„Pan Listík podal rezignaci na vedoucího odboru. Tím pádem ho odstřiháváme od toho, aby rozhodoval o veřejných zakázkách,“ sdělil Deníku N starosta Prahy 5 Jaroslav Pašmik (Praha 5 sobě). Listík podle něj v odboru informatiky bude pracovat dál jako řadový zaměstnanec. „Ctíme presumpci neviny,“ vysvětlil starosta. Zdůraznil, že Listík nebude mít žádný vliv na veřejné zakázky.

Po téměř roce další obvinění

V kauze Dozimetr bylo ještě před novou sérií obvinění stíháno více než deset lidí v čele s podnikatelem Michalem Redlem. Policisté tvrdí, že organizovaná Redlova skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Jejich cílem bylo získat od vítězných firem úplatky. Kromě dopravního podniku a VZP se podle dřívějších informací týká jedna z větví Dozimetru také zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování ve středu napsaly, že v kauze Dozimetr týkající se VZP bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.

Ve větvi týkající se VZP podezřelí žádali podle policie provize po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby. Deník N napsal, že dalšími nově stíhanými jsou vedle Šnajdra a Listíka bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek a podnikatel Pavel Dovhomilja. Posledně jmenovaný už byl dříve obviněn v hlavní větvi kauzy kolem pražského dopravního podniku (DPP) a od poloviny loňského roku spolupracuje s policií.

Namočení politici

Kauza Dozimetr už dříve vedla k rezignaci několik vysoce postavených politiků. Kvůli kontaktům s Redlem loni odstoupil tehdejší ministr školství za hnutí STAN Petr Gazdík a europoslanec STAN Stanislav Polčák ze stejných důvodů v hnutí pozastavil členství. Ze STAN byl vyloučen bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který je v kauze stíhán. Z funkce místopředsedkyně Sněmovny odstoupila Jana Mračková Vildumetzová (ANO) po kritice, že svědkem jejího manžela na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl podnikatel Zakaría Nemrah, který je v kauze Dozimetr také obviněný.

Video
Video se připravuje ...

Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby Aktu.cz

Fotogalerie
21 fotografií