Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko bude dávat 2 procenta HDP na obranu! Poslanci schválili i změny branného zákona

Aktualizováno -
21. dubna 2023
12:25
Autor: ČTK - 
21. dubna 2023
08:15

Česko zřejmě bude ze zákona vynakládat každoročně nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, dnes schválila Sněmovna. Návrh zákona odolal snaze opozičního hnutí SPD o zamítnutí a zamíří k projednání do Senátu. Poslanci schválili také změny branné legislativy, tzv. dobrovolné předurčení.

Ke zvýšení obranných výdajů nejméně na dvě procenta HDP se Česko opakovaně politicky zavázalo v Severoatlantické alianci. Návrh zákona by měl nabýt účinnosti od července a vztahoval by se již na státní rozpočet příštího roku. Oproti střednědobému rozpočtovému výhledu by tak ministerstvu obrany mohly podle důvodové zprávy vzrůst v roce 2024 příjmy asi o 21,5 miliardy korun. Plány dosud počítaly s obrannými výdaji 130 miliard korun. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg chce na červencovém summitu NATO ve Vilniusu navrhnout, aby dosavadní cíl dvou procent HDP pro zbrojní výdaje nebyl stropem, ale minimálním prahem, z něhož by rozpočty jednotlivých zemí měly vycházet.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že závazek je důležitý pro budování vlastní obrany. „Vybírání mírové dividendy“, jak uvedla, skončilo loni v únoru po ruské vojenské invazi na Ukrajinu. „Modernizaci našim vojákům dlužíme,“ poznamenala ministryně. Všechny předchozí vlády, když bylo nutné hledat úspory, braly nejprve armádě, poznamenala.

Obyvatelé také zřejmě získají další možnost, jak se zapojit do obrany Česka. Takzvané dobrovolné předurčení zavede vládní novela branné legislativy, kterou dnes také schválila Sněmovna hlasy poslanců koalice a opozičního hnutí ANO. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí. Předloha upravuje také třeba odměňování vojáků v aktivní záloze a umožní ministerstvu obrany využívat údaje z informačních systémů veřejné správy k obrannému plánování i mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

V současnosti se lidé mohou stát vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Předloha k těmto možnostem zapojení do obrany státu přidává dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který by o ně požádal, by musel bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, musel by projít výcvikem. Povinnost by stanovil vládním opatřením kabinet, Sněmovna by je mohla zrušit.

Video  Generál Jiří Šedivý: Válku jsem nepředpokládal  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

AHel ( 29. května 2023 18:05 )

Ta paní není normální, mám dojem, že si to nemyslím jenom já. Ona rozhoduje o obraně ČR, co že ta paní studovala? Taková nicka neinteligentní, neumí se ovládat, přerostlé ego. Jak se vůbec mohla dostat do vlády. Žena má být mírutvorná, v Evropě za dvě světové války byly vyvražděny miloÓny nezbranný lidí, a proč, pro získání území, prachy...a to se opakuje. jsem z této paní naprosto zhrozená.

pindal ( 6. května 2023 22:13 )

Samozhřejmě,do války a zbrojení už vůbec né.Jediné,do čeho se vyplatí investovat,je láska.

pindal ( 6. května 2023 22:09 )

Do zdravotnictví bych už nedal, ani korunu.Jinak jsou schopni, z nás všech udělat marodi.Je to kšeft,jako ostatní,akorát tento v nás nevzbuzuje žádnou víru v sebe.Oni nás prý zachrání.A jak jsem si všiml,nezachrání ani sami sebe.

pindal ( 29. dubna 2023 23:49 )

Protože mám rád život,Černochovou bych odsta­vil,o­kamži­tě.Sa­ma není vůbec nic,někdo podporuje její sebevědomí a ona,při své mimořádné hlouposti a také jejímu chtění něco znamenat,tomu věří.Dává do toho všechno,to je vidět na jejím vzezření.Ubohá žena,odevzdala svou malou duši,aby se prosadila.

tarrica ( 23. dubna 2023 20:35 )

Proč UA potřebuje i naši potravinovou pomoc, když nám dováží až 200 druhů potravinových výrobků, nejen obilí.
Proč mají u lékařů přednost, proč tady přispíváme na léčbu cizím, když naše děti a naši nemocní nemají léky a na léčbu se jim skládáme .
Proč se ministr Válek chlubí, kolik kamionů léků už odjelo na UA a tady chybí?
Je něco shnilého ve státě českém...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa