Tuzemská růžová vína, klarety (bílá vína z modrých hroznů) a perlivá (frizzante – vína dosycovaná kysličníkem uhličitým) od 88 českých a moravských vinařů zaměstnala 16člennou porotu.

Ta pod vedením enologa Jaroslava Suského a Branka Černého zvolila nejlepší jarní vína roku 2023. „V naprosté většině byla krásně udělaná a velice zajímavá,“ zhodnotil Suský.

Pod názvem rosé najdeme dvě skupiny vín – růžová a klarety. Obě se vyrábí z modrých hroznů, rozdíl je jen v délce macerace.

Vyhrál muškát

Favoritem soutěže se se ziskem 92 bodů ze 100 možných stal Muškát moravský frizzante 2022 od společnosti Víno Vaněk, zvítězil i v kategorii perlivých vín nad 9 g zbytkového cukru. Vysoká hodnocení získaly i další vzorky tuzemských vinařů. Najít to své nej víno lze v různých koutech Česka na Dnech v růžovém.

Míst, kde si lze užít Dny v růžovém, je hned několik. V Mikulově 13. 5., Českých Budějovicích 19. 5., Kutné Hoře 20. 5., Praze 25. 5., Plzni 26. 5., Písku 10. 6., Ostravě 15. 6. a v Děčíně 17. 6. K mání jsou i zvýhodněné vstupenky ZDE

VIDEO: Vinaři v šoku! Konec sklípků a koštů? Kalouskův návrat a Burešová má ochranku.

Video
Video se připravuje ...

Vinaři v šoku! Konec sklípků a koštů? Kalouskův návrat a Burešová má ochranku Bára Horáková

Fotogalerie
5 fotografií