Letos představují své práce někteří z absolventů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Většina prošla ateliérem Veškerého sochařství, v jehož čele stál čtvrt století, až do roku 2015, Kurt Gebauer.

Video
Video se připravuje ...

Klatovy: Sochy v ulicích 2023. Festival současného umění ve veřejném prostoru. Romana Vébrová

„Jedná se o reprezentativní výběr autorů, kteří jsou stále činní a ve své volné tvorbě se kontinuálně věnují práci s veřejným prostorem,“ uvedli organizátoři Galerie Klatovy / Klenová na svých stránkách spolu s informacemi o jednotlivých autorech a plánkem, kde vystavená díla najít.

Gebauerovy Klecohlavy

Sám Kurt Gebauer, přední český sochař a výtvarník, přispěl klatovskému festivalu trojicí objektů nazvaných Klecohlavy. Vytvořil je v roce 2010 pro Medu Mládkovou, oživily dvorek Musea Kampa.

„Lidské hlavy jsou vězení obludných blbostí. Klec ale nezabrání, aby tam zavanulo i něco lepšího a díky mezerám mezi mřížemi to pak může zavanout i do jiných klecohlav. Tak ať vane!“ uvedl autor.

Vandalům navzdory

Festival má kromě nevšedního zážitku lidi motivovat k tomu, aby se zamysleli nad místem a prostorem, ve kterém žijí.  Díla jsou volně přístupná, u každého je tabulka s QR kódem, který odkáže na facebookovou anketu, které dílo se nejvíce líbí. Výstava bude v klatovských ulicích nainstalovaná do konce října.

Snad se na dílech nevyřádí, jako v loňském roce, vandalové. Cílem se tehdy stala socha mladíka s mobilem v ruce nazvaná IT věk. Osmdesátikilogramová plastika, ukotvená do země tyčí o délce 70 centimetrů, skončila povalená na zemi. Škoda byla tehdy vyčíslena na 400 tisíc korun.

Fotogalerie
23 fotografií