Návštěvníci Karlova mostu měli v pátek během poledne pozdvižení, když se na Mostecké věži objevil obrovský transparent zasahující do půlky stavby s nápisem „Rusko ven z OSN!“. Po českém nápisu stál na baneru i anglický přepis. Na konec banneru nechali aktivisté natisknout QR kód, který zvědavce po naskenování mobilem odkázal na petici k vyloučení Ruské federace z OSN.

Podpisy pro vyhazov

Za transparentem stojí aktivistická skupina Kaputin. Všemožnými „diverzními“ (sic.) akcemi se snaží vzburcovat veřejné mínění, české i zahraniční, k zastavení Putina. „Účelem dnešní akce skupiny je podpořit ukrajinskou petici, která poukazuje na fakt, že Rusko ani formálně v minulosti nepožádalo o členství v OSN. Požadujeme tedy ukončení členství této zločinné země,“ napsala skupina na svou facebookovou stránku, kde má přes 3,5 tisíce sledujících. 

Aktivisté žádají v petici Antónia Guterrese, generálního tajemníka OSN, stejně tak celou organizaci, aby předložili dokumenty, které by svědčily o důvodech pro členství Ruské federace v OSN. Aby mohlo podle aktivistů Rusko vstoupit do OSN, muselo by ve shodě s článkem 4 Charty OSN zastavit válečnou agresi na Ukrajině.  

„Takový postup připraví Rusko o právo veta na půdě OSN, které blokuje řadu mírových řešení, a přispěje k obnovení míru a pořádku v mezinárodním společenství,“ uvádí aktivisté v rámci petice. Získali už přes 348 tisíc podpisů z plánovaného půl milionu.

Divočina na Karlově mostě

Mosteckou věž spravuje městská organizace Prague City Tourism. Aktivisté přišli nepozorovaně. Jako každý jiný návštěvník si zakoupili vstupenku na Malostranskou mosteckou věž. Celý incident se odehrál mezi 11–12 hodinou v pátek dopoledne. „Naši zaměstnanci požádali o sundání transparentu, což skupina učinila a zároveň zaměstnanci PCT zavolali městkou policii. Do příjezdu policie skupina věž opustila,“ sděluje Blesku tisková mluvčí PCT Klára Janderová.

„Bez ohledu na náš názor na politické prohlášení, které bylo vyvěšené bez našeho vědomí, nesouhlasíme s podobným chováním k věži v naší správě. Jedná se o středověkou památku, kterou bychom si měli hýčkat, ne ji využívat k podobným účelům,“ dodává tisková mluvčí. Jelikož byl transparent na popud zaměstnanců ihned odstraněn, neplánuje PTC podnikat další kroky proti aktivistům. „Na našich věžích jsou zaměstnanci a ostraha informovaní a mají jasné instrukce, jak v podobných případech postupovat,“ informuje Klára Janderová.  

Video
Video se připravuje ...

Ukrajinský prapor Da Vinciho vlci sdílel video z boje o Bachmut. reprofoto YouTube