To znamená, že se spojili interventi z nemocnic, záchranky i z terénu tak, aby mohli být k dispozici prakticky nonstop a u neštěstí, co nejrychleji. „Dojezdy počítáme na desítky minut,“ upřesnil mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Tým poskytuje psychologickou pomoc lidem u smrtelných havárií, úrazů, úmrtí miminek, prostě v době, kdy mají záchranáři plné ruce práce. Další se pak věnují zdravotníkům, kterými mnohé situace také otřesou, nebo je pacient napadne.

Dcera to nestihla

Petra Nevřelová je jednou z 37členné skupiny. Může za to neobvyklé přání pozůstalé. „Starala jsem se v nemocnici o umírající ženu. Bohužel, její dcera přišla pozdě. Moc si přála u maminky v pokoji pobýt a prosila mě, ať zůstanu také. Bála se, že to sama nezvládne,“ popisovala Nevřelová.

S pozůstalou pak seděla u lůžka mrtvé hodinu a uvědomila si, že jí frmol v práci běžně nedovoluje takto podepřít a naslouchat člověku v těžké chvíli. „Udělala jsem si kurz a teď jsem spolu s ostatními kolegy sbírala praxi při zkušebním půlročním rozjezdu intervenčního týmu,“ podotkla paní Petra.

Podle ní jsou většinou v nemocnici pacienti už třeba delší čas v umělém spánku a jich odchod není tak nečekaný jako při havárii. Tam emoce vystřelí na maximum.

„Blízcí i přátelé se mě často ptají, proč to dělám. Odpovídám, že pro ten pocit, kdy si zoufalí lidé u neštěstí a potažmo i já uvědomujeme, co má v životě smysl,“ zmínila paní Petra.

Čím rychleji, tím menší následky

Tým za šest měsíců poskytl psychickou podporu při šedesáti událostech, a to 152 zasaženým. „Pomáháme hlavně rozhovorem a emoční podporou. Snažíme se pro ně najít bezpečné a klidné místo, také zajistit základní tělesné potřeby. Dále poskytnout informace, co všechno by v těžké situaci mohlo pomoci,“ sdělil další z interventů Petr Gaj.

Podle něj kvalitní a včasné ošetření stresového stavu vede k rychlejšímu vyrovnání se s traumatickou zátěží a je prevencí vzniku duševního i somatického onemocnění.

Naposledy vyjížděl intervent k případu před několika dny. Na Novojíčínsku manželka našla tátu čtyř dětí v bezvědomí. Naprosté zoufalství. Navíc prognóza muže byla velmi špatná.

Zakladatelem je mluvčí

„Z nedávných případů byla nutná psychologická pomoc například u nehody v Ostravě-Třebovicích, kde auto vjelo pod vlak a zemřely dvě děti nebo v zoo Ostrava, kdy zahynuli dva pracovníci technické čety,“ popsal Humpl.

Speciálně vyškolení zdravotníci jsou k dispozici v terénu i v krajských nemocnicích. Provoz mobilního týmu finančně podporuje Moravskoslezský kraj. Zakladatelem zdravotnické intervence u nás je klinický psycholog, tiskový mluvčí moravskoslezské záchranky a garant organizace psychosociální intervenční služby Lukáš Humpl.

VIDEO: Na Ovčárně v Jeseníkách se těžce zranila cyklistka.

Video
Video se připravuje ...

Na Ovčárně v Jeseníkách se těžce zranila cyklistka. (29.9.2022) Horská záchranná služba ČR

Fotogalerie
11 fotografií