Autobusový terminál Černý Most je nejvýznamnějším dopravním uzlem na východě Prahy, mnoho let je však ve velmi zanedbaném stavu. Pražští radní sice začátkem roku schválili studii na jeho kompletní přestavbu, ta ale nezačne dřív než za deset let, proto v posledních měsících probíhají na Černém mostě alespoň dílčí opravy a změny, které místo vylepší alespoň částečně.

„Cestujícím slouží k rychlé orientaci 12 nových elektronických informačních tabulí, které zobrazují aktuální odjezdy nejbližších spojů. Rozmístěny tam byly také nové lavičky a odpadkové koše. Zábradlí i zastřešení přístupových cest se dočkalo nového nátěru nebo celkového vyčištění. Kompletně bylo vyměněno osvětlení jednotlivých nástupišť a příchozích lávek,“ vyjmenoval Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Nová hnízda pro jiřičky

Došlo ještě k jedné změně, kterou spíše než cestující ocení opeření přátelé. Praha ve spolupráci s ornitology ze spolku Pražská pastvina instalovali na budovy terminálu umělá hnízda pro jiřičky, které se právě v těchto dnech vrací z teplých krajin.

„Chráněné jiřičky se na jaře vrací zpátky domů z teplých krajin a zahnizďují se. Nejčastěji je to blízko lidem: pod střechami budov, římsami nebo podhledy. Nejinak tomu bývalo dřív na Černém Mostě, kde hnízdily přímo na hlavní budově. Což bylo nevyhovující, protože tu neměly s mláďaty klid. Navíc znečišťovaly trusem průchody a v horším případě i cestující. Proto jsme jim připravili společně s ornitology ze spolku Pražská pastvina nová umělá hnízda bezpečně stranou od hlavního vchodu.“ informoval náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Pokud se hnízda jiřičkám zalíbí, mohla by být instalována i na dalších pražských budovách.

To, že hnízda na Černém Mostě zůstanou je pro jiřičky velice důležité. „Jiřičky jsou na svá hnízdiště silně vázané. Celé generace obývají tentýž objekt po desítky let. Společně s vlaštovkami si staví hnízda prakticky výhradně na lidských stavbách,“ vysvětluje Lukáš Viktora, z České Společnosti Ornitologické (ČSO).

Ničení hnízd je trestné

Právě snaha vybudovat hnízda na lidských stavbách se často ze strany majitelů objektů nesetkává s pochopením a jakmile jiřičky začnou hnízda stavět, lidé je strhávají. Někdy dokonce i s nakladenými vajíčky uvnitř. Nelibost se dá na jednu stranu pochopit, ptáci znečišťují trusem budovu i její okolí, podle ornitologů je však takovéto konání trestné.

„Lidé umisťují překážky do oken, a to včetně ostrých bodců, které mhou ptáky poranit. Setkáváme se i s případy, kdy lidé shazují hnízda s vejci i mláďaty, což je zcela nepochopitelný a barbarský čin. Navíc v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Pokud někdo jiřičkám hnízdo shodí a zabrání jim ve stavbě hnízda nového, znamená to pro ně předčasný konec sezóny. Jiné místo k hnízdění už si nezvládnou najít,“ uzavírá Viktora.

Video
Video se připravuje ...

Čejka kvůli mizejícím mokřadům hnízdí uprostřed polí. Vajíčka urputně brání i před traktory. Lukáš Pich

Fotogalerie
15 fotografií