Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

53 let od prvního setkání Charlese a Camilly: Podvod se zásnubami, nevěra i smíření!

/
  • Karel III. a Camilla si prošli skutečně mnohým.
    15. května 2023 ● 14:10

    Milostný příběh krále Karla III. (74) a královny Camilly (75) byl všechno, jen ne konvenční. Navzdory sňatku s Dianou Spencerovou (†36) se Karel nikdy nepřenesl přes svou bývalou... A navzdory všem problémům se 35 let poté, co se poprvé setkali, nakonec přece jen dočkali svého šťastného konce!

    V jistých dobách nemohli lidé Charlesovi a Camille přijít na jméno. Dnes jsou z nich ale král a královna a díky korunovaci jsou spojeni dokonce i před Bohem. Časopis Town & Country detailně popsal skutečný příběh jejich lásky.

  • 1.

    1970: První setkání

    Charles a Camilla se poprvé setkali už v roce 1970, tedy před více než 50 lety, na zápase póla v královském parku Windsor Great Park. Rychle zjistili, že mají stejný smysl pro humor. Camilla vtipkovala o tom, že její prababička Alice Keppelová byla milenkou krále Eduarda VII.

     

    „Moje prababička byla milenkou vašeho prapradědečka. Cítím, že máme něco společného,“ měla mu tehdy povědět. Mladý pár spolu začal chodit, Charles ale musel na osm měsíců odjet do služby královského námořnictva. Když se vrátil, čekala ho nemilá zpráva – v novinách už byly informace o tom, že Camilla je zasnoubená s někým jiným.

    Charles a Camilla v červenci 1975. Tehdy už byla vdaná za Andrewa Parkera Bowlese.

  • 2.

    1973: První svatba

    V roce 1973 se Camilla provdala za o 7 let staršího armádního důstojníka Andrewa Parkera Bowlese (83), jenž předtím randil s Charlesovou sestrou Anne (72). Údajně přitom způsob, jakým se dvojice zasnoubila, byl dost bizarní.  Rodiny milenců vydaly do novin oznámení o blížící se svatbě, ačkoliv ještě dvojice samotná zasnoubená nebyla. A bylo vymalováno. Dalo by se říct, že je tak trochu podvodem dostali před oltář...

     

    Camilla a Andrew si v červenci pak skutečně řekli své ano, o dva roky později se jim narodil syn Thomas a za další čtyři i dcera Laura. Manželství vydrželo 22 let. S Charlesem ji nadále pojilo blízké přátelství... Dokonce šel Thomasovi za kmotra.

  • 3.

    1980: Charles a Diana

    O několik let později začal Charles randit s jistou lady Sarah Spencerovou. Románek sice nevydržel, Sarah ale Charlese představila své mladší sestře... A tehdy 31letý princ to dal s teprve 18letou dívkou dohromady. „Jsem amorek,“ chlubila se později z legrace Sarah.

  • 4.

    1981: Žádost o ruku

    6. února 1981 požádal Charles mladičkou Dianu o ruku – a ona souhlasila. Podle některých zdrojů mělo k zásnubám dojít dokonce v Camillině zahradě! O několik dní později informace prosákla na veřejnost a 24. února byli snoubenci vyzpovídáni v televizním rozhovoru. Na otázku, zda jsou zamilovaní, odpověděla Diana, že samozřejmě ano. Charles k tomu dodal „Cokoli to vlastně znamená.“

    Svatba Charles a Diana
    Autor: profimedia

    29. července přichází svatba. Obřad Charlese a Diany v katedrále svatého Pavla v Londýně sledovalo asi 750 milionů lidí po celém světě. Mezi hosty měla být i Camilla.

    Video
    Video se připravuje ...

    Svatba Diany a prince Charlese YouTube

  • 5.

    1986: Aféra začíná

    Podle královy autorizované biografie z pera Jonathana Dimblebyho z roku 1994 začíná jeho mimomanželský románek s Camillou Parker Bowlesovou.

  • 6.

