s Jindřišskou?

Praha s Českou poštou jedná i o odkupu historického sídla v Jindřišké ulici. Velkolepě pojatý prostor pošta zdaleka nevyužívá celý a historická budova je i velmi energeticky náročná. Vznikla proto pracovní skupina, která možný prodej řeší. Podle radního pro majetek Adama Zábranského (Piráti) by prostory mohly v budoucnu sloužit úředníkům z pražského magistrátu. Ti v současné době sídlí ve Škodově paláci, jenže v roce Praze vyprší nájemní smlouva a tisíce úředníků se budou muset někam přesunout, volbou by právě mohla být Jindřišská. Česká pošta předpokládá, že prodej historického sídla by jí mohl vynést až 1,5 miliardy.

Video
Video se připravuje ...

Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci Pavlína Horáková

Fotogalerie
30 fotografií