Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní. Kde jsou v Praze ta nejromantičtější místa?

/
  • ...
    29. dubna 2023 ● 05:00

    První máj jako svátek práce zneužil především minulý režim, kdy se pořádaly monstrózní průvody a lidé museli nadšeně zdravit tehdejší komunistické papaláše. Dnes už si lidé první květem spíše spojují se svátkem všech zamilovaných, při kterém se traduje, že se milenci pro štěstí mají políbit pod rozkvetlou třešní. I když se to nezdá i v Praze je řada míst, kam vyrazit za prvomájovým polibkem, která jsou ta nejhezčí?

  • 1.

    Petřín

    Rozkvetlá třešeň se objevila už před dvěma týdny, nyní je problém podobné najít. (foto ze 4.4.2020)
    Autor: Blesk:David Malík

    Asi není známějšího místa, kam vyrazit na 1. máje za polibkem pod rozkvetlou třešní. Může za to především Karel Hynek Mácha, který má na vrchu Petřína mimochodem sochu, a jeho milostná báseň Máj.

    I když se zde dá očekávat poměrně hodně lidí, Petřín nabízí opravdu jeden z nejhezčích třešňových sadů v celé Praze, který doplňuje nádherný výhled na Pražský hrad. O romantiku tedy nouze rozhodně nebude. Od 13:00 se navíc v dolní části Seminářské zahrady bude konat happening plný poezie a diskuzí.

  • 2.

    Vojanovy sady

    Rozkvetlé Vojanovy sady
    Autor: Blesk:David Malík

    Jen pár kroků od Karlova mostu, přímo v srdci Malé Strany, se schovává romantická a poklidná zahrada Vojanovy sady. Na třešeň tu narazíte sice jedinou, ale můžete tu obdivovat i krásy magnolií a nechybí ani pestrobarevné záhony květin. Pokud si budete chtít odpočinout na lavičce s něčím k snědku, nejspíš vás přijdou okukovat místní pávy, jejichž volání nepřeslechnete už u vstupu. Jen pozor, park zavírá ve 20:00.

  • 3.

    Park Sacre Coeur

    Park Sacre Coeur nabízí klid a výhled na Prahu.
    Autor: Jan Švestka

    Jen pár kroků od rušného Anděla se nachází oáza klidu - park Sacre Coeur. Stačí projít obchodním centrem Nový Smíchov, přejít lávku a shon a ruch velkoměsta rázem zmizí. Udržovaný park nabízí řadu míst vhodných k prvomájovému polibku. Místo ocení i rodiny s malými dětmi, protože v parku nechybí ani dětské hřiště. A zatímco si dítka budou hrát, rodiče se mohou kochat pohledem na samé centrum Prahy. 

  • 4.

    Grébovka

    Grébovka.
    Autor: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

    Grébovka je romantický park sám o sobě. Je velmi členitý a nabízí mnoho zákoutí, která jsou jak dělaná pro romantickou schůzku. Procházku parkem lze skloubit i s návštěvou místní kavárny Pavilon Grébovka, kde kromě dobré kávy můžete ochutnat i vína z místní produkce nebo něco dobrého na zub.

  • 5.

    Riegrovy sady

    V Riegrových sadech jsou krásné výhledy
    Autor: Veronika Foltová

    Chybu neuděláte ani když na 1. máje vyrazíte do Riegrových sadů nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad. O rozkvetlé stromy rozhodně nebude nouze a k tomu všemu tento park nabízí jedinečné výhledy na celou Prahu. Komu romantika zas tolik neříká, může po prvomájovém polibku skočit na jedno čepované do místní zahradní pivnice, kde kromě oroseného piva nabízejí i burgery a další dobroty. 

  • 6.

    Průhonice

    Průhonický park
    Autor: Lenka Malíková a archiv Blesku

    Spojit romantiku s výletem? Proč ne, na to je ideální právě Průhonický park, který je Národní kulturní památkou i památkou UNESCO a nachází jen kousek od Prahy. Návštěvníkům nabízí 25 km cest, na kterých můžete obdivovat jedinečné průhledy, domácí i cizokrajné dřeviny a dokonce i vzácné rostliny z ojedinělých sbírek. Park nabízí hned tři okruhy v různé délce. Po procházce se pak můžete osvěžit i v místní kavárně.

  • 7.

    Třešňovka

    Třešňové sady v Praze
    Autor: unsplash

    Pokud si chcete užít opravdu klid a hledáte místo, kde nebude ve státní svátek hlava na hlavě, pražské třešňové sady jsou tou pravou volbou. V hlavním městě jich je dokonce několik a procházka mezi stromy bude jistě příjemným zpestřením. Do většiny z nich se dá pohodlně dostat MHD. Taková je i Vokovická třešňovka, která se nachází jen pár minut chůze od stanice metra Bořislavka. Založena byla v 50. letech a kromě 220 kvetoucích dřevin nabízí krásný výhled do Šáreckého údolí.

    Zkusit můžete i Branickou třešňovku, která vznikla ve 40. letech rukama místního „okrašlovacího spolku“ přeměnou travnaté stráně. I když byla mnoho let zpustlá poslední léta se o sad starají dobrovolníci z Ekocentra Podhoubí a je radost sem zavítat. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Velký horoskop lásky na rok 2023 Videohub

    Fotogalerie
    12 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy