Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muž, který nahradil Pavlovu kancléřku: Senát není zbytečný! Výběrové řízení bylo nejtěžší v životě

Autor: Anna Bukovanská - 
5. května 2023
05:00

Už měsíc má Senát nového kancléře. Na bývalé místo Jany Vohralíkové, která zamířila na Hrad, dosedl Radek Jiránek. Předtím pracoval na několika ministerstvech, věnoval se prevenci kriminality i sociálnímu začleňování. „Ve státní správě působím téměř 30 let a pozici kancléře Senátu považuji za jeden z nejprestižnějších a nejvyšších postů,“ řekl Blesk Zprávám. Neváhal se proto přihlásit k výběrovému řízení. 

„Nejtěžší výběrové řízení, které jsem za svůj život zažil,“ přiznal v reakci pro Blesk Zprávy Jiránek. Skládalo se ze tří kol, první část byla písemná a zúčastnilo se jí přibližně 40 lidí. Testovali své jazykové a manažerské dovednosti, reakce na krizovou zátěž a znalosti o Senátu samotném. Probíhalo to anonymně, zájemci vystupovali jen pod čísly a zčásti se na vyhodnocení podíleli externisté. „To byl velmi silný moment, který mi garantoval transparentnost a objektivitu výběrového řízení,“ dodal Jiránek.

K hodinovému ústnímu pohovoru se dostalo asi 10 lidí. Předstoupili před komisi složenou ze zástupců stran zastoupených v Senátu a pracovníky kanceláře. „Pak jsem postoupil do třetího závěrečného kola, což byl opět zhruba hodinový osobní pohovor s panem předsedou Vystrčilem. Potom následovala asi týdenní pauza, následně mi pan předseda Vystrčil oznámil, že jsem byl vybrán, a já jsem byl opravdu velice, velice šťastný. Je to pro mě velký závazek,“ vzpomínal nový kancléř.

Když byla senátní kancléřkou ještě Jana Vohralíková a hovořilo se o jejím možném odchodu na Hrad, zmiňovány byly i kontroverze na téma zadávání veřejných zakázek spřáteleným stranám. Jak na to nahlíží její nástupce? „Tu veřejnou debatu jsem samozřejmě vnímal. Na počátku ne tolik silně, své nazírání jsem zintenzivnil až vlastně v prvních měsících letošního roku, kdy jsem pojal tu vizi, že se stanu kancléřem,“ sdělil.

„Rozdělil bych to na dvě roviny. V médiích zaznívaly i osobní invektivy vůči paní Vohralíkové, to mně vůbec nepřísluší hodnotit, neznám natolik dobře ji ani její rodinné zázemí. A pak je tam ta stránka právní. Pro mě je zásadní, že podle oficiálního stanoviska Senátu nedošlo k porušení zákona o zadávání veřejných zakázek,“ vysvětlil. Doplnil, že aby k podobným pochybnostem nedocházelo, sama Vohralíková připravila v oblasti zakázek vnitřní úpravu směrnic. Ta se teď nachází těsně před schválením.   

S Vohralíkovou seděli několik hodin. Jak vnímá Vystrčila?

Agendu Jiránkovi předávala jak ona, tak i dočasně pověřená kancléřka Sylva Kyselová. „Já jsem s paní bývalou kancléřkou Vohralíkovou v této místnosti seděl několik hodin. Dlouze a podrobně jsme diskutovali právě o chodu kanceláře i o rozpracovaných projektech, jako jsou třeba některé veřejné zakázky, o personálním stavu v rozpočtu a podobně. V dubnu, kdy jsem nastoupil, mi pak zbytek agendy předávala paní ředitelka Kyselová. Tam už to možná směřovalo spíš k interním procesům, důležitým pro chod Senátu. Obě  dámy se mi věnovaly a mám od nich maximum informací,“ řekl.

