Klíčky od baráku, kopačky nebo důležité dokumenty, to jsou věci, které omylem skončily v koši. Jejich majitelé se potom museli obrátit na Pražské služby, aby svůj majetek dostali zpátky. Šance na vrácení se však liší podle typu odpadu a doby odvozu. Pokud člověk vyhodí cennost do tříděného odpadu, má poměrně vysokou šanci, že se mu věc vrátí. Pokud si však vybere kontejner na směsný odpad, hledaná věc nejspíš vyletí komínem ve Spalovně Malešice.

Mobil ve tříděném odpadu

Každá komodita tříděného odpadu se v určité časy vozí na specializovanou třídící linku. Některé komodity si Pražské služby třídí samy, jiné předávají druhým společnostem, které se tříděním konkrétní komodity zabývají. „Po vytřídění se složky prodávají společnostem, které je následně využívají,“ sděluje Blesku Alexandr Komarnický, tiskový mluvčí Pražských služeb.

Pokud vám omylem do nádoby na tříděný odpad spadne třeba mobil, dá se zachránit. „Stává se nám, že někdo vyhodí něco cenného a následně to zjistí. Bývají to šperky, peníze, klíče,“ komentuje tiskový mluvčí. Nejčastěji se však pracovníci Pražských služeb setkávají s hodinkami, sluchátky nebo doklady.

V případě, že už byla cennost vysypána z odpadové nádoby a odvezena, snaží se Pražské služby na základě svozových programů dohledat, kde může věc být. „Vyhledáme koncovku, kam dané svozové vozidlo odpad odvezlo a následně se věc hledá,“ doplňuje Alexandr Komarnický.

Venku v županu a klíče od domu v koši

Pokud na lince s tříděným odpadem skončí doklady, bývá podle tiskového mluvčího pochopitelně snadné majitele dohledat. V ostatních případech zaměstnanci věc odloží a čekají, jestli se po ní někdo začne shánět. Jedná-li se o cennosti, předají je Pražské služby policii. „Ale současné vedení našich třídicích linek takovou věc nepamatuje. Starší věci, které nikdo neshání, jsou odbaveny jako odpad,“ popisuje Alexandr Komarnický.

„Jednou takhle přišel fotbalista omylem o své kopačky. Jisté úřednice dohledávaly papíry, určené ke skartaci,“ vzpomíná tiskový mluvčí. Jedné paní zase do nádoby umístěné pod zem vypadl svazek klíčů od bytu. „Protože byla venku jen v županu a pantoflích, přijeli na místo urychleně naši pracovníci, pomohli ženě klíče najít a celé místo následně uklidili,“ dodává. 

„Černá popelnice? Můžete se rozloučit…“

Směsný odpad se odváží přímo do zařízení v Malešicích, kde je spálen a energeticky využit. Ještě naposledy poslouží pro výrobu elektřiny nebo tepla. Jelikož putuje z popelářského vozidla přímo do ohně, existuje velmi malá šance, že se věc podaří zachránit. „Pokud se jedná o směsný odpad, většinou již není pomoci,“ potvrzuje Alexandr Komarnický.

Fotogalerie
53 fotografií