Konkrétně šlo o přišití třetího prstu na ruce do pozice druhého prstu. „S tehdejšími nástroji a vybavením nám trvala více než pět hodin a šlo o tradiční úraz při řezání dřeva na cirkulárce,“ vzpomněl tehdejší operatér, dnes emeritní chirurg na penzi, Jan Válka.

Replantace znamená opětovné vsazení či přišití ztraceného orgánu. Cíl snažení lékařů je jediný: Vrátit pacienty zpátky do plnohodnotného života.

Brněnští lékaři, povzbuzeni úspěchem, se pustili do dalších zákroků. Proto na klinice u sv. Anny nezůstalo zdaleka u jediné premiérové operace.

Prsty, nos i uši

Vůbec poprvé se tam pak podařilo přenést prst z nohy na ruku, obnovit ušní boltce či dokonce snědený nos!

„Jako prvnímu pracovišti na Moravě a třetímu v ČR se nám úspěšně povedlo replantovat penis či zmrzlý utržený ušní boltec,“ vzpomněl špičkový chirurg Válka. Ve světové literatuře jsou pak podle něj za raritní považovány i replantace nohy s plnou obnovou funkce. Ta se také v Brně podařila.

50 náročných operací ročně

Vloni uskutečnili chirurgové ve svatoanenské Klinice plastické a estetické chirurgie 50 replantací a 250 dalších mikrochirururgických operací ruky či jiných částí těla. „Mezi nezvyklé výkony bych zařadil rekonstrukci ruky ukrajinského vojáka po výbuchu ruské rakety,“ zmínil přednosta kliniky Zdeněk Dvořák.

Brněnští lékaři vloni provedli více než 70 rekonstrukcí prsou mikrochirurgickou metodou přenosu volných DIEP laloků – to znamená s využitím tkáně z břišní oblasti na rekonstrukci prsu. Tyto operace jsou velmi časové náročné, trvají od čtyř do dvanácti hodin a na sále bývá přítomno až pět operatérů!

Na titěrnou práci použijí supermikroskop

Nejmodernější postupy používají v Brně i při komplexních rekonstrukcích nosů. Operatéři mají k dispozici jako vůbec první pracoviště v ČR trojrozměrné skenovací technologie. Pracují zde například se supermikroskopem se 71násobným zvětšením.

Lékaři se zaměřují i na nejmenší pacienty. Dětem operují rozštěpy a vrozené vývojové vady. Důležitou oblastí je u sv. Anny i onkochirurgie. Lékaři zde lidem rekonstruují defekty po nádorech nejen na hlavě, ale také na krku, trupu či končetinách.

VIDEO: Lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny pacientovi operovali mozek, on si s nimi povídal.

Video
Video se připravuje ...

Lékaři pacientovi operovali mozek, on si s nimi povídal FN sv. Anny v Brně

Fotogalerie
6 fotografií