Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vatikánská Maddie“ zmizela před 40 lety: Itálie obnoví vyšetřování!

Autor: ČTK - 
15. května 2023
18:55

Itálie znovu otevře vyšetřování zmizení nezletilé vatikánské občanky Emanuely Orlandiové, která je nezvěstná od roku 1983. Píší to italská média. Prokuratura v Římě se takto rozhodla poté, co obdržela nové dokumenty z Vatikánu. Na nedostatečnou spolupráci Vatikánu si v uplynulých letech stěžovali rodinní příslušníci Orlandiové.

Patnáctiletá dívka zmizela za dosud nevyjasněných okolností v červnu 1983. Byla dcerou zaměstnance Vatikánu, bydlela v církevním státě a měla také vatikánské občanství, což ještě zvýšilo zájem médií o případ. Dívka zřejmě zmizela na italském území. Někteří svědci tvrdí, že ji naposledy viděli v centru Říma. Italská i světová média její kauzu v minulosti spojovala s mezinárodním napětím kolem Vatikánu či s římským organizovaným zločinem.

Prokuratura v Římě případ vyšetřovala dvakrát, pokaždé ho ale odložila, protože se jí nepodařilo zjistit nic zásadního. Podle rodiny Orlandiové se tak stalo mimo jiné kvůli nedostatečné spolupráci Vatikánu. „Poprvé tu bude spolupráce, která byla v minulosti vždy odmítnuta, mezi Svatým stolcem a italskou justicí,“ uvedl bratr zmizelé dívky Pietro Orlandi.

Římská prokuratura nesdělila, jaké dokumenty z Vatikánu dostala. Samotný Vatikán na začátku ledna oznámil, že obnovil vyšetřování toho, co se s Orlandiovou před 40 lety stalo.

Zájem o případ v posledních týdnech oživila čtyřdílná dokumentární série platformy Netflix Dívka z Vatikánu z konce loňského roku. Někteří italští zákonodárci po odvysílání série vyzvali k ustanovení parlamentní vyšetřovací komise.

Video  Ve spáleništi v obci Rovné našli ohořelé tělo.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání