Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kadeřnice či opravy obuvi zdraží kvůli zvýšení DPH u služeb? Zákazník to pocítí, varují asociace

Autor: ČTK, lig - 
12. května 2023
18:17

Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z deseti na 21 procent, které vláda navrhuje kadeřnictvím, holičstvím, opravnám obuvi, kožených výrobků či kol, povede ke zdražování těchto služeb a bude mít negativní dopad na růst inflace. ČTK to dnes řekli zástupci Hospodářské komory ČR (HK ČR). Podle Moniky Kubové Dvořákové z Asociace kosmetických a kadeřnických oborů ČR situace může vyústit i v propouštění zaměstnanců.

„S vládou bychom chtěli otevřít jednání, aby každé opatření z konsolidačního balíčku s dopadem na podnikatele bylo vykompenzováno úlevou na jiném místě,“ uvedla Hospodářská komora ČR. Podrobnější rozbor toho, jak změna DPH na jednotlivé obory dopadne, plánuje představit příští týden, doplnila.

Místo současných tří sazeb vláda navrhuje zavést sazby dvě, tedy základní 21procentní a sníženou 12procentní. Do té snížené by měly patřit potraviny, léky, vodné a stočné nebo ubytovací a stravovací služby.

Propouštění kadeřnic?

Zamýšlené opatření podle Kubové dopadne především na zaměstnavatele v kadeřnických službách.

„Zvýšení sazby DPH budou muset promítnout do cen pro zákazníky, případně snížit své marže, což by mělo dopad na snížení počtu zaměstnanců například po škole, kteří jsou v prvních letech své praxe zejména nákladem pro podnikatele,“ uvedla.

Drobným firmám, kteří mají roční příjem do dvou milionů korun a povinnost registrace k DPH nemají, se zvýšení sazby o 11 procentních bodů většinou nedotkne, dodala Kubová Dvořáková.

Zvýší se ceny oprav obuvi

„Bohužel zvýšení cen oprav obuvi a kožené galanterie se ve finální podobě dotkne především zákazníka, který bude muset zaplatit za opravu více. Zákazník si opravy tohoto druhu nenechává dělat denně, tak snad bude zvýšenou cenu akceptovat,“ řekla ČTK ředitelka České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová.

Opravnám se podle ní navíc zdražily materiály, jako jsou například usně, lepidla, kování či zipy, a potýkají se i s růstem cen energií a mzdovými tlaky. Na mnohých místech dále chybí kvalifikovaní zaměstnanci, což vede k prodlužování doby, po kterou zákazníci na opravu čekají, uvedla.

„Diskutabilní také je, že pokud cena opravy bude dosahovat částky rovnající se téměř ceny nové obuvi nebo kabelky, zda vůbec zákazníci budou o tyto služby stát,“ řekla. Dodala však, že opravu si většinou lidé objednávají u dražších výrobků.

Ostré reakce podnikatelů

Proti přesunutí služeb do vyšší sazby DPH se staví také zástupci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Nepřijatelný je však i chystaný růst odvodů pro osoby samostatně výdělečně činné, uvedli dnes pro ČTK. „Reakce podnikatelů z našeho segmentu, nejen živnostníků, jsou velice ostré. Dají se považovat za ostřejší než reakce za covidové krize na přijatá vládní opatření. Podnikatelé situaci vnímají tak, že nedostatečné škrty na straně výdajů a provozu státu mají kompenzovat podnikatelé a zaměstnanci,“ dodala.

Vládní návrh podle zakladatele firmy Outfindo Jana Matějů dopadne i na obchodníky s jízdními koly. „U prodejů jim váznou zásoby a na opravách budou mít vyšší DPH. To je vystavuje tento rok enormnímu tlaku, takže budou muset hledat nové cesty, jak podnikání udržet,“ řekl.

Video  Ministr financí Zbyněk Stanjura představil takzvaný konsolidační balíče. (11.5.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

donypan ( 12. května 2023 20:44 )

Ty kodeřnické služby jdou už za hranu.Když jim Babišova vláda snížila sazbu DPH na 10% vůbec se to na snížení ceny naprojevilo.Teď to určitě vomastí.Jo jo.když nám komunisti říkali,že v kapitalismu okrádá člověk člověka tak jsme tomu neněřili a ejhle.Koupil jsem si strojek a žena začne úřadovat.

al.bunda ( 12. května 2023 20:09 )

EET není takže chodím ke kamošce a osříhhá mě za 70kč kdyby po ní chtěli EEt bylo by to za 120....tak ti nevím....není to ůnik daní co chtěl ten "hajzl" Babiš?

maxpax ( 12. května 2023 18:29 )

Zase kadeřnice . Když měli mít EET brečely, že si vydělávají měsíčně ubohých 4 až 5 tisíca že nemají na terminálek. Když si žádaly o podporu covid, uváděli, že týdně prodělávají 15 tisíc

Jirik-ta ( 12. května 2023 18:20 )

zákazník to pocítí Tak leda plané naděje, planá očekávání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa