Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kauza Dozimetr: Miliardář Dědek s Redlem na exotickém Mauriciu. Neřešili prý zakázku, ale golf

Autor: simao, ČTK - 
18. dubna 2023
10:08

Když po kontaktech s obviněným lobbistou Michalem Redlem z kauzy Dozimetr rezignoval někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN), vyšlo najevo, že s Redlem byli společně na víkendu v Alpách. Seznam Zprávy nyní píší, že s Redlem se sešel i miliardář Petr Dědek. Byli spolu dokonce na exotickém Mauriciu. Dědek se však brání, že řešili pouze golf. A nikoliv zakázku na vozovnu DPP v Hloubětíně, o kterou usilovala jeho firma a která se ocitla v hledáčku policistů kvůli vyšetřování Dozimetru.

V kauze Dozimetr je stíhána řada lidí včetně podnikatele Michala Redla. Redlova skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Jejich cílem bylo získat od vítězných firem úplatky.

Seznam Zprávy nyní uvedly, že v kontaktu s Redlem byl i miliardář a majitel hokejových Pardubic Petr Dědek. Společně byli i na exotickém ostrově Mauricius v Indickém oceánu. Dědek však vzkázal, že se s Redlem zná z golfu a nikoliv obchodně, uvádí Seznam Zprávy.

Na Mauriciu se měli potkat údajně koncem roku 2019. „Jo, tam jsme se viděli. Mám tam dům a on tam v určité období jezdil, takže ano, tam jsme se také viděli. Viděli jsme se v uplynulých letech dvakrát třikrát. On tam jezdil se svými kamarády. Známe se z golfu, obchody jsme spolu nedělali,“ uvedl pro Seznam Zprávy Dědek.

Majitel Dynama Pardubice, který si odkoupil většinový podíl extraligového klubu v roce 2020, přitom popřel, že by s Redlem jakkoliv řešil zakázku na výstavbu vozovny v pražském Hloubětíně. Dědkova firma se přitom hlásila do výběrového řízení na výstavbu vozovny za 1,6 miliardy korun. 

„Určitě jsme se o tom nebavili. Když jsme se viděli s Redlem, bylo to staršího data. Naše firma byla jen minoritním členem sdružení, vůbec jsem o zakázce nejednal,“ dodal Dědek k zakázce, kterou získalo uskupení francouzské společnosti VCES a firmy Chládek a Tintěra, Pardubice.

Končící vedení Prahy se přitom v reakci na kauzu Dozimetr rozhodlo zadat audit, který by prověřil transakce a zakázky mezi lety 2014 a 2022 v pražském dopravním podniku (DPP) a městských firmách Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost a Kolektory Praha.

Dozimetr: Nová obvinění ve větvi kolem VZP

Korupční kauza kolem DPP, o které se veřejnost dozvěděla po policejním zásahu na magistrátu hlavního města i dalších místech loni 15. června, zasáhla komunální i celostátní politiku.

Ve funkci kvůli ní skončil nejen tehdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), který je jedním z obviněných, ale také například jeho stranický kolega a ministr školství Petr Gazdík, a to právě kvůli kontaktům s jednou z hlavních postav kauzy Michalem Redlem. Stejný důvod měl i odchod šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který ve funkci strávil jen několik týdnů.

Servery Seznam Zprávy a Deník N 12. dubna napsaly, že v kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem VZP.

 

Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP. Žalobce dnes potvrdil, že policie obvinila v kauze Dozimetr dalších pět lidí, kvůli hospodaření ve VZP je viní z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Šnajdr obvinění odmítá. Jeho právní zástupce Lukáš Trojan serveru Seznam Zprávy sdělil, že se obvinění opírá o tvrzení podnikatele Pavla Dovhomilji.

Video  Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

jasnavolba ( 19. dubna 2023 12:17 )

ODS elita kmotru,mafiánu podporovaná elitou org zločinu Raku­šana,­Gazdí­ka,Far­skýho opravdu voliči spíš ovce pěkně jste nasra.i národu do bot s politickou špínou slepence.

Stepan Bandera ( 18. dubna 2023 16:43 )

A ta oteklá krejčířova ropucha Rakušan se stále drží na vnitru. Smyčka se utahuje a ten dobytek snad taky půjde do tepláků.

jarda304 ( 18. dubna 2023 11:03 )

A Rakušan, Farsky atd. cely STAN se drží koryta jak něco kosile. A Fiala ani nemukne, i když tam lítají miliardy...když nebyla tahle parta u koryta, tak byla strašně moralní svymi kecy a ke svým konkurentům neznala slitováni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa