V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, Spolu a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení hnutí ANO. Primátora ve volbě podpořilo 37 z 55 přítomných zastupitelů.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podpořili,“ uvedl po volbě Dohnal. Ocenil také působení dosavadního primátora Tomáše Macury (58, dříve ANO) v čele města, kde stál od roku 2014. Dohnal uvedl, že chce, aby se situace stabilizovala, město se dále posouvalo a pokud to bude možné, pokračovaly započaté projekty.

Primátor po více než 20 letech

V jedenáctičlenné radě bude mít hnutí ANO pět míst, uskupení Spolu dva zástupce včetně primátora, stejný počet míst připadne hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti obsadí po jednom postu.

Subjekty se dlouhou dobu nebyly schopny dohodnout na obsazení křesla primátora, o které usilovalo ANO i Spolu. Problémem bylo i početní zastoupení jednotlivých uskupení v radě města. ODS měla primátora naposledy v roce 2002.

Primátor zatím bude mít sedm náměstků, v budoucnu by jich ale podle dostupných informací mělo být osm, což je o jednoho více, než bylo doposud. Přitom už po podzimních volbách se počet náměstků navýšil ze šesti na sedm, tehdejší opozice to kritizovala.

Macurovo JDETO!!!.

Podzimní komunální volby v Ostravě s převahou vyhrálo ANO. Krizi v ostravské části hnutí ANO odstartovala lednová volba prezidenta. Dosavadní primátor Macura, který byl dlouhodobým kritikem hnutí, v ní veřejně podpořil Petra Pavla na úkor šéfa hnutí a bývalého premiéra ANO Andreje Babiše.

Macura následně opustil i samotné hnutí a ostravský klub zastupitelů se ho rozhodl vyloučit ze svých řad. Z hnutí postupně odešlo šest členů a utvořili nový klub JDETO!!!.

VIDEO: Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji (28.3.2023): Pavlovi obdrželi i ručně malovaný portrét paní Evy.

Video
Video se připravuje ...

Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji (28.3.2023): Pavlovi obdrželi i ručně malovaný portrét paní Evy Blesk: Michal Charbulák

Fotogalerie
7 fotografií