Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidé v šoku ze skoro 40 °C už v dubnu. Španělsko trápí extrémní vedra, místy dochází voda

Autor: tsv, inf - 
29. dubna 2023
15:46

Do Španělska dorazilo léto, místní se od začátku dubna potýkají s téměř 40 stupňovými vedry a zkracují proto i školní výuku. Závlahový kanál v Katalánsku je mimo provoz kvůli celostátnímu nedostatku vody a ve městě Sevilla policie vyšetřuje smrt koně, který během tahání turistického kočáru zřejmě utrpěl infarkt z důvodu dehydratace. Mnozí Španělé se v souvislosti s předčasným oteplením obávají, že se nejedná o dočasnou záležitost, nýbrž o dlouhodobý fenomén.

Nejvyšší teploty za celý duben byly v jižním městě Córdoba naměřeny ve čtvrtek, teplota ten den vyšplhala na 38,8 stupňů Celsia. Nadstandardní teploty hlásí oblasti po celém území Španělska, v několika z nich byla meziroční norma překročena o necelé čtyři stupně Celsia, informoval server The New York Times. „Je to vážně mimořádné,“ komentoval situaci mluvčí státní meteorologické služby Cayetano Torres. „Jsme docela překvapení.“

Za příčinu abnormálně vysokých teplot označil „příchod velmi teplé a velmi suché vzduchové hmoty ze severní Afriky“, ta se nyní zastavila nad Španělskem a nikam se nehýbe, doplnil Torres.

Kromě lidí trpí i zemědělství

Vedro překvapilo i obyvatele Córdoby, kteří jsou na vysoké teploty zvyklí. „Mysleli jsme si, že to přijde později v květnu nebo červnu,“ uvedl zaměstnanec tamní hospody Manuel Suárez Fernández. „Ale každý rok to začne dřív než v předchozím roce.“ Fernández dále dodal, že se téměř nikdo v odpoledních hodinách, kdy jsou teploty nejvyšší, nepohybuje venku na ulicích. „Zamknou se v domě, zásobí se čerstvou vodou a vychází ven, až když přijde noc,“ konstatoval.

Světová meteorologická organizace na twitteru sdílela mapku Španělska a znázornila tamní teplotní výše.

Hlavní město Madrid a jeho okolí nyní pracuje na zajištění řádné klimatizace nemocnic, škol a zdravotnických center, otevírá venkovní bazény a zkracuje intervaly hromadné dopravy, aby zabránil tvoření davů. Země pravidelně apeluje na občany, aby pili dostatek vody a pečovali o zranitelnější lidi ve svém okolí včetně seniorů a malých dětí. Klimatolog Maximiliano Herrera mezitím varuje před dopady veder na zemědělství. „Takové teplotní výšky jsou extrémně vzácné v takto velké oblasti a ještě několik dní za sebou,“ uvedl. „Přetrvávající suché teplo zatěžuje zemědělství a je možné, že budeme trpět nedostatkem vody.“ V Katalánsku už nedostatek vody je.

Video  Benátky jsou na suchu: Gondoly se válí v bahně!  - reuters
Video se připravuje ...

Jirka Cvrk ( 29. dubna 2023 20:28 )

Tak jsem se chtěl dívat na holčičí tenis z Madridu a ono se nehraje, světe div se, leje tam jak z konve.....

krapotkin ( 29. dubna 2023 16:04 )

Lidi jsou v šoku ? Já myslel, že jeli na jih právě za sluníčkem a aby se trochu zotavili z Fialova teroru.

Zobrazit celou diskusi