Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová varianta omikronu Arcturus: Horší průběh onemocnění a nový příznak zejména u dětí

Autor: ula, swp - 
19. dubna 2023
05:00

Ve světě se objevila nová varianta omikronu s označením XBB.1.16. Odborníci ji pojmenovali Arcturus a podle epidemiologa Rastislava Maďara se vyskytuje ve třech desítkách zemí. Strmý nárůst případů způsobila zejména v Indii. Podobá se velmi nakažlivé subvariantě Kraken, ale podle lékařů je možné, že způsobuje horší průběh onemocnění. Pediatři upozornili, že zejména u dětí se objevuje nový příznak - zánět spojivek.

Uživatelé sociálních sítí se rozhodli novou subvariantu omikronu XBB.1.16 pojmenovat „Arcturus“ - opět je to název vycházející z mytologie a v latině to znamená „strážce medvědice“.  Arcturus nebo Arktur je také nejjasnější hvězda souhvězdí Pastýře a třetí nejjasnější hvězda noční oblohy.

Ačkoliv se toho o nejnovější subvariantě příliš neví, vědci se domnívají, že bude ještě nakažlivější než subvarianta pojmenovaná Kraken, přestože jsou si podobné.

„Arcturus se aktuálně vyskytuje ve třech desítkách zemí. Strmý nárůst případů způsobila v posledních týdnech zejména v Indii. Má podobný profil jako předchozí subvarianta XBB.1.5, ale může mít vyšší patogenitu. Může tedy způsobovat o něco horší průběh než některé předchozí subvarianty, zejména u imunitně oslabených osob. U dětí a adolescentů se projevuje svědícím okem podobně jako alergie, a to následkem zánětu spojivek. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji zatím vede v třetí úrovni závažnosti jako monitorovanou subvariantu,“ řekl Blesk Zprávám Rastislav Maďar.

V Indii zavedli znovu povinné roušky

Poprvé byla subvarianta detekována letos v březnu, ačkoliv některé zdroje hovoří, že se objevila už v lednu, a jak WHO upozornila, obsahuje některé znepokojivé mutace. Kraken byl podle expertů „supernakažlivý“, Arcturus by měl být ještě nakažlivější.

V Indii podle dat způsobila subvarianta až 13násobný nárůst případů během jednoho měsíce. Nejvíce postižené oblasti se dokonce rozhodly znovu obnovit povinnost nosit roušky, aby se zabránilo šíření. Lékaři také zaznamenali nárůst dětí, které po onemocnění novou subvariantou měli zánět spojivek, či jim vytékala z očí „lepivá tekutina“. Proto se odborníci domnívají, že by Arcturus mohl způsobovat jiné příznaky než předchozí variantu omikronu.

Indické ministerstvo zdravotnictví minulý týden oznámilo 10 158 nových případů onemocnění covidem-19, což je téměř dvojnásobek počtu (5 335) hlášeného před týdnem, 6. dubna. Města Maháráštra a Dillí hlásila přes 1000 případů denně, poprvé v tomto roce.

Jak upozornil portál The Daily Mail, první případy se už objevily i ve Velké Británii a tamní lékaři se obávají, že subvarianty způsobí prudký nárůst nemocných.

Nový příznak u dětí?

Ačkoliv se říká, že nová subvarianta nezpůsobuje větší smrtnost, v Indii stoupl počet hospitalizovaných lidí. Zároveň to vypadá, že Arcturus má kromě klasických příznaků (vysoká horečka, kašel, rýma) také jeden, co se dosud neobjevil.

Jak upozornil na svém twitteru pediatr Vipin Vashishtha, u dětí, které onemocněly touto subvariantou, se objevil zánět spojivek, případně jim z očí vytékala „lepkavá tekutina“. To je příznak, který se dosud u žádných předchozích subvariant omikronu neobjevil. Někteří lékaři naopak tvrdí, že je ještě brzy na to, vyvozovat závěry, zda Arcturus způsobuje nové příznaky.

Co zatím víme?

  • Co je to „Arcturus“? - „Arcturus“ je název, který byl dán subvariantě omikronu XBB.1.16. Jedná se o subvariantu jako je např. Kraken (XBB.1.5).
  • Kde se subvarianta objevila? Objevena byla v březnu a od té doby se zatím objevila ve 22 zemích světa, ale největší ohnisko je momentálně v Indii. 
  • Proč se experti subvarianty obávají? - Zejména kvůli prudkému nárůstu případů v Indii.
  • Jak moc je nová subvarianta nebezpečná? - Arcturus má mutace na svém spike proteinu, o kterých WHO říká, že by mohly vést k vyšší infekčnosti, případně způsobit horší průběh onemocnění. Zatím proto ale neexistuje žádný důkaz. Nárůst případů by ale mohl opět dostat zdravotnictví pod tlak.
  • Fungují ještě vakcíny? První studie naznačují, že „Arcturus“ nemá žádnou zvýšenou schopnost vyhnout se ochraně před vakcínami ve srovnání s jinými subvariantami omikronu.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 30. dubna 2023 14:01 )

Očkovat tím sajrajtem bych se nikdy nenechal

Uživatel_5522193 ( 20. dubna 2023 15:17 )

Ať do to napíchaji sami možná budou chytřejší Tintěrovi jelítka 😅

karmina ( 19. dubna 2023 20:12 )

Pokud si dítě bude mydlit ruce imrvére, tak vám garantuju, že imunitu nebude mít brzo žádnou a bude mít tunu alergií a astma.

Jirik-ta ( 19. dubna 2023 18:54 )

To bude chtít hódně moc vakcíny a taky covid pas

krapotkin ( 19. dubna 2023 12:45 )

Musí zase strašit. Lejnová objednala pro Evropu séra za miliardy a teď to leží ve skladech a nikdo ten USsajrajt nechce a doba expirace se krátí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa