Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odbory bouří: Rodina s dítětem přijde až o 178 tisíc Kč! Zcela vymyšlené, reaguje ministerstvo

Aktualizováno -
16. května 2023
17:14
Autor: ČTK, simao - 
16. května 2023
11:34

Odboráři i na úterý svolali tiskovku, kde brojili proti vládnímu úspornému balíčku. Rodina s jedním dítětem, ve které mají oba partneři průměrný výdělek, přijde kvůli vládnímu balíčku podle odborů ČMKOS ročně o 152 800 až 178 200 Kč. A ke stávkové pohotovosti 31 svazů odborové centrály ČMKOS se přidaly odbory Škoda Auto, řekl šéf svazu KOVO Roman Ďurčo.  

Po pondělním jednání tripartity na Úřadu vlády a pondělním vyhlášení stávkové pohotovosti šéf ČMKOS Josef Středula v úterý vzkázal: „Za tím rozhodnutím si stojíme. Včera jsem si toho vyslechl hodně, jak je to údajně nezodpovědné, ale je to zodpovědné velmi, protože i přes naše výzvy, výzvy sociálních partnerů na tripartitě, kdy jsme jednoznačně požadovali od ledna letošního roku, abychom projednávali věci, které se připravují, nikdo se sociálními partnery toto neprojednával.“

Stávkovou pohotovost odborů za nezodpovědnost označil v pondělí premiér Petr Fiala (ODS). „Jsme připraveni hájit své názory a svá rozhodnutí, k dialogu ale nepatří nátlakové akce,“ uvedl.

ČMKOS je nevětší centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s celkem 270 000 členů. Podle předáků vládní balíček míří především na zaměstnance, jejich rodiny a také na důchodce. S nastavením opatření nesouhlasí.

„Ve čtvrtek jsme se dozvěděli, že to, co bylo přijato, tak se týká zejména zaměstnanců a v neděli jsme se dozvěděli, že vlastně o tom není debata, že se o zásadních věcech nebude vlastně debatovat,“ čílil se Středula.

„Dialog není o tom, že někdo něco řekne a tak to bude, ale dialog je, že se o tom bavíme, že je možná změna a nejenom v nějakých dílčích, či technických, ale i v zásadních parametrech toho, co nás čeká,“ pokračoval Středula. Narážel přitom na vystoupení premiéra Fialy v Otázkách Václava Moravce.

Fiala: Prostor pro změnu v zásadních věcech není

„Já chápu, že ta opatření se nelíbí řadě lidí, kteří jsou tím dotčeni, konkrétní zájmové skupiny budou lobbovat za svoje zájmy. Tak to má být, ale my musíme mít na paměti zájem celku, kvůli tomu nás také voliči vybrali ve volbách a my plníme sliby, které jsme jim dali,“ říkal v ČT Fiala.

„Prostor pro změny v těch zásadních věcech určitě není, nebudeme ustupovat žádnému nátlaku, musíme udělat tato opatření. Musíme je udělat ve prospěch ČR a každého občana této země,“ vzkázal jasně premiér.

Odboráři: Vláda nás stmelila

„My ty dopady vnímáme opravdu velmi silně. A jsem rád, že ta podpora je obrovská. Musím říct, že napříč společností je podpora vyhlášené stávkové pohotovosti obrovitá,“ reagoval dnes Středula.

Stávkovou pohotovost podporuje i odborový svaz KOVO. Jeho šéf Roman Ďurčo řekl, že „teď můžeme poděkovat vládě, že nás opravdu stmelila“. „Po jednání odborového svazu KOVO s největší základní organizací v ČR odborářů ze Škody Auto jsem se s kolegou Povšíkem dohodl, že se k naší stávkové pohotovosti připojí. Myslím si, že tyto dva subjekty, které sdružují více než 110 tisíc členů, je obrovská síla a pevně věřím, že se nám podaří zvrátit jak reformní balíček, tak důchodovou reformu,“ uvedl Ďurčo.

„Jsem velmi zklamaný ze včerejšího jednání tripartity, kdy nám neustále bylo vyhrožováno, že vydíráme vládu, že nejsme konstruktivní. Ten sociální dialog neprobíhá, po letech byl opravdu velmi, velmi zásadně narušen. Všichni ministři by si měli uvědomit, jak se lidem žije, za jaké peníze žijí, že tady máme obrovskou inflaci a ty dopady budou opravdu na zaměstnance v nejvyšší míře dopadat znovu,“ dodal Ďurčo.

Průměrná rodina bude mít až o 20 procent méně?

Podle ČMKOS průměrná česká rodina bude mít  ročně o 17 až 20 procent méně. „Rodina s 2 pracujícími dospělými a 1 nezletilým dítětem s průměrným rodinným čistým příjmem za rok 868 416 Kč“ si podle odborářů výrazně pohorší.

