Incident se odehrál na konci loňského října. U vážné nehody v obci Horní Folmava nedaleko hranic se SRN tehdy zasahoval záchranářský vrtulník. Odvážel vážně zraněnou ženu do nemocnice. Pilot si v deseti metrech nad zemí všiml něčeho ve vzduchu před vrtulníkem.

Zjistil, že asi pět metrů od něj létá dron. Musel tehdy využít maximální výkon vrtulníku, aby stroj přelétl. „Obžalovaný tím mohl zapříčinit havárii a ohrozit životy jak letecké posádky a pacientky, tak i dalších osob nacházejících se v dané chvíli na zemi. Navíc neměl žádné oprávnění ani licenci bezpilotní stroj používat,“ uvedl podle sereveru novinky.cz soudce Milan Anderle.

Zvědavého stánkaře tehdy překvapili policisté v nedaleké tržnici, ještě měl ovladač v ruce. „Přiznal, že dron používal a ze zvědavosti se chtěl podívat, co se stalo. Pravidla pro používání dronů však neznal,“ dodala Brožová.

Trhovec uzavřel dohodu o vině a trestu. Vyvázl tak s osmnáctiměsíční podmínkou a pokutou 32 tisíc korun. „Jsme první v republice, kteří šli v takovém případě cestou trestního řízení a uspěli,“ dodala státní zástupkyně Jana Svobodová.

VIDEO: Útok ruské stíhačky na americký dron.

Video
Video se připravuje ...

Útok ruské stíhačky na americký dron zachytilo video. U.S. Air Force