Opravy Barrandovského mostu, který je nejvytíženější dopravní stavbou v České republice, pokročily do druhé etapy. Už od začátku března začaly přípravné práce především v komoře mostu, kde dělníci mimo jiné vrtali otvory pro přepínací kabely. Tyto práce však nezasáhly do dopravy. „Na rozdíl od první etapy, během které se opravovala strakonická rampa, projede po barrandovské rampě dvakrát více aut. Proto musejí řidiči počítat, že se jich tyto opravy nejspíše dotknout ještě více než ty loňské, prosíme je tedy o ohleduplnost a trpělivost,“ řekl na úvod tiskové konference primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Stejně tak jako na jižní polovině mostu budou i na jeho severní části stavbaři most zpevňovat tzv. vyrovnávací vrstvou ze speciálního ultra vysokohodnotného betonu, který prodlouží celkovou životnost mostu. V prvních dnech oprav tak bude potřeba především vyfrézovat současnou vozovku, dále proběhne demolice mostního svršku, sanace spodní části nosné konstrukce, zrealizují se nové římsy a upraví se i barrandovské rampy.

Znovu opakuji, že se jedná o rekonstrukci, může se tedy stát, že při opravách narazíme na nějaké neočekávané problémy, které nás mohou zdržet. Prosím řidiče, aby se snažili Barrandovskému mostu vyhnout, případně ho alespoň nepoužívali ve špičkách. Také doporučuji sledovat navigační aplikace, jako je například Waze, kde je vždy aktuální dopravní situace. Tato aplikace nám navíc pomáhá při sběru dat, podle kterých můžeme následně lépe plánovat dopravu v Praze,“ vysvětlil Hřib s tím, že nejlepší je pro řidiče používat pro objížďku Pražský okruh, na který navíc nebude nutné mít dálniční známku.

Stejně jako loni bude na každé straně opravovaného úseku přistavena odtahová služba. „Pokud dojde k poruše vozidla nebo nehodě, moc bych řidiče chtěl poprosit, aby využívali této městské odtahové služby, která auta odtáhne pár set metrů za opravované úseky. Pak už si mohou řidiči zavolat svoji komerční odtahovou službu. Ta městská bude pro všechny zdarma a dispozici 24 hodin,“ řekl ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Synčák.

Po dobu oprav bude také posílena MHD, informace o opravě naleznou Pražané na webu TSK, ROPID, nebo na stránkách  opravujeme.to či na speciálním webu Barrandak.cz. Informace budou zprostředkovávat i městské části prostřednictvím svých tiskovin, to samé proběhne i ve Středočeském kraji.

Video
Video se připravuje ...

Modelace dopravy. TSK Praha

Fotogalerie
68 fotografií