Národní muzeum se do pomoci při záchraně kulturního dědictví Sýrie zapojilo už v roce 2017, od té doby spolupráce trvá. „Před válkou, která začala v roce 2011, působilo na území Sýrie řada zahraničních týmů, kupodivu ale žádný z České republiky. Po vypuknutí války to však byla právě Česká republika, která se jako první ozvala, jestli nepotřebujeme nějakou pomoc. Tehdy jsme nepotřebovali odborníky, ani nářadí či techniku, potřebovali jsme akorát slyšet, že na to nejsme sami,“ řekl na úvod ředitel Památek a muzeí Syrské arabské republiky Mamún Abdal Karím.

V roce 2022 v rámci pokračující spolupráce bylo do Česka s pomocí Armády České republiky transportováno dvacet vzácných syrských artefaktů z doby bronzové, železné a z období antiky. Tyto předměty pocházejí z nejrůznějších archeologických nalezišť celé Sýrie. Jedná se tedy o předměty staré okolo třech tisíc let. Mezi nejvzácnější předměty z Národního muzea v Damašku, které prošly procesem restaurování a konzervace, patří například bronzové sošky a bronzová jehlice z naleziště Ugarit a tři kamenné náhrobní reliéfy z Palmýry.

Na restaurování vzácných syrských artefaktů se společně s českými odborníky podíleli i jejich syrští kolegové. „Při konzervátorských pracích jsme použili především takové postupy a materiály, abychom nenarušili jedinečnost a autentičnost těchto vzácných předmětů,“ vysvětluje restaurátor a kurátor výstavy Marek Matuška. Například u restaurování jednoho z reliéfů zcela chyběla dokumentace, což restaurování výrazně zkomplikovalo, dokonce nemohly být použity ani všechny úlomky, protože odborníci zkrátka nevěděli, kam je umístit.

Reliéfy pocházející z Palmýry poničili teroristé, v Národním muzeu proto prošly náročným restaurátorským zásahem. Nejdříve bylo třeba vše řádně zdokumentovat, což zahrnovalo i měření a vážení reliéfů. Následně proběhlo čištění suchou cestou, jen některá místa byla dočištěna jemně navlhčenými restaurátorskými houbičkami. Povrch kamene restaurátoři zpevnili speciální minerální směsí, uvolněné části pak byly nalepeny zpět. Barevná retuš se pak aplikovala pouze na nové doplňky.

Národní muzeum přispívá každoročně prostřednictvím Generálního ředitelství památek a muzeí Syrské arabské republiky k záchraně světového kulturního dědictví v Sýrii, a to v rámci humanitární a rozvojové pomoci z programu Ministerstva zahraničních věcí ČR s názvem Rekonstrukční program ČR v regionu Blízkého východu. Muzeum zajišťuje část materiálního zázemí pro restaurátorské a konzervátorské práce v Sýrii, kde panuje absolutní nedostatek potřebného materiálu. Restaurování poškozených artefaktů v restaurátorských dílnách Národního muzea je další fází české pomoci.

Fotogalerie
27 fotografií