Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konference EU: Pekarová večeří s šéfkami parlamentů, Vystrčil přijal vyznamenání Ukrajiny

Aktualizováno -
23. dubna 2023
19:50
Autor: ČTK - 
23. dubna 2023
18:23

Předsedům parlamentních komor dnes večer začal program před dvoudenní parlamentní konferencí zemí Evropské unie. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přijala v centru Pražská křižovatka předsedkyně evropských parlamentů, s nimiž povečeří. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijal předsedu dolní komory britského parlamentu Lindsayho Hoylea.

Pekarová Adamová ČTK sdělila, že setkání předsedkyň zákonodárných sborů se zúčastní také Olexandra Matvijčuková, ukrajinská právnička a zakladatelka Centra pro občanské svobody, které loni získalo Nobelovu cenu za mír.

Vystrčil dnes po setkání s Hoylem přijal také předsedu Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka, jenž mu předal státní vyznamenání Ukrajiny. Řád knížete Jaroslava Moudrého udělil Vystrčilovi i Pekarové Adamové prezident Volodymyr Zelenskyj za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Šéfce Sněmovny předá Stefančuk vyznamenání v pondělí.

Státní vyznamenání Ukrajiny pro Vystrčila symbolizuje vděčnost Ukrajiny za podporu v boji proti ruské agresi, prohlásil Stefančuk. Dané ocenění je podle něj nejvyšším vyznamenáním, které může být uděleno zahraničnímu občanovi. Osobně Vystrčilovi poděkoval za aktivní a konzistentní pozici od počátku ruské invaze na Ukrajinu a za praktické kroky k všestranné podpoře napadené země na parlamentní úrovni. Připomněl také, že Vystrčil osobně navštívil Ukrajinu v dubnu, krátce po začátku invaze. „V situaci, kdy ruská armáda byla v bezprostřední blízkosti Kyjeva, demonstroval svoji neochvějnou pozici ohledně podpory Ukrajiny,“ dodal Stefančuk.

„Nevím, jestli se člověku může dostat většího ocenění, než když dostane vyznamenání od hrdinů,“ řekl Vystrčil. Češi si podle něj ve velké většině uvědomují, že Ukrajinci bojují i za ně. Vyznamenání bere jako ocenění celého Senátu a podpory všech českých občanů.

„Vezměme to ocenění od hrdinského lidu Ukrajiny jako závazek. Vím, že pro mnoho z vás to tady v České republice dnes není jednoduché, nemáme tady úplně jednoduchý život. Některé věci jsou těžší než dříve, ale co to je proti tomu, když přicházíte o své území, o své příbuzné, o životy,“ dodal šéf horní komory.

V pondělí a úterý se v pražském Kongresovém centru uskuteční konference předsedů parlamentů zemí EU. Předcházet mu bude jednání Vystrčila a Pekarové Adamové se zástupci kandidátských zemí do EU, konkrétně Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Moldavska, Severní Makedonie, Srbska, Albánie, Turecka a Ukrajiny.

„Budeme se bavit o tom, jak to udělat, aby jejich přístup byl co možná nejsnadnější, protože to není žádná legrace, všechny přístupové hovory zvládnout,“ řekl ČTK Vystrčil. Před polednem se ještě uskuteční zasedání takzvané Trojky EU, tedy Česka, Slovinska, Španělska a Evropského parlamentu.

Odpoledne začne samotná konference, na kterou bylo podle Vystrčila pozváno 52 zahraničních delegací. „Naprostá většina přijede v čele se svým předsedou Parlamentu, někdy přijedou, pokud je Parlament dvoukomorový, oba dva předsedové,“ uvedl šéf Senátu.

Tématy konference budou ruská agrese na Ukrajině a reakce EU v širším geopolitickém kontextu, úloha EU v globální spolupráci demokracií nebo problematika závislosti členských států na autoritářských režimech, přiblížila Pekarová Adamová.

„Budeme se bavit především o tom, jakým způsobem podpořit Ukrajinu, aby obstála a porazila Ruskou federaci,“ uvedl Vystrčil. Kromě toho se bude hovořit o obnově Ukrajiny či o vstupu země do EU, případně do NATO.

Video  Pekarová: ANO se chová úsměvně, za schůzi by měli zaplatit  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

jajas ( 25. dubna 2023 07:47 )

nespokojeny ( 24. dubna 2023 17:31 )

Vypadají jak dvojčata.

jasnavolba ( 24. dubna 2023 13:21 )

proboha za co!komunisti dávali za urodu,za ploché nohy za lezení do konečníku ale Vystrčil,Pekárová snad za největší trubky české republiky!

Uživatel_5522193 ( 24. dubna 2023 11:17 )

Ten rusák vypadá jako by ho chtěl sežrat 😅

Uživatel_5522193 ( 24. dubna 2023 11:15 )

Ó jak pravdivé 😅

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa