Zatímco podnikatel rozbíjel, unimobuňku, auto, prostě, co se dalo, zastupitel a zároveň předseda kontrolního výboru Martin Koper se tomu smál a natáčel na mobil. Kumpána navíc několik minut hecoval. Pak už i jemu asi přišlo, že to není dobrý nápad, a snažil se ničitele odtáhnout.

Jejich počínání zachytila kamera majitele objektu. Případ nyní šetří policie.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za což hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Způsobená škoda činí předběžně 51 tisíc korun,“ sdělila mluvčí policie Kateřina Kubzová.

Místo zloby běh

Omluvit se aktéři nepřišli. Poškozený Juraj Chadim na vandalismus přišel až po čase, protože byl delší čas mimo domov. K případu se však moc vyjadřovat nechce. „Ať to řeší orgány v trestním řízení. Podklady jsem jim předal stejně jako pojišťovně,“ řekl stručně.

Video
Video se připravuje ...

Šok v Hrčavě! Zastupitel hecoval opilce: Znič sousedovi majetek! Renata Kopečná

Podle něj je momentálně Hrčava s ani ne 250 obyvateli celá rozhádaná. „Obec nutně potřebuje pozitivní dění. Proto na událost nereaguji zlobou, ale raději jsem se tady rozhodl uspořádat běžecké závody, aby se lidé mohli družit,“ vysvětlil Chadim.

Rozhádaná obec

Obyvatelka Hrčavy Renata Kopečná (56) je ze záběrů na videu v šoku. „Jsem rodačka a takový vandalismus tady nepamatuji. Přitom poškozený obci vždycky vyšel vstříc, a ti, kterým občané dali důvěru, mu vniknout na pozemek a ničí věci? Co to je?“ ptala se Kopečná.

Podle ní si lidé dříve pomáhali, zatímco teď panuje na Hrčavě závist a nenávist. „Většinu z toho mají na svědomí přistěhovalci, což jsou i oni vandalové,“ zlobila se Kopečná.

Starosta Hrčavy Petr Vyšlan na dotaz, zda bude z chování představitele obce vyvozovat důsledky, odvětil, že o případu nic neví. A zastupitel - hecíř Martin Koper? Ten tvrdí: „Chtěli jsme to s poškozeným řešit, odmítl nás.“

Politici se bili i na plese

Ne vždy se na malé obci podaří najít do zastupitelstva dostatek lidí zvládajících svoje emoce. Před pár lety se o Hrčavě mluvilo po celé republice, ne kvůli tomu, v jak kouzelném místě leží, ale protože se na plese pobili zastupitelé. Skončilo to monokly.

Fotogalerie
14 fotografií