Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena zemřela po nákaze ptačí chřipkou. Jak se u člověka projevuje a hrozí nárůst počtu případů?

  • Autor: ula,ČTK,inf - 
    14. 4. 2023
    05:30

    V Číně zemřela žena nakažená ptačí chřipkou. Stala se tak vůbec prvním člověkem na světě, který zemřel po nákaze kmenem H3N8 a také třetím člověkem, u kterého byl tento kmen diagnostikován. Světová zdravotnická organizace (WHO) podle portálu The Daily Mail zkritizovala Čínu, že o události informovala až měsíc po úmrtí pacientky. Jak řekla Blesk Zprávám mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová, ojedinělý přenos na člověka byl prokázán u typu H5N1. Ten se vyskytuje i v Česku a podle veterinářů je letošní vlna nákazy u ptáků silnější než vloni. WHO předpokládá, že nakažených lidí bude přibývat.

  • 1.Nákaza zatím jen u tří lidí

    Šestapadesátiletá žena z provincie Kuang-tung poprvé onemocněla 22. února a 3. března byla přijata do nemocnice s těžkým zápalem plic. Zemřela o 13 dní později, 16. března. Je teprve třetí osobou na světě, které kdy byla oficiálně diagnostikována H3N8. Tento kmen se běžně vyskytuje u ptáků, ale dosud nebyl znám případ přenosu na lidi nebo úmrtí.

    V Číně tímto kmenem onemocněli v loňském roce dva chlapci, jeden v dubnu a druhý květnu. Případy spolu nijak nesouvisely. Oba nákazu zvládli. O úmrtí pacientky byla WHO informována až 27. března - tedy měsíc poté, co se o nákaze dozvěděli čínští zdravotníci. Čína již dříve čelila kritice za to, že nezpřístupnila důležité informace o šíření covidu-19. Výrobci vakcín údajně prohlásili, že se připravují na pandemii ptačí chřipky u lidí, protože obavy z nákaz narůstají.

    Ptačí chřipka (ilustrační foto) Ptačí chřipka (ilustrační foto) | Reuters

  • 2.Virus z trhu jako covid-19?

    Pacientka z Číny byla v kontaktu s živým ptactvem, které žilo v okolí jejího domova. Předpokládá se, že se nakazila na „mokrém trhu“, kde se prodává čerstvé maso, výjimkou není ovšem maso například z netopýrů nebo volně žijících ptáků. Z podobného trhu se začal šířit i covid-19. Vzorky později potvrdily, že na trhu, kde se žena pohybovala, se vyskytovala ptačí chřipka. Zatím žádný blízký kontakt pacientky neprokázal příznaky infekce.

    Případ v Číně byl zachycen prostřednictvím systému sledování závažných akutních respiračních infekcí (SARI) Světové zdravotnické organizace, který tyto typy infekcí sleduje. Varianta H3N8 je běžná u ptáků, koní a psů a byla dokonce nalezena u tuleňů, ale jen zřídka se dostala mezi lidskou populaci. Stejně jako jiné formy ptačí chřipky může dojít k přenosu na člověka, když se dostatečné množství viru dostane do očí, nosu, úst nebo je vdechnuto.

    Ptačí chřipka (ilustrační foto) Ptačí chřipka (ilustrační foto) | Reuters

  • 3.V Česku nebyl přenos na člověka zaznamenán

    Jak řekla Blesk Zprávám mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová, typ H5N1 je přenosný na člověka, ale k takovým přenosům dochází opravdu jen velmi ojediněle. 

    „Ptačí chřipka je primárně veterinární záležitost. Případy infekce subtypem H5N1 jsou známy především z jihovýchodní Asie. V České republice dosud nemáme evidován případ nákazy člověka ptačí chřipkou, ve světě jsou známy jednotky případů,“ uvedla Čechová.

    Ptačí chřipka (ilustrační foto) Ptačí chřipka (ilustrační foto) | Reuters

  • 4.WHO: Očekáváme nárůst nakažených lidí

    Ačkoli se celosvětově vyskytl pouze omezený počet případů  kmene H3N8, má se za to, že průběh onemocnění je podobný jako u jiných ptačích chřipek u lidí.

    Symptomy ptačí chřipky u lidí se mohou projevit jako typické chřipkové příznaky (tj. teplota, kašel, bolest v krku a bolest svalů), ale může se objevit i oční infekce v podobě zánětu spojivek, nebo i závažnější komplikace, jako je například zápal plic.

    „Odlišnosti projevů od klasické chřipky v podstatě neexistují a to, že jde u pacienta o ptačí chřipku, umějí rozlišit až laboratorní testy. V případě onemocnění po kontaktu s nemocnou či uhynulou drůbeží nebo vodním ptactvem je třeba kontaktovat praktického lékaře, který zajistí konzultaci s KHS (Krajská hygienická stanice) a další vyšetření,“ řekla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

    WHO dále uvádí, že u nemocných se může objevit i průjem, nevolnost, bolest břicha, bolest na hrudi a krvácení z nosu a dásní.  WHO dále uvedla, že „vzhledem k tomu, že viry ptačí chřipky jsou nadále detekovány u drůbeže, v budoucnu se očekává více případů nákazy u lidí.“

    Ptačí chřipka (ilustrační foto) Ptačí chřipka (ilustrační foto) | Reuters

  • 5.Čína cílem kritiky: Nákazy hlásí pozdě

    Pomalé hlášení infekce ze strany Číny odborníci přirovnávají s počáteční reakcí na nákazu covidem-19. Země byla obviněna ze zatajování prvních případů a při pátrání po původu viru nespolupracovala.

    Steven Salzberg, profesor biomedicínského inženýrství na Univerzitě Johnse Hopkinse, Daily Mail řekl: „Čína by samozřejmě měla všechny takové případy okamžitě hlásit, stejně jako každá země, ale pravdou je, že k nákaze u lidí  ptačí chřipkou tam dochází každý rok. Větším problémem je pokračující „trend“  prodeje ptáků a jiných zvířat na čínských tržištích. Vědci již dlouho tvrdí, že by Čína měla tyto trhy zavřít, ale ta doporučení ignoruje. Otázkou je, zda tento případ pochází z trhu se živými zvířaty. Zpráva [WHO] je v této otázce vágní,“ dodal Hopkins.

    Ptačí chřipka ve světě i v Česku Ptačí chřipka ve světě i v Česku | Reuters

  • 6.V Česku počet nákaz u ptáků stoupá

    V Česku se ptačí chřipka objevila ve větší míře vloni, letošní vlna nákaz je podle veterinářů silnější než loňská. Dosud se ptačí chřipka objevovala u drůbeže, v roce 2022 se objevila dvakrát u volně žijících ptáků, ale od počátku letošního roku veterináři evidují už devět případů u volně žijícího ptactva. Na začátku dubna v Českých Budějovicích uhynuly desítky racků u Vrbenských rybníků. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři  i na Hodonínsku a Kladensku. 

    Podle vyjádření Státní veterinární správy (SVS) vyšetření hromadných úhynů racků potvrdilo nový genotyp viru ptačí chřipky. Potvrdilo se také, že genotyp napadající kolonie racků je shodný s variantou, která se objevila u mořských racků v Evropě, například ve Francii, Belgii, Nizozemsku a Itálii.

    U drůbeže se letos dvacáté ohnisko potvrdilo minulý týden v malochovu v Židněvsi na Mladoboleslavsku.

  • 7.Jak se virus přenese na člověka?

    Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).

    Vyslovit podezření na chřipku ptáků u lidí můžeme, jestliže

    • jsou podezření na výskyt chřipky ptáků v okolí cca 10 km od jejich pracoviště
    • onemocní s příznaky vysoké teploty, bolestí hlavy, kašle, obtíží při dýchání přibližně po 7 dnech od kontaktu s podezřelým, potenciálně nemocným zvířetem

    „Je dobré myslet na to, že pro přenos infekce z nakaženého zvířete na člověka je potřeba být například s nemocnou drůbeží v kontaktu. Pokud tedy nejste třeba chovatelem, zpracovatelem, nebo jste případně nesbírali holýma rukama uhynulé divoce žijící ptáky, je u vás nákaza právě ptačí chřipkou velmi nepravděpodobná,“ říká mluvčí SZÚ.

    Zároveň dodala, že Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu běžně vyšetřuje každé podezření na lidskou infekci virem ptačí chřipky a spolupracuje se Státní veterinární správou. 

  • 8.Jak se ptačí chřipka léčí?

    „Léčba je stejná jako u chřipky klasické, používají se na lidskou chřipku známé formy antivirotik. Stejně jako u jiné závažné infekce je dobré, aby byl člověk izolován od ostatních, a to ať už v izolaci domácí, nebo pak na infekčním oddělení specializovaného pracoviště. To záleží na pokynech KHS,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí SZÚ.

    Ptačí chřipka (ilustrační foto) Ptačí chřipka (ilustrační foto) | Reuters

  • 9.Mohu se nakazit při konzumaci potravin?

    Potraviny v obchodech jsou bezpečné, ujišťuje Státní veterinární správa. Důsledný veterinární dozor začíná v chovech drůbeže a veterinární kontrola zdravotní nezávadnosti veškerých živočišných produktů je dále zajišťována ve fázi jejich zpracování až po pult prodejen.

    Po nákupu a při kuchyňském zpracování stačí dbát na základní hygienická pravidla. Běžnou tepelnou úpravou (vaření, pečení apod.) drůbežího masa a vajec je virus spolehlivě zničen při dosažení 70 ºC v jádře potraviny, a to již za jednu sekundu, uvádí SVS.

    Ptačí chřipka ve světě i v Česku Ptačí chřipka ve světě i v Česku | Blesk

  • 10.Jak se chránit před nákazou ptačí chřipkou?

    Jak se ochránit před nákazou, radí Státní veterinární správa:

    • chránit se kontaktu s uhynulými ptáky, nedotýkat se ptačích výkalů,
    • poučit děti, aby se nedotýkaly nalezených nemocných nebo mrtvých ptáků a nehrály si s drůbeží,
    • nezpracovávat nemocnou drůbež,
    • dbát o osobní hygienu (umývání rukou, přezouvání, převlékání po kontaktu s drůbeží),
    • informovat o nálezu většího počtu uhynulých ptáků veterinární správu,
    • ochrana domácích miláčků – psů, koček apod. – zabránit jim v kontaktu s uhynulými nebo nemocnými ptáky,
    • při zahraničních cestách do rizikových oblastí postižených ptačí chřipkou se vyhýbat trhům s drůbeží, nekonzumovat zde jídla na ulici.

    Video  V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, musí utratit statisíce slepic.  - HZS PK, Drony SIT
    Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 14. dubna 2023 20:31 )

neurážejte prasata

Jaryn19 ( 14. dubna 2023 20:31 )

Čína zase informovala pozdě.... možná původně ani nechtěli. Číně se věřit nedá

Uživatel_5375963 ( 14. dubna 2023 10:16 )

Jsou to prasata snědí cokoliv všude nepořádek tak bůhví co paní bylo.

pajato73 ( 14. dubna 2023 09:59 )

kdyz oni zerou vsechno... maso lezi na slunku, muchy a hmyz na to lita a kousnou do toho jeste za syrova... fuj

Zobrazit celou diskusi