Neužší vedení městské společnosti Pražské služby, které čítá pět členů včetně generálního ředitele Patrika Romana, obdrželo za hospodaření firmy mimořádné nenárokové odměny ve výši 17,6 milionů korun. To pobouřilo radní pro životní prostředí Janu Komrskovou. „Musím říct, že když jsem se dozvěděla o letošních mimořádných odměnách rozdělovaných v Pražských službách, nevěřila jsem svým uším. Celkem byly vyplaceny odměny ve výši 17,6 milionů korun, a to s tím, že nejmenší byla 600 tisíc korun a největší 6,7 milionů,“ napsala Komrsková na svůj facebookový profil.

„Domnívám se, že není možné jakkoliv obhájit, aby ředitel společnosti, která hospodaří s penězi veřejnosti, měl několikanásobně vyšší plat než prezident republiky. Speciálně v situaci, kde běžné lidi drtí vysoké ceny energií, potravin a veškerých služeb. To, co bylo možné za bývalého náměstka Petra Hlubučka (STAN), je za mě neakceptovatelné. Ostudně vysoké odměny by vedení Pražských služeb mělo vrátit nebo je věnovat na charitu,“ dodala.

Generální ředitel část odměny rozdal

Ještě dřív, než radní svůj rozčilený status zveřejnila, však generální ředitel Patrik Roman svým zaměstnancům sdělil, že se o část svých odměn s nimi podělí. „Generální ředitel Patrik Roman už daroval jako poděkování za skvělou práci část své odměny zaměstnancům. A to dříve, než se k celé věci začala velmi nešťastným způsobem vyjadřovat paní radní a náměstkyně primátora Jana Komrsková. Jde o polovinu odměny, kterou za svou práci generální ředitel obdržel. Peníze poslal ve prospěch 1560 zaměstnanců naší společnosti z řad dělnických a technicko-hospodářských pracovníků. K dnešnímu dni mají částku ve výši 1550 korun už na svých účtech,“ řekl Blesku tiskový mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický

Výši odměny si navíc rozhodně nerozděluje samo nejužší vedení. „Znovu bychom rádi zdůraznili, že odměna je nenároková a její přiznání za každých okolností podléhá rozhodnutí dozorčí rady jakožto nezávislého kontrolního orgánu naší společnosti, který je tvořen převážně zástupci hl. m. Prahy a je na představenstvu zcela nezávislý. Pražské služby jsou zdravou společností, která vysoce přesáhla plánovaný hospodářský výsledek, splnila stanovená hodnotící kritéria pro rok 2022 a odvádí trvale velmi dobrý výkon, zejména díky svým velice profesionálním zaměstnancům.,“ doplnil Komarnický.

Za vedení se postavily i odbory

Za svým vedením i jejich prací stojí i zaměstnanci, které vyjádření radní Komrskové přinejmenším rozladilo a prostřednictvím svých odborů poslali dopis primátorovi hlavního města Bohuslavu Svobodovi (ODS), ve kterém žádají, aby je radní přestala veřejně dehonestovat. „Žádáme proto vedení hlavního města Prahy v čele s vámi, pane primátore, aby vyzvalo svého koaličního partnera k zastavení takových podpásových útoků a aby nám třeba umožnilo na půdě celé Rady hl. m. Prahy současnou situaci Pražských služeb prezentovat,“ stojí v dopise.

Odbory zároveň pohrozily, že pokud bude poškozování společnosti Pražské služby pokračovat, jsou připraveny vstoupit do stávky. „Upozorňujeme, že pokud bude paní radní Jana Komrsková společně se svou stranou i nadále útočit na naši společnost a na nás jako její zaměstnance, jme připraveni vstoupit do stávky,“ sdělily odbory.

Přijde změna?

Komrsková se také vyjádřila v tom smyslu, že se bude snažit systém odměn změnit. „Budu usilovat o to, aby se odměňování v Pražských službách urychleně změnilo, protože takto to opravdu nejde. Navrhnu zavedení nových motivačních pravidel pro odměňování, protože ten současný systém by podle mého názoru v žádném soukromém podniku nemohl obstát, a to z mnoha důvodů.

Primátor se ve vyjádření pro Blesk snažil vyhrocené emoce krotit. „Jako důležité vidím v první řadě vyřešit celou záležitost jednáním a v klidu, vyostřená veřejná vystoupení nikdy ničemu neprospívají. Věřím, že paní náměstkyně Komrsková, do jejíž gesce Pražské služby spadají, dojde ke smírnému řešení ku prospěchu všech, zvláště pak obyvatel Prahy,“ uzavřel Svoboda.

 

Fotogalerie
38 fotografií