Zasedání výboru pro územní rozvoj Prahy 11 se 27. března účastnil jako host radní pro dopravu Libor Vrkoč. Na stole bylo v tu dobu zrovna projednávání koncepce rozvoje lokalit rodinných domů Jižního Města. Všichni přítomní v tu chvíli koukali do mapy, když Libor Vrkoč chtěl požádat o zobrazení jiného náhledu. Aby konkretizoval místo, které chce zobrazit, použil rasistický podtext. „Jak tam jsou ti rákosníci,“ uvedl Vrkoč. Jeho slova zachytil záznam, který je veřejně dostupný na platformě You Tube.

Odvolán nebyl

Následně byl svými kolegy pokárán, aby se podobných slov příště vyvaroval. „No dobře, Vietnamci. Já to ale nazývám správnými jmény. Všude stojí mraky aut jejich klientů. (…) Celá ulice je takto zacpaná,“ pokračoval. Celá situace je o to smutnější, že právě na Praze 11 žije velmi početná Vietnamská komunita.

Jeho chování okamžitě zkritizovala opozice složená ze stran TOP 09, STAN a ANO. Vrkočovo chování chtěli probrat na posledním zastupitelstvu, které se konalo minulý týden. Opozice požadovala jak veřejnou omluvu, tak Vrkočovo odvolání, zmiňované body se však na jednání zastupitelstva vůbec nedostaly. „Pro zařazení bodu nehlasovalo Hnutí pro Prahu 11, Praha 11 Sobě ani Piráti. Sami žádný svůj bod nenavrhli. Koalice se o tom odmítala bavit,“ říká opoziční zastupitel Jakub Lepš (TOP 09).

Kdyby řekl, že mu to zkrátka ujelo, a rovnou se omluvil, bylo by to vyřešené. Ale nepřišel ani náznak jakékoliv omluvy. Navíc když jde o veřejně dostupné jednání,“ doplnil zastupitel. Vrkoč se omluvil doslova za minutu dvanáct, když po nátlaku nejen opozičních kolegů, ale i veřejnosti, na samém konci jednání zastupitelstva přečetl připravenou omluvu.

Sousedská pře

„Opravdu z mé strany šlo jen o nešťastný výrok, rozhodně ne o projev rasismu. Znovu se omlouvám za nevhodné vyjádření směrem k obyvatelům vietnamské národnosti, a to jen a pouze z ulice K Dubu. Bylo to způsobené mým rozhořčením nad naprosto nevhodným chováním zmíněné osoby směrem ke starší obyvatelce, jejíž rodinný domek je v bezprostředním sousedství," uvedl v textu radní.

Narážel tak na situaci, kdy postarší pár vyšel vstříc sousedovi Vietnamci, který si chtěl přistavit dům. „Pán sousedům sdělil, že má ve Vietnamu starou a nemocnou matku, kterou by sem potřeboval přestěhovat natrvalo. Manželský pár mu vyhověl, zmiňovaný muž však nedodržel domluvené podmínky, jako je například výška přístavby, navíc v domě nikdo z jeho rodiny nebydlí, protože ho využívá jako Airbnb,“ pospal Vrkoč situaci, dodal také, že to jeho chování neomlouvá, nicméně rozhořčení se nezakládalo na tom, jakou má kdo národnost.

Nebyla to jediná situace, která se na posledním zastupitelstvu řešila, radní odvolali také kolegu Jiřího Dohnala, jestli příští zastupitelstvo bude o odvolání Vrkoče ještě jednat, se prozatím neví „Další kroky musíme zvážit vzhledem k tomu, že si v nastalém zmatku po odvolání radního Dohnala na konci jednání pan Vrkoč vzal slovo a přečetl připravenou omluvu,“ uzavřela zastupitelka Tereza Dolanská (SPOLU).

Video
Video se připravuje ...

Nguyen Chung hovoří o tom, že Vietnamci rádi oslavují Markéta Malá

Fotogalerie
13 fotografií