Téma přesunu radnice Prahy 10 do lepších prostor rezonuje již 10 až 15 let. Stěhování bylo i předmětem tiskové konference konané 4. května, kam jsme za Blesk Praha vyrazili.

Žalostný stav budovy

Stěhování úřadu bylo nevyhnutelné, důvodem je stav budovy „Vlasta“. V nejhorším stavu jsou obvodové pláště a okna, kvůli kterým budovu obepínají stavební zábrany. Dále jsou potřeba zrekonstruovat nosné konstrukce.

„Faktem je, že stávající budovy vyžadují neustálou údržbu a opravy, aby zde mohly alespoň v nějaké formě fungovat služby pro občany, a to je vzhledem k zamýšlené rozsáhlé rekonstrukci kontraproduktivní. Aktuálně jsme se rozhodli, že utápět další peníze nesmyslně do staré budovy je špatně, proto dojde ke stěhování do nových prostor na Vinici,“ vysvětluje důvody stěhování úřadu starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) v tiskovém prohlášení. „Projekt jako takový plánuje to, že se ta budova odstrojí na skelet,“ přibližuje starosta plán rekonstrukce.

Stěhování do nových prostor

Dnes je nastartován projekt stěhování úřadu na adresu Vinohradská 3218 do budovy vlastněnou firmou CARPET INVEST s.r.o. Měsíční nájem by měl činit 3 miliony korun bez DPH plus zhruba milion za měsíční zálohy. Součástí dohody je inflační doložka, na základě které se bude nájem zvyšovat o míru inflace. Nájemní smlouva je momentálně uzavřena na čtyři roky s možností prodloužení.

Stěhování by mělo začít v srpnu a probíhat by mělo postupně. „Když půjde všechno dobře, tak si dovedu představit, že na konci září bude celý úřad přestěhován,“ komentuje plánované stěhování 1. místopředseda Tomáš Pek (TOP 09). Radnice plánuje informační kampaň, aby občané včas věděli, kam mají chodit. Nové prostory na Vinici jsou v porovnání se starou budovou moderní, je v lepším stavu a s lepším vybavením. Na rozdíl od původní budovy radnice na „Vinici“ disponuje zasedací místností, rozsáhlým archivem i parkovacími místy.

Osud budovy zůstává nejasný

Rekonstrukci, která měla jít ruku v ruce se stěhováním, připravuje městská část už několik let. Konkrétní projekt zdědila současná koalice od koalice minulé. Ta jej ale schválila za jiných podmínek, ještě před krizí vyvolanou válkou na Ukrajině a pandemií koronaviru. S ohledem na skokový nárůst cen ve stavebnictví nemá Praha 10 na dlouho plánovanou rekonstrukci peníze.

Finální projekt minulé koalice vyčíslil rekonstrukci na 915 milionů korun. Tuto částku stanovil magistrát jako podmínku pro čerpání bezúročné půjčky ve výši 500 milionů korun. Dalších asi 230 milionů měla radnice získat od Státního fondu životního prostředí.

„Dnes prostým odhadem a přepočtem inflačních cen ve stavebnictví se dostáváme na 1,5 miliardy,“ nastiňuje Valovič cenu rekonstrukce s ohledem na inflaci „Kdyby se projekt začal tendrovat, můžeme se dostat až na 1,8 miliardy, nebo 2 miliardy. V tu chvíli se pro nás ten projekt stává neufinancovatelným,“. „Financování ze strany města v současné době neexistuje,“ komentuje finanční stránku projektu první místostarosta. S novým vedením hlavního města probíhají jednání, dle starosty je nový primátor o všem informován. Zároveň by se měla vypracovat rozsáhlá ekonomická analýza, která by měla přiblížit osud budovy a měla by být k dispozici v řádu několika měsíců.

Radní města nevylučují v souvislosti s osudem „staré radnice“ žádnou variantu. Ve hře je i varianta, že by budovu opravil soukromník a městská část by si ji následně pronajímala, dokud by rekonstrukci nesplatila.

Kritika ze strany opozice

Nejasnou budoucnost původní radniční budovy kritizují opoziční Piráti. „Máme obavy, že se do této budovy nevrátíme,“ zní z opozice. „Nebo se sem vrátíme, ale už to nebude naše a budeme muset platit vysoký nájem,“ sděluje Blesku pirátský zastupitel Michal Kočí. „Dneska, jak jsme tady slyšeli, tak rekonstrukce není v dohledu. Jak dlouho tam budeme, jestli čtyři roky,  sedm, nebo jak dlouho, je ve hvězdách,“ dodává Kočí.

Fotogalerie
16 fotografií