„Vycházíme z rodiny, která je mírně nadprůměrná. Rodina, která má dva dospělé, kteří mají příjem oba 42 korun tisíc hrubého, ne dohromady, ale každý zvlášť a jedno dítě. S tím, že zásadní dopad je, že budou zkráceni na svých příjmech o 17 až 20 procent. V případě, že oba zaměstnanci budou pracovat ve veřejné správě, v tom případě jejich kupní síla bude snížena o skoro 180 tisíc korun, v případě, kdyby rodiče pracovali v soukromém sektoru, přijdou o více než 150 tisíc korun,“ uvedl Středula.

Podle něj je nutné dát jasně najevo, jaké dopady na české rodiny budou. „A jsou to dopady opravdu vážné,“ dodal Středula.

Vedení centrály původně zvažovalo to, že na konec června svolá do Prahy zástupce odborů z celé země. Podobná shromáždění, kterých se účastní kolem 1500 odborářů a odborářek, pořádá konfederace každý rok v září před zahájením vyjednávání o platech. Od záměru předáci nakonec upustili. Rozhodli se pro stávkovou pohotovost.

Jak počítali odboráři?

  • Odboráři si jako model vzali tříčlennou rodinu. Oba rodiče pracují, každý vydělá zhruba 42 000 korun hrubého a potomek je předškolák.
  • Domácnost má roční čistý příjem 864 416 korun.
  • Po zavedení nemocenského pojištění 0,6 procenta zaplatí oba pracovníci státu 6048 korun.
  • Zatímco ministerstvo financí či národní banka odhadují inflaci do tří procent, podle odborů bude inflace na šesti procentech. Zdůvodňují to zdražením po změně DPH.
  • Znehodnocení výdělků by při šestiprocentním příjmu bylo 52 105 korun. Vláda plánuje snížení sumy na platy o dvě procenta. Uvádí, že platy klesat nebudou, seškrtat se mají neobsazená či nepotřebná místa.
  • Podle odborů by dvouprocentní snížení odměny ve veřejném sektoru znamenalo 17 368 korun.
  • Zrušení školkovného představuje dalších 30 840 korun.

Nerudová: Odborům výpočty nějak nevycházejí

Ministerstvo financí uvedlo, že modelový příklad odborů je čistou demagogií založenou na vymyšlených předpokladech. „To není průměrná rodina, ale vysokopříjmová rodina uměle vymodelovaná s cílem vyděsit veřejnost,“ stojí v prohlášení úřadu. Pokud by v Česku žily pouze tříčlenné rodiny a každá odvedla o 178 000 korun navíc, stát by získal dodatečný příjem asi 623 miliard, uvedlo MF. „My ale změnami v balíčku plánujeme příští rok na daních vybrat zhruba dvacetinu této částky navíc. Míru demagogie odborářských propočtů si tedy každý může posoudit sám,“ doplnil úřad.

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová uvedla, že odborům výpočty „nějak nevycházejí“. Zpochybnila to, že za inflaci může vláda, ale i to jak odbory ve vzorci pracují se školkovným, zaměstnaneckými benefity či stavebním spořením. „Nešiřte poplašné zprávy!“ napsala ekonomka, která minulý týden vystoupila na tiskové konferenci k představení vládního ozdravného balíčku.

Chce jednat o benefitech

Odboroví předáci zmiňují nejen snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, obnovení nemocenských odvodů u zaměstnanců, ale třeba i zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů.

To se Středulovi také nezamlouvá a o benefitech by se podle něj mělo jednat. „Benefity jsou v naprosté shodě mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, ani jedna část nechce benefity tímto způsobem zlikvidovat,“ poznamenal Středula s tím, že hrozí, že 94 procent zaměstnavatelů přestane poskytovat benefity, které by byly dodatečně zdaňovány. Ohrožuje to podle něj sociální smír, ale i zdraví zaměstnanců.

Česko hospodaří v posledních letech každý rok se stomiliardovými schodky. Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to pak mělo být celkem 53,4 miliardy korun.

Kabinet počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Nulovou daň má mít ale dál tiché víno.

Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 17. května 2023 20:16 )

Ty si taky bez Babiše ani neup*rdneš, viď?

shithole ( 17. května 2023 14:20 )

Soudruh Babiš měl za rok 2021 oficiální příjem 28 miliard (28 tisícmilionů). Prostě byl premiérem a uměl si "vydělat".
Jeho neoficiální příjem nebyl zveřejněn.

maxpax ( 17. května 2023 12:27 )

Rodina s ročním příjmem 864 416 není průměrná rodina, ale vysokopříjmová
Tak proč loni vlády rozhazovala od srpna 2022 na každé dítě do 18 let 5000 i rodinám s ročním příjmem 963 240 čistého?

Jirik-ta ( 16. května 2023 17:53 )

nebude, to je jedna banda

Jirik-ta ( 16. května 2023 17:51 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa