Na 20. května připadá Světový den včel. Ze všech zemí světa si jej nejvíc připomínají Slovinci, kteří si jej v OSN prosadili. Symbolický datum 20. května připomíná narození slavného slovinského včelaře Antona Janši, jenž je považován za průkopníka moderního včelařství. Zemědělské muzeum v Praze si k této příležitosti ve spolupráci se slovinskými kolegy z muzea Radovljica, připravilo menší výstavu, která představuje vybrané historické nástroje a příběhy slovinských včelařských mistrů. Jejím smyslem je ale především upozornit na to, jak obrovský význam mají včely v přírodě. Výstava potrvá od 16. května do 2. června.

Kromě zástupců slovinské ambasády v čele s velvyslankyní Tanjou Strniša, ředitele zemědělského muzea Zdeňka Nováka a ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, se akce zúčastnila celá řada dalších zahraničních velvyslanců. Vernisáži výstavy předcházel také doprovodný program v režii slovinské ambasády, kdy se se včelařením měly možnost seznámit i menší děti. Zemědělské muzeum totiž na střeše již delší dobu chová několik včelstev, která pečují o tamější střešní zahrádku.

Právě tuto roli včel v přírodě slovinská velvyslankyně Tanja Strniša ve své řeči opakovaně vyzdvihla. „Včely jsou naším klíčovým spojencem v boji s globálními výzvami. Jsou klíčové pro potravinovou bezpečnost a zdravý ekosystém,“ řekla při slavnostním zahájení výstavy Tanja Strniša. Slovinsko se ve světě prosazuje se svou „včelí diplomacií“, jejímž smyslem je zvyšovat povědomí o jejich důležitosti a potřebě přijmout opatření na jejich ochranu. Od roku 2018 se Slovinci zasadili o více než 300 projektů zaměřených na ochranu opylovačů s partnery na všech kontinentech. Několik včelstev sídlí také přímo na samotné slovinské ambasádě v Praze, kde již více než 2 roky žijí v tradičním slovinském zahradním úlu.

„Slovinsko iniciovalo Světový den včel, který se slaví již po šesté. Slovinská ambasáda při té příležitosti zorganizovala výstavu o speciálním muzeu včelařství Radovljica. Připomněla také, že včelařství bylo zapsáno na seznam OSN nemateriálního kulturního dědictví lidstva, což je velmi důležité. Naše muzeum zde v budově má jeden velmi pozoruhodný úl, je to dřevěná socha svaté Markéty. Je to socha, kterou zachránil nějaký včelař při konfiskaci klášterního majetku za Josefa II. Včelař jí vyvrtal koleno, aby včelky mohly dovnitř a na záda jí přidělal úl,“ láká do zemědělského muzea jeho ředitel Zdeněk Novák.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který přijel akci podpořit, je sám vášnivým včelařem. Podle svých slov se ve volném čase stará o padesát včelstev kraňského plemene, které má původ právě na Slovinsku. „Jsem vášnivým a dlouholetým včelařem, je to takové propojení a občas se o tom se slovinskou velvyslankyní bavíme. Přivedl mě k tomu můj tatínek,“ řekl ministr Nekula Blesku.

Zdeněk Nekula také prozradil, že občas ze dvora nějakou tu sklenici medu prodá, ani cena nezůstala tajemstvím, med od ministra zemědělství prý stojí 150 korun za kilogramovou sklenici.  Ministr Nekula dokonce na úterní vernisáži schytal i jedno žihadlo do krku, jak ale sám řekl, po letech zkušeností už je víceméně imunní.