Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nejedlý o Zemanově nové kanceláři v „ložnici“: Budeme ji upravovat! A bude velmi důstojná

Autor: Maxmilián Nový - 
21. dubna 2023
05:00

Stůl v místě, kde stála postel. Dokonce zůstaly i noční stolky. Koupelna s toaletou, kam se člověk na vozíku nedostane. Prostě ostuda! Tak teď vypadá nová kancelář exprezidenta Miloše Zemana (78), kterou mu sehnal spolek jeho přátel, jemuž šéfuje Vratislav Mynář (55). Někdejší ekonomický poradce Zemana na Hradě Martin Nejedlý (56) Blesku prozradil, že se kancelář bude ještě upravovat. A bude podle něj velmi důstojná.

Že Zeman úřaduje z místnosti, která normálně slouží jako ložnice, je patrné z porovnání fotografií MF DNES a realitní kanceláře. Jasně vidět jsou noční stolky s lampičkami, čelo postele, závěsy i stolek v rohu místnosti se zrcadlem. Jen samotné letiště kamsi zmizelo, místo něj je černý stůl se židlí. Svízelný je pak i přístup na toaletu, kam se člověk na vozíku dostane jen stěží.

Není bezbariérový

Lidé na sociálních sítích proto nešetří kritikou. Podle některých je to nedůstojné a ostuda, další se pak podivují nad tím, že se »kancl« nachází v domě, kde není bezbariérový přístup, a tak musí Zemanovi do schodů pomoci ochranka.

Že prostory v Jaselské 7 nejsou bezbariérové, pak na svých stránkách tvrdí i realitní kancelář XPlace, za kterou stojí pražské arcibiskupství. „Profesor Zavoral tvrdí, že když budu hodně chodit s pomocí chodítka nebo svých přátel, může se mi jednou cit do nohou vrátit a já opět začnu chodit. Takže to beru jako trénink,“ okomentoval Zeman pro MF DNES.

Upravíme to

Kancelář pro bývalou hlavu státu obstaral spolek Přátelé Miloše Zemana. Ten také platí za prostory nájem. Bývalý poradce exprezidenta Martin Nejedlý se však slovům o nedůstojnosti kanceláře brání.

„My ten prostor dostali k dispozici v minulém nebo předminulém týdnu. Takže během krátké chvíle to bude velmi hezké a bude to velmi důstojné,“ řekl Blesku, načež dodal, že se byt ještě bude upravovat. Blesk také kontaktoval samotného Mynáře, ten ale do uzávěrky tohoto vydání neodpověděl.

Nájem za 30 tisíc?

Kolik pronájem takového prostoru od arcibiskupství vlastně stojí? Podle dřívějších vyjádření za něj spolek přátel exprezidenta platí tržní cenu. Ta se v pražských Dejvicích pohybuje měsíčně v průměru kolem 340 korun za m². To by u bytu o rozloze 100 m² dělalo 34 tisíc korun. Skutečné nájemné je ale vyšší, podle informací Blesku přes 40 tisíc korun za měsíc.

„Objekt, který si spolek pronajal, se nachází ve velice žádané lokalitě a jeho vybavení je ve vysokém standardu. Tomu odpovídá i nájemné,“ uvedlo v prohlášení pražské arcibiskupství.

Amatérský zvonek

Kanceláři prezidenta by slušel profesionální popis zvonku u dveří. Místo vytištěného papíru s nápisem, případně alespoň hezky ručně psaným popisem, je však na zvonku škrabopisem nadepsáno „PMZ“. To navíc přišel fixou napsat až teprve jeden z mužů ze Zemanova týmu ve středu, kdy exprezident zahájil činnost své kanceláře.

Video  Prezident Miloš Zeman začal využívat svou novou kancelář.  - Blesk - Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

anna1234 ( 21. dubna 2023 14:26 )

.. to by asi u Kellnerů ani u Klausů neprošlo Ale po Praze je tolik nemovitostí s bezbariérovým přístupem, nechápu proč mu ti kulišáci vybrali zrovna tenhle byt. Nebo byt mohli nejdřív nechat upravit včetně takového toho výtahu-sedačky do schodů. Navíc museli vědět, že přijedou novináři a nechali exprezidenta táhnout ochrankou jako žok. Udivuje mě, že to exprezidentovi nevadilo. Mynář i Nejedlý by se měli stydět.

JaNat ( 21. dubna 2023 12:54 )

Četla jsem, že za tím stojí Mynář.

JaNat ( 21. dubna 2023 12:53 )

Jo, mohl si říct Klausovi o jednu místnost na Hanspaulce a byl by klid.

hynek hynek ( 21. dubna 2023 12:39 )

ferryx ( 21. dubna 2023 12:39 )

A k čemu taková fraška vlastně je, místo aby užíval důchod, tak bude někde opruzovat za naše peníze. Nemá to žádný smysl. Stejné je to i s Klausem, k čemu nějaký institut?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa