Mluvit a zpívat tak mohou hlasy plzeňských rodáků Miroslava Horníčka, Jindřicha Plachty, Josefa Skupy, Karla Gotta či Jiřího Suchého. Je ale také možné přehrát si zde poezii současných tvůrců, cinkot historické plzeňské tramvaje Křižík & Brožík nebo chorál fanoušků fotbalové Viktorie.

„V Česku jsou poesiomaty zatím asi na 20 místech, Praha, Brno, Ostrava, bude v Českém Těšíně, v Pardubicích, v zahraničí je v New Yorku, Paříži nebo Dublinu,“ řekl autor myšlenky Ondřej Kobza. V Plzeňském kraji jsou poesiomaty v Klatovech, v šumavských Prášilech nebo v Šitboři na Domažlicku.

Mluví veterán

Přístroj uchovává také hlas amerického veterána George Thompsona (98), který v roce 1945 osvobodil s Pattonovou armádou Plzeň a který město dosud pravidelně v květnu navštěvoval. Věk už mu znovu přijet nedovolí, nahrál ale pro Plzeň a Plzeňany audiovzkaz, v němž se vyznává, že Plzeň je jeho druhý domov.

Hlasem Josefa Skupy promlouvají loutky Spejbla Hurvínka, Jan Vyčítal zpívá svou skladbu To tenkrát v čtyřicátom pátom, Jaroslav Lenk oblíbenou místní píseň Plzeňská věž.

Nahrávky lze měnit

„Na každém místě má poesiomat jinou náplň, hledáme vždy zvukovou identitu toho místa. Je to vlastně zkoumání toho, o čem to město je Je to taková rozehraná duše města. Posilovač genia loci,“ řekl Kobza. Zvuky se dají kdykoliv obměnit.

Plzeň získala svůj poesiomat zatím na pět let a město za něj zaplatí 200 tisíckorun. Poesiomat nevyžaduje připojení k žádné síti, elektrická energie potřebná na jeho provoz je generována otáčením kliky.

VIDEO: Spejbl a Hurvínek oslavili v roce 2019 už 90 let od vydání své první desky kouzelným gramofonem.

Video
Video se připravuje ...

Spejbl a Hurvínek slaví 90 let od vydání své první desky kouzelným gramofonem. • Ukázka. Supraphon

Fotogalerie
5 fotografií