Velmi pozitivně Radek Jiránek nahlíží na samotného předsedu Miloše Vystrčila (ODS). „Politickou kariéru pana Vystrčila sleduji od hejtmanství na Vysočině až po řádné senátorství a nyní předsednictví Senátu. Považuji ho za velice pracovitého, zásadového člověka, odvážného ve svých názorech i v prezentaci v  mezinárodní politice. Oceňuji také jeho vyjednávací schopnosti a uvážlivé vystupování, jeví se mi jako morální autorita,“ popsal svůj názor.

Jako morální autoritu ale vnímá i celý Senát. „Na poli parlamentní mezinárodní diplomacie opravdu sehrává významnou roli. Mám na mysli tři věci, zaprvé podpora běloruské opozice, byla sem pozvaná paní Cichanouská. Dále pomoc Ukrajině, která byla i zhmotněná a oceněná vyznamenáním, které dostal pan předseda Vystrčil od ukrajinského prezidenta. Nakonec mě napadá postoj k Tchaj-wanu a vymezování se vůči čínskému vlivu, globálnímu čínskému vlivu. V těchto oblastech Senát vnímám jako nepostradatelný.“

První měsíc v nové práci byl pro Jiránka náročný. Do budoucna by chtěl pro pracovníky Kanceláře Senátu vytvořit po všech stránkách kvalitní a příjemné prostředí, ať už se to týká například počítačového vybavení, nebo vzdělávání v odborných oblastech i měkkých dovednostech. Jiránek pochvaloval šikovné legislativce, zdatné protokolisty, experty na zahraniční politiku i procesní právníky.

Jak sám uvedl, velmi podnětné je pro něj prostředí, ve kterém své zaměstnání vykonává: „Druhou rovinou, kterou bych nerad opomenul, je péče o budovu, o zahradu. Budovy Senátu jsou národními kulturními památkami. To mě zavazuje, abych se k nim choval s dostatečnou úctou, s respektem. Zároveň abych je předal našim dalším generacím v dobrém stavu a nedošlo k nějakým kolapsům, což zatím nehrozí.“ 

Přestože se v tuto chvíli do zásadních změn pouštět nechce, napadají ho dílčí úkoly, například obnova zastaralých věcí.

Jiránek: „Jsme nejotevřenější institucí“

Třetí výzvou je pro kancléře otevřenost Senátu veřejnosti. „Neskromně musím říci, že jsme nejotevřenější institucí, když to tak sleduji. Pražský hrad se nyní pomalu otevírá. Poslanecká sněmovna možná nemá tolik co nabídnout,“ míní. V této souvislosti zmínil nádhernou Valdštejnskou zahradu, která je veřejnosti přístupná od dubna do října ve všední dny od 7 do 19 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin.

„Umím odpočívat, ale baví mě chodit do práce, to prostředí je tak nádherné, že když vstoupím do kteréhokoliv z paláců Senátu, tak na mě padne velice pozitivní energie. Rád se dívám do zahrady, rád jí procházím a velice kvituji, že je plná turistů. Včera tam byla mateřská školka na výletě, fotí se nám tady svatby plus ty oficiální akce. To je věc, kdy můžete v rámci nabitého pracovního dne třeba na půl hodiny vypnout. Když si tady sednu, poslechnu si nějaký pěvecký soubor, tak mě to nabíjí,“ přiznal kancléř. 

V zahradě se v dalších měsících bude něco dít přibližně dvakrát týdně. V rámci Valdštejnského kulturního léta proběhnou vystoupení pěveckých či divadelních regionálních sborů. Právě regionální rozměr podle kancléře senátoři zdůrazňují více než poslanci – třeba kvůli tomu, že jsou voleni za volební okrsky.  

Ani v budovách ale podle něj nebude ticho. Neustále se tam pořádají veřejné akce, konference, semináře nebo společenské události.  

„Nepřipojuju se k té skupině, která říká, že je Senát zbytečný. Při své práci už jsem zažil a nerad bych, aby se to stávalo často, že využil svoji zákonem danou kompetenci: když při rozpuštění Poslanecké sněmovny nemá kdo přijímat zákony, dělá to Senát. Jmenují se zákonná opatření Senátu. To je významná role v demokratické společnosti, přijímání zákonů bychom neměli nechat na exekutivě. Senát není nikdy rozpuštěn, je kontinuální,“ zdůraznil Jiránek.  

Pragmatičnost, ne politické hašteření 

Instituci zároveň vidí jako pojistku kvality zákonů. Na rozdíl od Sněmovny, kde může zákon ležet měsíce, mají senátoři na vyjádření měsíc. „Oni, jejich výbory i Kancelář Senátu s odbornými pracovníky přispívají k tomu, aby ve Sbírce zákonů vycházelo co nejméně nekvalitních zákonů. Tady se dá ještě doladit, zachytit zákon tak, aby byl pragmatický.“ Kromě zmíněné regionální zkušenosti si navíc senátoři podle Jiránka často udržují i vztah se svou profesí – jsou stále lékaři či učiteli – což jim zaručuje odbornost.  

„Pragmatičnost, ne politické hašteření, které vnímám ve Sněmovně, když se například dlouho schvaluje program. Obstrukce, to tady není, je to velice racionální jednání,“ dodal.

Jiránek vystudoval v 90. letech sociální práci. „Tehdy to byl zcela nový obor, který byl obnoven po asi padesátileté pauze. Předtím fungoval za první republiky, zakládala ho Alice Masaryková, potom ho komunisté přerušili. Mě na tom lákalo unikátní skloubení tří věcí – a to je ta sociální sféra, sociální práce, metody práce s klientem, možná sociologie. Potom je to psychologie a třetí rozměr byl právní,“ vzpomínal.

Nový senátní kancléř Radek Jiránek (4. 5. 2023) Nový senátní kancléř Radek Jiránek (4. 5. 2023) | Blesk:Alexandr Malachovsky

Po studiích 18 let pracoval na Odboru prevence kriminality pod Ministerstvem vnitra. Pracovali se samosprávami, prakticky pomáhali obcím a jejich obyvatelům.

„Někde se kradou auta, někde se vylupují obchody, někde zahrádkářské kolonie. Vždycky musíte reagovat na něco jiného, na základě analýzy šít projekty na míru. To mě na tom lákalo, a také skloubení technických témat, jako jsou kamerové monitorovací systémy na veřejných prostranstvích a sociální práce, kterou jsem vystudoval. To znamená práce s dětskými delikventy, s oběťmi třeba trestných činů domácího násilí a podobně,“ popsal. Nyní vnímá posun od kriminality páchané na ulici směrem do kyberprostoru.

Na čas odskočil do komerční sféry, k práci pro stát se vrátil na Ministerstvo financí. To mu dalo hodně zkušeností právě pro nynější vedení senátní kanceláře. Polovinu těch procesů viděl ze strany Ministerstva financí, do Senátu docházel každé tři týdny. Svou současnou misi vidí na 7–10 let, bude-li mu přáno. Kromě posezení ve Valdštejnské zahradě odpočívá také s rodinou.

„Mám skvělé rodinné zázemí, skvělou manželku a skvělé děti. Doma diskutujeme, se synem hrajeme basket, s dcerou spíš nějaké kulturní aktivity. Snažím se hýbat, běhám, jezdím na kole, na bruslích, čtu,“ zakončil nový kancléř pro Blesk Zprávy.

Video  Tisková konference Jany Vohralíkové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 9. května 2023 16:47 )

Poté co řekli že budou zeštíhlovat nám začínají tloustnout a do politiky se budou vracet existence, které si chtějí nakrást,pokud bude co. My tedy dopadneme 🙈

LuCo ( 5. května 2023 15:10 )

i výrobce pátého kola od vopu bude tvrdit, že je velmi potřebné! Tolik trafikantů v jednom sále nikde ve světě nenajdete...

hejhej ( 5. května 2023 13:25 )

Že je senát zbytečný dávají jasně najevo lidé u voleb. Jen mizivé % ,kdo jde k volbám této předražené instituce - asi jen rodinní příslušníci budoucích okrádačů státu o peníze.

hejhej ( 5. května 2023 13:21 )

jasnavolba:

dahlie1 ( 5. května 2023 08:20 )

...a že jich je těch potřebných míst a stále narůstá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa