Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krach třetí velké banky v USA za dva měsíce! Analytici: Oslabená důvěra i nový lídr

Aktualizováno -
1. května 2023
16:46
Autor: ČTK - 
1. května 2023
10:34

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho vklady převezme největší americká banka JPMorgan Chase & Co, která získá i většinu aktiv a zaručí se i za část závazků. V tiskové zprávě to dnes uvedla Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Bance First Republic se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů. Její pád přichází po bankrotech finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

„Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili,“ řekl šéf JP Morgan Jamie Dimon ke zprávě, že jeho banka nyní kalifornský finanční ústav převezme. „Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů,“ dodal.

JP Morgan převezme úvěry za 3,7 bilionu korun

FDIC odhaduje, že náklady pro Fond pojištění vkladů budou činit přibližně 13 miliard dolarů (zhruba 279 miliard Kč). Konečné náklady budou stanoveny, až FDIC ukončí nucenou správu. Banka First Republic měla k 13. dubnu celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů.

Plán předpokládá, že 84 poboček zkrachovalé banky v osmi státech se nyní otevře jako pobočky banky JPMorgan. JPMorgan v prohlášení uvedla, že převezme úvěry v hodnotě 173 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč), cenné papíry zhruba za 30 miliard dolarů a vklady za 92 miliard dolarů.

Nepřebírá korporátní dluh ani prioritní akcie banky. JP Morgan se zaručí za všechny klientské vklady, tedy za pojištěné i za ty nepojištěné. Fond pojištění vkladů, do něhož přispívají banky, klientům pojištěných bank garantuje vklady až do výše 250 000 dolarů (asi 5,4 milionu Kč) na jeden účet u dané banky.

JPMorgan od roku 2021 převzala už více než 30 společností. Souhrnná hodnota transakcí přesahuje pět miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Akcie kalifornské banky First Republic Bank letos klesly o více než 90 procent, protože investoři ztratili důvěru v banku poté, co v březnu zkrachovaly SVB a Signature.

JP Morgan jako lídr odvětví

Akcie First Republic před zahájením dnešního obchodování ve Spojených státech vykazovaly v elektronických systémech pokles přibližně o 44 procent na 1,97 USD. Od začátku roku ztratily asi 97 procent hodnoty. Akcie JPMorgan Chase & Co si před začátkem obchodování naopak zhruba tři procenta připisovaly.

„JP Morgan si nyní během dvou krizí vydobyla pozici lídra odvětví,“ uvedli analytici Robert Siefers a Frank Williams ze společnosti Piper Sandler. Vedle převzetí First Republic připomněli, že JPMorgan Chase & Co za finanční krize koupila i finanční domy Bear Stearns a Washington Mutual.

Oslabená důvěra

Pád SVB vedl k růstu napětí v bankovním sektoru. Americká centrální banka (Fed) připustila pochybení ve svém dohledu nad finančním sektorem v souvislosti s kolapsem SVB. Uvedla totiž, že SVB se zhroutila v důsledku mimořádně špatného řízení, slabé regulace a nedostatečného dohledu.

Fed přiznal, že jeho pracovníci si dostatečně neuvědomili „závažnost kritických nedostatků v řízení podniku, likviditě a správě úrokových rizik“. Poté, co tyto nedostatky identifikovali, navíc podle centrální banky nepodnikli dostatečné kroky k tomu, aby SVB tyto problémy včas vyřešila.

„Důvěra v bankovní sektor se teď ještě více oslabila, což znamená, že investoři by měli očekávat, že finanční trhy zůstanou v defenzivě,“ konstatoval analytik Džamíl Ahmad ze společnosti Comparebroker.io. „Tento vývoj s největší pravděpodobností v tomto týdnu americké centrální bance ve zvýšení sazeb nezabrání,“ dodal.

„Bankovní systém zůstává zdravý a odolný. Američané by měli mít jistotu, že jejich vklady jsou v bezpečí a že bankovní systém je schopen plnit svou základní funkci, tedy poskytovat úvěry podnikům a rodinám,“ mírí obavy mluvčí amerického ministerstva financí.

 

Video  Záběr z dronu: Londýnská finanční čtvrť se slavnou bankou Credit Suisse, kterou přebere rival UBS.  - Reuters
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 1. května 2023 14:18 )

Krachy bank Rusko:USSA 0:4 🙂👌 Vitezstvi USSAku jednoznacny 🤣👍

Jaryn19 ( 1. května 2023 12:11 )

Manažeři bank ve vidině velkých odměn, se nechávají zlákat k vysokým rizikům. Stejně ty banky nejsou jejich a hlavně když dostanou odměny za vykázané výnosy, které ve skutečnosti neexistují. Podvody s vykazováním zisků jsou staré, typicky Enron

Zobrazit celou diskusi