Koncem března zarezonovala snad na všech internetovývh platformách kauza v podniku Marthy’s Kitchen, který zveřejnil seznam pravidel, které by rodiče s dětmi u nich v bistru měli dodržovat. „Pokud se u nás chcete najíst s dítětem, měli byste být schopni odhadnout, zda umíte dítě dostatečně ukáznit a přizpůsobit našim pravidlům. Nepřejeme si, aby vaše dítě rušilo svým křikem, pláčem nebo pobíháním ostatní hosty,“ stojí v nich například.

To samozřejmě vyvolalo bouřlivé reakce nejen na sociálních sítích, zatímco jedni se podniku zastávali, že jako soukromý subjekt si může určit, jaké chce ve svém podniku zákazníky, druzípodobné restrikce kategoricky odmítali.

Další zákaz dětí?

Neuběhnul ani měsíc a podobná situace se podle jedné z maminek stala i v podniku Podolská Kotva. „Sem s dětmi určitě ne. I když mají venku hřišťátko pro děti, obsluha mi jasně řekla, že restaurace není „kids friendly“ a že děti nejsou vítené,“ postěžovala si Dana M. ve facebookové skupině Dětské koutky, herničky a baby-friendly místa v Praze.

Pod příspěvkem se tradičně rozvířila velká diskuze, někteří měli zkušenosti s arogantní obsluhou, ale s dětmi do restaurace běžně chodí. „Nechápu. Normálně jsme tam s dětmi chodívali na zahrádku i na hřiště a pohoda. A i na dospělé večerní posezení je to tam fajn. Klidná restaurace, obsluha vždy v pohod,“ podělila se se svou zkušeností Petra I.

I sama restaurace popírá, že by v podniku děti nechtěla. „Musíme důrazně odmítnout lži, jež o nás někdo šíří. Naše restaurace má na zahrádce několik herních prvků (pořízených na naše náklady, nový prvek bude instalován v řádu týdnů), máme ve stálém menu dětská jídla, zmrzliny s hračkami, hosté si u nás rezervují místa na dětské oslavy, křtiny apod. Domníváme se, že je to jasný důkaz toho, že je to lež,“ sdělila Blesku restaurace.

České právo 

„Co se ale může stát, že hosté jsou upozorněni, že pobíhající děti jsou potenciální nebezpečí nejen pro sebe, ale i pro zaměstnance restaurace či hosty. Neradi bychom řešili popáleniny od horké polévky, neb se pobíhající děti mohou plést pod nohy personálu a ten je přes talíře nemusí vidět,“ dodali.

Zákaz vstupu dětí například aplikuje restaurace Stodola House na Jižním Městě, která za to dostala nejednu pokutu, naposlet letos v dubnu majiteli restaurace Igorovi Salomonovi udělila Česká obchodní inspekce pokutu ve výši 50 tisíc korun. České zákony toto považují za diskriminaci a zákaz vstupu dětem může provozovatel jen ve výjimečných případech.

Zákaz pobytu dětí v podniku je ze zákona chápán jako diskriminace, ale jsou situace, kdy lze tento zákaz vyhlásit, a to na celé zařízení nebo na jeho specifické části – wellness, bazén, kde by mohla být ohrožena bezpečnost dětí,“ uzavírá ředitel Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Video
Video se připravuje ...

Komunikace s dětmi: Zaveďte těchto 6 pravidel a budete si rozumět, radí koučka 

Fotogalerie
21 fotografií