    1989: Drsná konfrontace

    Charlesova manželka Diana si je bohužel všeho moc dobře vědoma a celá situace jí láme srdce. Na jistém večírku se proto rozhodla Camillu konfrontovat. „Přišla jsem k ní a říkám: ,Vím, co se mezi tebou a Charlesem děje, a jen chci, abys to věděla.‘ Řekla mi: ,Máš všechno, co jsi kdy chtěla. Všichni muži na světě ti padají k nohám, máš dvě krásné děti, co chceš víc?‘ Tak jsem jí řekla, že chci svého manžela. A řekla jsem jí: ,Mrzí mě, že vám stojím v cestě. Vím, že to pro vás oba musí být peklo. Ale vím, co se děje. Tak ze mě nedělejte idiota‘,“ prozradila později Diana v nahrávkách pro spisovatele Andrewa Mortona, podle kterých napsal knihu Diana: Její pravdivý příběh.

  • 7.

    1992: Může být Karel králem?

    V červnu 1992 vychází třaskavá kniha Andrewa Mortona Diana: Její pravdivý příběh podle skutečných výpovědí princezny z Walesu. Diana na nahrávkách pro Mortona přiznala bulimii i žárlivost a detaily Charlesovy aféry.

     

    V prosinci, jen několik dní před svatbou princezny Anne a jejího druhého manžela Timothyho Laurence, premiér John Major oznámil, že Charles a Diana se oficiálně rozešli. Ve společnosti vyvstávají otázky, zda Charles může být jednou králem, pokud se rozvede a znovu ožení. Král je totiž zároveň i hlavou anglikánské církve – a pokud se jednou oženíte církevním sňatkem, můžete manželství leda tak anulovat. Bůh žádné rozvody neuznává.

  • 8.

    1993: Neslavné telefonáty

    V lednu je v australském časopise a německém bulvárním tisku poprvé publikován přepis lechtivého, tajně zaznamenaného telefonického rozhovoru z roku 1989 mezi Charlesem a Camillou Parker Bowlesovou – kauza se do historie zapsala jako Camillagate. Britské bulvární deníky raději redigují ty nejexplicitnější (a nejtrapnější) části soukromého hovoru.

    Zprávy se objevily jen měsíc poté, co byly zveřejněny přepisy tajně nahraného hovoru mezi Dianou a mužem jménem James Gilbey (ve kterém ji nazývá přezdívkou Squidgy).

  • 9.

    1994: Marná snaha o nápravu reputace

    Princ Charles dovolil dokumentaristovi Jonathanu Dinblebymu, aby ho rok a půl sledoval. V naději, že napraví škody na jeho pověsti způsobené informacemi o jeho cizoložství. Když se dokument s názvem Charles: The Private Man, the Public Role vysílá, má ovšem tak trochu opačný účinek.

     

    Filmař Jonathan Dimbleby se v díle ptá Charlese, zda byl během manželství s Dianou „věrný a čestný“. Charles říká: „Ano, ano... Dokud se to nenávratně nezhroutilo, oba jsme se o to snažili.“ Princ také mluví o Camille – jako o „své velké přítelkyni“. Dodává: „Je mou kamarádkou už velmi dlouhou dobu, a ještě hodně dlouho bude.“

  • 10.

    1995: Camilla se rozvádí

    V lednu Camilla a Andrew Parker Bowlesovi oznámili, že se rozvádí. V listopadu dělá Martin Bashir nyní nechvalně známý televizní rozhovor s Dianou, kde se ptá, zda Camilla byla faktorem rozpadu jejího manželství. Princezna pronáší svou slavnou, smutnou větu: „No, v tomhle manželství jsme byli tři, takže to bylo trochu přeplněné.“

    Camilla s manželem a dětmi.
    Autor: Profi media.cz a archiv Blesku

    Po letech vyšlo najevo, že novinář Bashir využil podvodných praktik, jimiž přiměl princeznina bratra Charlese Spencera (58), aby mu domluvil schůzku s Dianou a donutil ji k rozhovoru. BBC se za to v roce 2021 omluvila a uvedla, že rozhovor nikdy znovu neodvysílá.

  • 11.

    1996: Charles se rozvádí

    Rozvodové řízení budoucího krále a princezny z Walesu je oficiálně u konce. Manželé jsou rozvedeni. 

  • 12.

    1997: Smrt Diany

    Těsně poté, co Charles pořádá oslavu 50. narozenin pro Camillu ve svém venkovském sídle Highgrove, Diana tragicky umírá při autonehodě v Paříži. Zatímco svět truchlí nad ztrátou princezny, Charles spolu s Dianinými sestrami odletí do Paříže, aby přivezli Dianino tělo zpět do Anglie.

    Charles, princ Philip, princové William a Harry a Dianin bratr kráčejí v pohřebním průvodu, smuteční hosté lemují ulice a hromadí květiny před Dianinou rezidencí v Kensingtonském paláci.

     

    Kvůli ohromnému návalu smutku pro Dianu Charles pozastaví svou kampaň, aby veřejnosti představil svůj vztah s Camillou.

  • 13.

    1998: Setkání se syny

    Budoucí král moc dobře ví, že se své lásky ke Camille jenom tak nevzdá, a je tedy otázkou času, než všechno vyjde na povrch. Začíná proto postupně obnovovat proces legitimizace kontroverzního vztahu před veřejností. 

     

    Potvrzuje zprávu britského bulvárního deníku, že se Camilla už seznámila s princem Williamem, a noviny spekulují, že se brzy setká také s princem Harrym. Královna však dříve cizoložný vztah neschvaluje a odmítá se zúčastnit soukromé oslavy 50. narozenin Charlese, protože by tam byla i Camilla.

  • 14.

    1999: Poprvé spolu na veřejnosti

    V lednu Charles pořádá narozeninovou oslavu pro Camillinu sestru v hotelu Ritz v Londýně. S Camillou přijíždějí odděleně, ale z večírku odcházejí společně přímo před zraky přítomných davů, reportérů a fotografů. Poprvé se tak spolu objevují na veřejnosti jako pár.

     

    Později téhož roku vyráží Camilla a Charles společně na dovolenou do Řecka – a společnost už jim dělají i princové William a Harry.

  • 15.

    2000: Souhlas královny?

    Naštěstí pro milence královnin nesouhlas netrvá věčně. Alžběta II. nakonec přijme pozvání na akci v Highgrove – oslavu 60. narozenin řeckého krále – s vědomím, že tam bude i Camilla. Veřejností je to interpretováno jako znamení, že synův vztah přijímá.

    Její souhlas je přitom naprosto klíčový. Bez něj by Camilla nesměla veřejně vystupovat na královských akcích ani se potenciálně připojit ke královské rodině. 

  • 16.

    2003: Stěhování do Clarence House

    Pár se stěhuje do sídla Clarence House. Královská rodina oznamuje, že peníze britských daňových poplatníků nebudou použity na výzdobu Camilliných pokojů.

  • 17.

    2005: Zásnuby a svatba!

    V únoru Charles a Camilla oznamují zásnuby! 35 let poté, co se poprvé seznámili. 8. dubna se berou během menšího obřadu, Charlesovi jde za svědka princ William. Jedná se o tzv. občanský sňatek a nikoli sňatek církevní. 

     

    Aby Diana zůstala jedinou princeznou z Walesu, Camilla získává titul Její královská výsost vévodkyně z Cornwallu.

  • 18.

    2010: Princezna, nebo královna?

    Ve vzduchu visí důležitá otázka: Jaký titul získá Camilla, až se Charles stane králem? Vzhledem k tomu, že je Camilla považována za jeden z důvodů, proč Charlesovo první manželství skončilo, oficiálním královským postojem je, že by místo královny získala titul princezna choť.

     

    Když ale Charles vystoupí v rozhovoru s Brianem Williamsem, všechny překvapí. Williams se ho přímo ptá: „Až se stanete králem, bude z vévodkyně z Cornwallu anglická královna?“ a Charles odpovídá: „Možná ano.“ 

     

    To mezi lidmi vyvolá pořádné pozdvižení... Palác reaguje prohlášením, že se nic nemění a pro Camillu je stále zamýšlen titul princezna manželka. 

  • 19.

    2016: Členkou Soukromé rady

    9. června je Camilla (stejně jako princ William) jmenována do Soukromé rady Spojeného království – skupiny královniných nejvyšších poradců. Média spekulují, že královna tím chce zajistit, aby byli oba přítomni, až bude Charles po její smrti jmenován králem.

  • 20.

    2017: První slova o aféře

    27. května, nedlouho před svými 70. narozeninami, se Camilla vůbec poprvé veřejně vyjadřuje na téma aféra. Vévodkyně poskytla rozhovor pro list Daily Mail. „Bylo to hrozné. Byla to hluboce nepříjemná doba a nepřála bych ji ani nejhoršímu nepříteli. Bez rodiny bych to nepřežila,“ svěřila se. 

  • 21.

    2020: 15. výročí svatby

    Během pandemie koronaviru se manželé izolují ve svém sídle v Birkhallu na královnině panství Balmoral. V karanténě manželé oslavují 15. výročí své svatby. Pro občany zveřejní fotku, na které se svými psy Bluebell a Beth pózují před Birkhallem.

  • 22.

    2022: Nečekaná pocta od královny

    V rámci zprávy vydané k jejímu platinovému jubileu královna šokuje prohlášením, že je jejím „upřímným přáním“, aby Camilla získala titul královna choť, až Charles nastoupí na trůn. Mluvčí Clarence House odpovídá, že princ a vévodkyně jsou „dojati a poctěni slovy Jejího Veličenstva“.

    Pár se později objeví po boku královny na balkoně Buckinghamského paláce během závěrečné akce Platinového jubilea. Na rozdíl od Trooping the Colour před několika dny, kdy se na balkoně objevili všichni pracující členové královské rodiny, při této příležitosti byla pouze nejpřímější následnická linie – princ Charles a princ William – a jejich manželky spolu s Williamovými dětmi. Jejich přítomnost vysílá jasnou zprávu o budoucnosti monarchie.

  • 23.

    2022: Královna manželka

    Po smrti královny Alžběty II. v září Camilla skutečně získává titul královna manželka. Poprvé je použit už v prvním prohlášení královské rodiny o smrti královny Alžběty: „Královna dnes odpoledne pokojně zemřela v Balmoralu. Král a královna choť zůstanou dnes večer v Balmoralu a zítra se vrátí do Londýna.“ Během celého smutečního období byla Camilla po boku svého manžela. 

  • 24.

    2023: Korunovace a spojení před Bohem

    Pouhý měsíc před korunovací krále Karla III. královská rodina potvrdila, že Camilla bude používat titul královna Camilla, a nikoli „jen“ královna manželka. Dali to najevo i na pozvánce na korunovaci a později i na oficiálních stránkách paláce. 6. května byla korunována po boku svého manžela ve Westminsterském opatství. Manželé se tak konečně dočkali i spojení před Bohem. Obřad korunovace totiž funguje i jako jakási svatba, při které si manželé slibují oddanost. 

  • 25.

    Galerie

    Na všechny fotky se podívejte do naší galerie. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Camilla Parker Bowlesová Videohub

    Fotogalerie
    226 fotografií

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

Milla: Nejsou to ani netáhla ani fkákači vy chytráku a když vás nějaký článek nezajímá tak na něj prostě neklikejte,nemusíte se pak ztrapňovat .

(19. 05. 2023 18:40)

Milla: Pánové jsou znalco,těžko říci čeho.Pro nekoho je zbytečné připomínat že vztah Charlese a Camilly nebyl důvodem rozpadu manželství s Dianou ani že Diana mu zahýbala dva roky předtím než on ji ale že jste tak TOTÁLNĚ MIMO ABYSTE V PŘÍPADĚ ŽE BY SE CHARLES VZDAL TRŮNU NA NĚJ POSADILI ANNU to mě i při vašich komických příspěvcích kterými dokazujete že nevíte o monarchii nic jen jste se zbláznili do Diany překvapilo.Takže vy dva sevsebou souhlasící komici,KDYBY SE CHARLES VZDAL TRŮNU NASTOUPIL BY NA NĚJ ANDREW jestli aspoň víte kdo to je.Těším se na vaše další vejšplechty vycuccané z palce u nohy.

(19. 05. 2023 18:38)

spania: Charles to neměl s Camillou jednoduché.Dianu mu přisoudili a nikdo se ho na nic neptal.On miloval Camillu a přes všechno,co se stalo,ji miloval pořád.A ona jeho taky.Stále se jen opěvuje Diana,ale ona taky nebyla svatá.Camillu neměl nikdo rád,ale nakonec ji i královna Alžběta vzala na milost a přála si,aby se z ní po boku Charlese stala královna.Dnes po tolika letech jsou konečně opravdu král a královna a jsou spolu šťastni.Budiž jim to přáno!

(16. 05. 2023 14:58)

dostojevskij: SOUHLAS.

(16. 05. 2023 03:28)

1pravda1: Dianu jen zneužili jako lepší inkubátor pro dědice trůnu, když Camilla nevydržela a vdala se... Charles měl možnost trůn odmítnout a být se svojí láskou a následnicí trůnu by byla jeho sestra princezna Anna...

(15. 05. 2023 16:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy